Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STANARI OTROVNIH ZGRADA TRAŽE NOVI UGOVOR SA DIREKCIJOM

To je otrov, a ne neprijatan miris!

Autor: Ekipa Alo! | 28.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Vlasnicima stanova u dve otrovne zgrade u novobeogradskom naselju Dr Ivan Ribar za sada, kako kažu, ne preostaje ništa drugo nego da sačekaju izveštaje stručnjaka i elaborat, posle čega će znati da li postoji mogućnost saniranja ovih stanova. Elaborat, takođe, čeka i Građevinska direkcija Srbije (GDS), koji bi, kako je najavljeno, trebalo da bude završen u prvoj polovini septembra, kada će se dobiti definisan plan sanacije i rokovi.

Očajni: Jedan od  stanara otrovnih  zgrada u Beogradu

Očajni: Jedan od stanara otrovnih zgrada u Beogradu | Foto: Nebojša Marković

Zbog pretnji po zdravlje, mnogi stanari su već otišli u podstanare ili kod rođaka i sada snose duple troškove stanovanja, pošto su odbili da potpišu sadašnji ugovor sa GDS-om o preseljenju jer nisu zadovoljni ponuđenim uslovima. Zato su spremili svoj predlog ugovora, koji će danas biti dostavljen Direkciji, jer su za njih najvažnije garancije da će biti bezbedni kada se vrate u svoje stanove.


- Morao sam sa suprugom i detetom da se iselim iz svog stana i za troškove preseljenja, depozita i iznajmljivanja novog već sam potrošio oko 1.000 evra, ali nisam potpisao ugovor sa Direkcijom jer tu ima desetak spornih pravnih sitnica. I mi čekamo elaborat stručnjaka i analize da vidimo da li to uopšte može da se sanira i u kojim rokovima. U slučaju da analize pokažu da se otrovne materije nalaze u središtu betona, onda je sanacija nemoguća i mi bismo u tom slučaju imali osnova za tužbu - kaže za „Alo!“ Mirko Kocić, koji živi u ulazu 82 u ulici Mileve Marić Ajnštajn, napominjući da su analize na VMA koje su radili on supruga i njihov dvogodišnji sin pokazale drastično veću koncentraciju fenola i hipurne kiseline u urinu, iako se u njihovom stanu neprijatni miris ne oseća.

Stanari danas  dostavljaju novi predlog  ugovora Direkciji

Stanari danas dostavljaju novi predlog ugovora Direkciji | Foto: Nebojša Marković


Stanari posebno naglašavaju da je njihov problem to što udišu otrovne materije, a ne neprijatni mirisi. Zato su od Direkcije zatražili da se problem u zgradama ugovorom ne tretira kao neprijatan miris, nego kao opasnost po zdravlje ljudi, da se utvrdi da li u stanovima zaista isparava “oplatol” ili neka druga materija, poput aditiva u betonu, kao i da im ponudi jasne kriterijume i metode sanacije koji će ubediti stanare da će im stanovi posle toga biti bezbedni.

Tim povodom, juče se oglasio i Radivoje Petrović, direktor preduzeća “Ekosekund”, čiji je „oplatol“ korišćen u spornim zgradama, a za koji se sumnja da sadrži otrovni fenol, tvrdnjom da su neosnovane spekulacije da ulje „oplatol“ koji oni proizvode može biti uzrok zdravstvenih problema stanara. Takođe, tvrdi da njihova firma nije prodala nijedan litar „oplatola“ izvođačima, podizvođačima, kao ni investitoru radova u naselju Dr Ivan Ribar.
On je rekao da je izvršena vanredna inspekcijska kontrola, koja je naložila vanredne analize i utvrđeno je da je „oplatol“ bezbedan za upotrebu.
Na izjave čelnika “Ekosekunda” odmah je reagovao GDS, koji je prosledio izveštaj ispitivanja Laboratorije za fizičku hemiju Instituta za nuklearne nauke Vinča koji potvrđuje sumnju da je uzrok isparenja sporni „oplatol“ jer supstance koje su pronađene u površinskom sloju betona odgovaraju supstancama iz „oplatola“.

GDS je saopštio i da su Institutu poslati uzorci betona i konkretnog ulja „oplatola“ firme „Ekosekund“ koji je korišćen za premaz oplate prilikom izrade betonskih konstrukcija.

GDS: Može malo veći i skuplji stan


U Direkciji nam je rečeno i da će biti dopunjena skupštinska odluka te da će i stanari druge sporne zgrade koji žive do četvrtog sprata, a za koje se tvrdilo da nisu ugroženi, takođe dobiti mogućnost da se isele. Svima koji se odluče da napuste svoje stanove u “otrovnim zgradama” GDS plaća troškove selidbe, depozit za zakup stana, agencijsku proviziju i sve troškove u kupljenom stanu - infostan, kablovsku, telefon, internet i struju. Takođe, Direkcija plaća i iznajmljivanje stana, i to pet evra po kvadratu kupljenog stana uz mogućnost povećanja iznosa. „Pošto neki ljudi ne mogu odmah da nađu stan iste kvadrature, Direkcija će finansirati i iznajmljivanje do 30 odsto većeg stana i 20 odsto preko cene, pa tako vlasnici od 50 kvadrata u spornim zgradama mesečno mogu da dobiju i 390 evra“, rečeno nam je u GDS-u.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP