Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POČINJE FRKA OKO UPISA

Teže do mesta u srednjoškolskoj klupi

Autor: Večernje novosti | 02.02.2015 - 12:56:00h | Komentara: 1

Osmacima će ove godine, sudeći prema planovima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biti teže da upišu željenu srednju školu nego prethodnim generacijama. Broj predviđenih mesta za upis biće značajno smanjen, za čak nekoliko hiljada, a drugačije će biti raspoređen i broj odeljenja.

Uznemiravanje prijavile  učenice nižih razreda OŠ „Kole Rašić“  u Nišu

Škola | Foto: Kostadin Kamenov

Ministar prosvete Srđan Verbić, kaže za "Novosti" da će upisni plan biti detaljnije napravljen, kako se ne bi ponovila situacija da se u gimnazije sa dugom tradicijom i kvalitetom upisuju slabi đaci. Isto tako, namera je da se ozbiljnije pristupi određivanju broja odeljenja prema kriterijumima tržišta rada.

 - Upis u srednju školu mora da bude objektivan i ne možemo da dozvolimo luksuz kakv je pravljen ranijih godina - ocenjuje Verbić.

Ocene presudne

Prema pravilniku koji je Ministarstvo prosvete donelo za ovogodišnji završni ispit, ocene iz škole opet će biti presudne. Umesto dosadašnjih 40 bodova, koji su maksimalno mogli da se zarade na završnom ispitu, sada će svaki od tri testa da nosi po 10 bodova. Već samo na osnovu uspeha, vukovci će, tako, dobijati 70 bodova.

U prethodnih nekoliko godina, iako se broj đaka u generaciji dramatično smanjivao, broj slobodnih mesta u prvom razredu srednjih stručnih škola i gimnazija nije se značajno menjao. Tako je najveći broj đaka upisivoa srednje medicinske, ekonomske, pravne, ugostiteljske, turističke i druge popularne škole...A, već je postalo pravilo da se gase desetine i stotine odeljenja u mašinskim, građevinskim, geodetskim i drugim školama sa trogodišnjim zanatima. Prošle godine je nakon junskog upisnog roka, ostalo 12.000 slobodnih mesta, od čega više od hiljadu u gimnazijama.

Verbić najavljuje da osmaci ne treba da se plaše jer će i dalje broj mesta biti veći od broja đaka u generaciji, ali ne kao ranijih godina.

Ministar je još i rekao da štrajk koji je u toku, neće uticati na završni ispit i da đaci treba ozbiljno da se pripreme. Zbog velikog broja vukovaca i odličnih đaka, od završnog ispita se očekuje da napravi razliku među đacima.

Poslednji komentari
  • promilko Vreme: 02.02.2015 13:19h

    Ali zato posle "uspešnog" faxa nema problema za MR. i DR.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP