Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OPASNA PODELA PROSTORIJA U UNIVERZITETSKOJ DEČJOJ BOLNICI

Tiršova ugrozila bezbednost beba?!

Autor: A. Medaković | 11.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 3

Bebe koje se leče na odeljenju neonatologije u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu oboljevaju od bolničkih infekcija, jer dele prostor sa bebama sa neurohirurgije, a i o jednima i o drugima brine isto bolničko osoblje, saznaje “Alo!”.

Sanitarna inspekcija  će izvršiti  nadzor nad  ustanovom Ministarstvo zdravlja

Sanitarna inspekcija će izvršiti nadzor nad ustanovom Ministarstvo zdravlja | Foto: Željko Šafar

Zbog spajanja odeljenja za
novorođenčad i hirurgije,
bebe na neonatologiji
oboljevaju od bolničkih
infekcija zato što prostor
i medicinsko osoblje dele
sa hirurškim pacijentima

Naime, kako za naš listi ističe izvor iz ove klinike, gotovo svakog meseca se dešava da se bebe koje se leče od žutice, gušenja ili urinarne infekcije na odeljenju neonatologije, usput zaraze bolničkim bakterijama koje obično imaju hirurški pacijenti.


- U poslednjih pola godine, svaki mesec ili svaki drugi mesec se dešavalo da se pacijenti sa neonatologije zaraze visokorezistentnim gram negativnim bakterijama koje izazivaju sepsu. Problem je u tome što bebe koje su operisane i one koje leže zbog žutice ili gušenja, dele i prostor i medicinske sestre i vrlo lako dolazi do transmisije infekcija - ističe sagovornik „Alo!“. On dodaje da se zbog toga na odeljenju često dešavaju epidemije, ali da na klinici već godinama ne postoji želja nadležnih da se bilo šta promeni u organizaciji.

S druge strane Zoran Radojičić, direktor klinike, ističe da je dobrobit pacijenta osnovna premisa rada ove ustanove.
- Na Univerzitetskoj dečjoj klinici u skladu sa Statutom ustanove na koju je saglasnost dalo Ministarstvo zdravlja, odnosno, Vlada Srbije, postoje četiri velike organizacione celine koje se sastoje od manjih organizacionih jedinica, službi, odeljenja, odseka i kabineta, u okviru kojih je i patologija novorođenčadi sa prenatalnom dijagnostikom.

Zoran Radojičić, direktor bolnice u Tiršovoj

Zoran Radojičić, direktor bolnice u Tiršovoj | Foto: Rajko Ristić

U skladu s tim organizuje se funkcionisanje svih službi unutar klinike. Pacijent se tretira prema savremenim trendovima kao jedinka, pa se u tom smislu ne postavlja stroga pedijatrijsko-hirurška podela, već se u svakom pojedinačnom slučaju gleda isključivo interes i dobrobit pacijenta - navodi Radojičić.

On dodaje da je za kontrolu i prevenciju intrahospitalnih infekcija zadužena Komisija za intrahospitalne infekcije, te da prema dostupnim podacima, u prethodnoj godini nije zabeležen povećan broj intrahospitalnih infekcija u odnosu na prethodne godine i druge zdravstvene ustanove. U Ministarstvu zdravlja ističu da će sanitarna inspekcija, s obzirom na to da se radi o bolničkim infekcijama, izvršiti nadzor nad ovom ustanovom. „Tek nakon izvršenog nadzora moći ćemo da kažemo da li ima istinitosti u ovim navodima“, ističu u ministarstvu.

Bjelica: Bezbednost jeste ugrožena
Zoran Bjelica, stručnjak za nadzor i kvalitet u medicini, ističe da se bezbednost pacijenta obezbeđuje sistemom kvaliteta u zdravstvu.

- Oblast „Rizik u zdravstvu“ kroz davanje medicinske usluge vodi računa da ne dođe do zabranjenih ili slučanjih preklapanja pri izvršenju zdravstvene usluge. Obaveza je svake zdravstvene ustanove da se prodržava pravila „Dobre lekarske i sestrinske prakse“ pri izvršenju zdravstvene zaštite - navodi Bjelica i dodaje da su upravo takvom organizacijom koja postoji u Tiršovoj ugrožena bezbednost pacijenta, što je osnovni postulat na kome insistira i Svetska zdravstvena organizacija.

Poslednji komentari
  • sofronije Vreme: 11.04.2014 08:10h

    Kada su mi deca bila mala nikada nisam volela da ih vodim u Tirsovu,Institut je pre svega mnogo cistiji organizovaniji osoblje je ljubaznije.Tirsova je uvek imala neki problem ali njen najveci je u losoj organizaciji,narocito hitne sluzbe.Nista se nije promenilo ini posle renoviranja,samo su promenja vrata i prozori,prostor je lose iskoriscen posebno deo gde su ultrazvuk laboratorija,hodnici,hodnici cekaonice bez stolica novi plafoni koji prokisnjavaju a ploce koje su stavljene kao spusteni plafon su zute ili ih nema pravi horor.Neradi se samo o losoj organizaciji posla nego i o losem odrzavanju.Tako da me necudi da i ranije nije izaslo na videlo da su tamo kojekakve bakterije svakodnevnica.

  • Tanja Vreme: 11.04.2014 09:24h

    Mislim da sira javnost nije upoznata sa ogromnim problemom na nasoj najvecoj decijoj klinici. ja sam sa svojim detetom pobegla posle 7 dana sa tog istog odeljelje jer smo spavali sa bubasvabama mi i nasa deca sa otvorenim glavama. Nije mi jasno da svi zmure a tamo se desava velika KATASTROFA.Mogla bih da pisem do prekosutra al nemam snage za vracanje u proslost.......

  • biljana Vreme: 12.04.2014 09:31h

    tokom 2000 godine sam imala nesrecu da boravim na neonatalogiji u Tirsovoj!To mesto je ravno paklu,nacelnica tog odeljenja je osoba koja nema veze sa svojim pozivom,osoba puna zla ,socopata,, a sestre su cudovista koja bebabma daju zagorelo mleko ,prave ili premale ili prevelike otvore a cuclama pa bolesne bebice imaju muke,cistacice sire svoje neuroze udaranjanem ,bacanjem i divljanjem po sobama..nista groznije niam videla..sestre koje nad bebom bolesnom pricaju tako odvratne stavri na konto bebine boje koze...uzas..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP