Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MAKEDONSKA VINARIJA PIKIRALA ČUVENU BEOGRADSKU INDUSTRIJU PIVA

„Tikveš“ kupuje BIP!

Autor: Ivana Žigić | 09.07.2015 - 21:00:00h | Komentara: 1

Kompanija “M6-Tikveš“ želi da kupi Beogradsku industriju piva (BIP), te je već uputila pismo o namerama u kom je iskazala spremnost da uloži oko 30 miliona evra u procesu privatizacije te pivare, saznaje “Alo!”.

Makedonska  vinarija hoće da  uloži 30 miliona u čuvenu  beogradsku  pivaru

Makedonska vinarija hoće da uloži 30 miliona u čuvenu beogradsku pivaru | Foto: Vladimir Živojinović

Kako su nam potvrdili u Ministarstvu privrede, ponuda “Tikveša” je u istoriji beogradske fabrike najveći iznos sredstava ikad predložen.


- Ipak, “Tikveš”, koji je osnivač preduzeća “M6 Eden Srbija“, koje je zakupilo BIP, neće imati prednost u postupku privatizacije, već isti status kao i svi ostali zainteresovani učesnici - kažu za “Alo!” u Ministarstvu privrede.

Sledi privatizacija

BIP će se, u skladu sa zakonom, privatizovati putem javnog tendera, a Agencija za privatizaciju upoznata je sa svim detaljima ugovorene saradnje BIP-a i preduzeća “M6 Eden Srbija”, jer je preduzeće bilo u obavezi da dostavi ugovor na saglasnost u skladu sa postojećim propisima, kažu u nadležnom ministarstvu.

Naime, BIP i preduzeće “M6 Eden Srbija” potpisali su ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, koji će omogućiti da BIP redovno izmiruje komunalne obaveze, akcize i poreze državi, kao i troškove poslovanja.

- Zakupac je garantovao minimalni neto prihod od 50 hiljada evra mesečno na ime “rente“, a za minimum 150 radnika posao i redovne plate. Po potrebi zakupac će angažovati i dodatne radnike - navode u ministarstvu Željka Sertića i dodaju da je neophodno i da “M6 Eden Srbija” investira u osnovnu opremu 750 hiljada evra kako bi se obezbedio nesmetan proces proizvodnje.

BIP, koji je u postupku  privatizacije, već je potpisao s preduzećem “M6 Eden  Srbija” ugovor o saradnji

BIP, koji je u postupku privatizacije, već je potpisao s preduzećem “M6 Eden Srbija” ugovor o saradnji | Foto: Petar Dimitrijević


U Ministarstvu napominju da je ova saradnja jedan od načina za prevazilaženje ozbiljnih teškoća u kojima se BIP trenutno nalazi zbog višegodišnjeg lošeg upravljanja i poslovanja.

- BIP je u prethodnim godinama beležio stalno smanjenje proizvodnje, kao i tržišnog učešća. Nakon što je 31. maja za BIP prestala da važi zaštita od prinudne naplate, račun preduzeća je blokiran na iznos od oko 850 miliona dinara.

Procenjeno je, takođe, da preduzeće ima sirovine za još samo dva meseca i da bi nakon toga neminovno došlo do zaustavljanja proizvodnje - navode u Ministarstvu.
Kako zaključuju, imajući u vidu da BIP nije u mogućnosti da finansira svoje poslovanje, kao i da je stečaj za njega neminovan, davanje proizvodnih kapaciteta u zakup jedini je put da se održi proces proizvodnje u BIP-u i brend na tržištu.
- Preduzeće “M6 Eden Srbija“ u ovom trenutku bilo je jedino koje je iskazalo zainteresovanost da održi proizvodnju i prodaju do konačnog rešavanja statusa ovog preduzeća - ističu u Ministarstvu.

O „Tikvešu“


1885. osnovana je makedonska vinarija
1946. postala je državno preduzeće
1968. nastaje Agrokombinat “Tikveš“ pripajanjem nekoliko manjih poljoprivrednih
kooperativa
2003. grupacija “M6“ kupuje vinariju „Tikveš“ i počinje sa investicijama i modernizacijom proizvodne opreme

Poslednji komentari
  • BIP Vreme: 09.07.2015 21:46h

    Ovo je prevara!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP