Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE

Tesla umro na Božić
pre 70 godina

Autor: Tanjug | 07.01.2013 - 11:49:00h | Komentara: 1

Danas se navršava 70 godina od smrti Nikole Tesle, jednog od najvećih inovatora u istoriji. U hotelu "Njujorker", u kojem je Tesla proveo poslednjih 10 godina života i preminuo na Božić, 7. januara 1943, ovog vikenda je održana memorijalna konferencija u čast srpskog naučnika.

dd

Nikola Tesla

Tesla je poslednje godine života proveo povučeno družeći se, kako izgleda, najviše sa golubovima. Pošto je ovaj svet napustio u jeku Drugog svetskog rata, na samom početku 1943. godine, Tesla je 12. januara 1943. sahranjen na njujorškom groblju, posle opela služenog u srpskoj katedralnoj (sabornoj) crkvi svetog Jovana Bogoslova na Menhetnu.

Opelo je tada u ime Srpske pravoslavne crkve u SAD služio prota Dušan Šukletović, starešina hrama Svetog Save, dok je njujorški biskup Mening služio uvodnu i poslednju molitvu na engleskom jeziku.

Muzej Nikole Tesle u Beogradu, koji je nedavno obeležio 60 godina rada i koji poseduje oko 160.000 originalnih dokumenata, više hiljada publikacija (knjiga i časopisa) i preko 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, od decembra 1952. godine smešten je u Krunskoj ulici u reprezentativnom zdanju sagrađenom 1929, po projektu Dragiše Brašovana. U muzeju se, između ostalog, čuva i (stilizovana) urna sa njegovim posmrtnim ostacima.

Arhivska građa iz Tesline zaostavštine je 2003. upisana u registar Uneskovog "Pamćenja sveta".

Teslina zaostavština dopremljena je u Beograd na osnovu odluke američkih sudskih vlasti, pošto je za jedinog naslednika proglašen njegov nećak, jugoslovenski diplomata Sava Kosanović.

ss

Nikola Tesla

Školovanje je započeo u rodnom Smiljanu, nastavio u Gospiću i Karlovcu, studirao je u Gracu i Pragu, ali studije nikada nije priveo kraju. Pre 1884. godine, kada se zaputio u SAD, radio je u Mariboru, Pešti, Strazburu i Parizu.

Evropu je napustio u nadi da će mu u Njujorku, tada čuveni pronalažac i industrijalac Tomas Alva Edison, za čiju firmu je radio još u Parizu, pomoći da realizuje svoje tehničke inovacije.

U Edisonovoj firmi ostao je, međutim, manje od godinu dana i već 1885. osnovao je u Njujorku vlastitu kompaniju "Tesla" kada je i započeo izradu prvih modela predviđenih za korišćenje naizmenične struje - inovacije koja je preobrazila svet. Edison je, inače, bio veliki protivnik Teslinog izuma, pošto je u proizvodnju jednosmerne struje prethodno uložio veliki kapital.

Tih godina se u novosadskom "Braniku" pojavio prvi tekst, na srpskom, o Teslinim izumima. Autor teksta nazvao je tada Teslu "srpskim Edizonom".

U Evropu iz SAD-a Tesla je odlazio u dva navrata, a u jedinoj poseti Beogradu bio je od 1. do 3. juna 1892. godine. Tokom posete u svečanu audijenciju primio ga je tadašnji kralj Srbije Aleksandar Obrenović i tom prilikom dobio je Orden Svetog Save drugog stepena.

Teslinim imenom nazvana je merna jedinica za jačinu magnetnog polja.

Sam Tesla bio je izvor inspiracije mnogim književnicima, filmskim i drugim umetnicima. O njemu su napisane brojne knjige, a na velikom platnu igrali su ga od Dejvida Bovija do Džona Si Rajlija. Trenutno je u pripremi film "Tesla vladar sveta", gde bi čuvenog naučnika trebalo da igra Kristijan Bejl.


 

Poslednji komentari
  • dragan Vreme: 13.06.2013 13:38h

    Gledam ovu Teslinu fotografiju i sve mi se čini da Novak pomalo liči na njega. Stvarno neverovatno ...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP