Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEŽELJENA REAKCIJE TOKOM TERAPIJE

Tiršova: Istina je da je dete opečeno, ali povrede nisu opasne!

Autor: Beta | 05.09.2014 - 12:21:00h | Komentara: 0

Univerzitetska dečja klinika potvrdila je danas da je kod malog pacijenta Alekse Špirovića došlo do neželjene reakcije tokom terapije, ali je navela da je reč o promenama koje ne ostavljaju ožiljke i drugi posledice po dete.

Aleksa Špirović

Majka Jelena Špirović optužila je medicinsko osoblje Univerzitetske dečje bolnice u Tiršovoj u Beogradu da su opekli njenog jednogodišnjeg sina Aleksu prilikom zamene braunile. Ona je za "Blic" navela da je dete dovela u bolnicu zbog visoke temperature, gde je i zadržan zbog daljeg lečenja, ali da je tokom terapije dobio opekotine po vratu koje su sestre pokušale da sakriju.

U saopštenju klinike se navodi da je dete primljeno juče kao hitan slučaj, zbog teškog neurološkog stanja koje je rezultat osnovne bolesti. Dodaje se da je kod takvih stanja neophodno "uspostavljanje dobre venske linije, radi davanja odgovarajuće terapije".

"Pre nego što se ubode vena koža se mora dezinfikovati kako ne bi došlo do uvođenja infekcije, što bi dodatno zakomplikovalo ionako teško stanje. Za dezinfekciju kože koriste se razna sredstva, sva ispitana i dozvoljena od Agencije za lekove i medicinska sredstva", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da izuzetno retko, a u zavisnosti od osetljivosti kože i uzrasta deteta, može doći do reakcije slične opekotini koja se naziva cauzoma.

"Ovo se nažalost desilo i kod malog Alekse. Na sreću ove promene su uvek plitke i ne ostavljaju nikakve posledice na rast i razvoj deteta, niti ožiljke. Kod Alekse je ova promena već praktično zarasla, crvenilo koje još postoji će tokom vremena nestati i zahteva samo adekvatnu negu toplom vodom, sapunom, Gentamycin i Pantenol mašću", navodi se u saopštenju.

Majka deteta izjavila je da joj se jedna od sestara nakon intervencije kazala da su imali problema prilikom zamene braunile, da je dete tokom zamene flastera imalo "napad" i da su mu zbog toga dali dijazepam.

"Tada ga nisam pogledala, jer sam bila šoku od toga što mi je rekla", navela je Jelena Špirović za "Blic". Dodala je da je Aleksa potom počeo da vrišti, posle čega je konstatovano da mu je pukla vena na vratu. Ujutru je videla da dete ima opekotine na vratu.

"Desna strana mu je bila potpuno modra. Javili su se plikovi, a kasnije je i koža na tom mestu krenula da se ljušti. Pregledao ga je plastični hirurg i on mi je rekao da su opekotine možda nastale zbog benzina ili joda, zato što mu je osetljiva koža", rekla je majka.

Ona je istakla da su svi u bolnici ćutali, "izmišljali razloge i branili se", a da je sestra koja ga je pregledala iznenada otišla na odmor.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP