Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZVEŠTAJ BRITANSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE

Tito je tražio azil u Švajcarskoj?

Autor: jutarnji.hr | 30.08.2013 - 11:19:00h | Komentara: 0

Josip Broz Tito je 1948. godine zatražio azil od švajcarskih vlasti. Bilo je to u vreme sukoba sa Staljinom kada se sovjetska invazija na Jugoslaviju smatrala vrlo mogućim scenarijom, piše britanski istoričar Kit Džefri u svojoj knjizi “MI6 Istorija tajne obaveštajne službe 1909-1949.”

Tito

Josip Broz - Tito

To je prvi službeni izveštaj britanske obaveštajne službe, velika knjiga od gotovo 800 stranica napisanih na temelju intervjua i dokumenata MI6-a, koja završava na samom početku Hladnog rata. Kit Džefri, susretao se sa značajnim ograničenjima dok je pisao knjigu, od činjenice da su mnogi ključni obaveštajni dokumenti uništeni do neizbežnih političkih sukoba oko toga treba li uvrstiti neke detalje, na primer treba li otkriti imena davno penzionisanih agenata, koji u vreme dok su bili aktivni nisu bili otkriveni. Njihovh identitet je zaštićen.

Među tajnim agentima koji su radili za MI6 ima i nekoliko Jugoslovena a dve strane govore o Draži Mihajloviću i Josipu Brozu Titu i njihovom odnosu sa Nemcima i saveznicima. Knjiga “MI6 Istorija tajne obaveštajne službe 1909-1949.” u Velikoj Britaniji je objavljena još 2010. godine i izazvala jeogromno interesovanje, detalj o Titu otkriven je kada je nedavno prevedena za srpsko izdanje pa su je beogradski istoričari detaljno pročitali.

Promocija je održana u četvrtak u Beogradu i zamenik ambasadora Velike Britanije u Srbiji, Dejvid Mekfarlan, u uvodnom govoru je naglasio kako je srpsko izdanje tek treće izdanje knjige izvan Velike Britanije, a opisao ju je citirajući jednog britanskog istoričara savremene politike i bivšeg ministra unutarnjih poslova koji je rekao:
"Džefri nije napisao lošu knjigu, napisao je veoma dobru knjigu. Njegova velika zasluga je što je tajnu obaveštajnu službu Velike Britanije i njene agente vratio u istoriju Britanije u periodu Drugog svetskog rata. Knjiga je puna raznih epizoda i ličnosti, ali autor nije podlegao avanturizmu".

Zamenik Mekfarlan naglasio je kako prepreke sa kojima se susretao nisu ugrozila kvalitetu Džefrijevog rada.
Događajima u Jugoslaviji u knjizi nije posvećena posebna pažnja, jer se istoričar Keith Jeffrey bavio ponajprije okolnostima i detaljima osnivanja službe MI6 i njezinim unutarnjim mehanizmima.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP