Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRPSKI DRŽAVNI VRH NASTAVLJA KONSULTACIJE O KOSOVU

Toma, Dačić i Vučić većaju o novom sporazumu!

Autor: Ekipa Alo! | 12.04.2013 - 08:02:00h | Komentara: 1

Čim se predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić vrate u zemlju, biće organizovan novi sastanak državnog vrha, na kom će biti preciznije definisani naredni koraci u prevazilaženju krize nastale nakon što Beograd nije pristao da potpiše briselski sporazum, saznaje „Alo!“.

Stiglo pojačanje iz  Amerike i iz Rusije:  Dačić, Nikolić i Vučić

Stiglo pojačanje iz Amerike i iz Rusije: Dačić, Nikolić i Vučić | Foto: Đorđe Kojadinović

Vicepremijer Aleksandar Vučić, koji je jedini ostao u zemlji, intenzivirao je diplomatske kontakte koji su doveli do toga da Brisel priprema novu, poboljšanu ponudu za Srbiju, koja bi trebalo da dovede do postizanja sporazuma. Do sastanka bi moglo doći već danas, kada će i Dačić i Nikolić, koji su boravili u Moskvi, odnosno Njujorku, biti ponovo u Beogradu.


Kao što je naš list juče objavio, takav dogovor, koji ne bi bio idealan, bio bi moguć i pre 16. aprila, kada Ketrin Ešton treba da podnese izveštaj o napretku dijaloga. Detalji novog sporazuma i dalje su nepoznati, ali bi prevashodno predviđao veće garancije za Srbe na severu.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton prethodnih dana u intenzivnim je konsultacijama sa zemljama Kvinte o još jednoj rundi dijaloga, otkrio je Ilir Deda, bivši šef kabineta i savetnik predsednice Atifete Jahjage, a danas direktor Instituta za politička istraživanja i razvoj (KIPRED).
Prema njegovim rečima, Eštonova razgovara i o predlozima nepoznatim javnosti, a koji su se našli za pregovaračkim stolom.

- Za sada je nejasno nad kim će se izvršiti pritisak za jedan nov kompromis, ali Srbija se izjasnila da neće da pristane na ono što je EU predložila. Kosovska strana treba da traži nešto više za našu državu, a to je članstvo u UN i sporazum za normalizaciju odnosa - naglasio je Deda, koji tvrdi da je proces u blokadi zbog srpskog zahteva za asocijaciju opština.

Tražićemo članstvo  u UN: Ilir Deda

Tražićemo članstvo u UN: Ilir Deda | Foto: Beta


Iako je posle prekjučerašnje posete nemačkih i francuskih parlamentaraca Beogradu postalo izvesno da u junu nećemo dobiti datum za otpočinjanje pregovora, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer juče je poslao optimističnu poruku da bismo do avgusta, odnosno kraja njegovog mandata, ipak mogli dobiti zeleno svetlo o pristupanju EU.

- Unija ne traži od Srbije da prizna Kosovo, već želi da Beograd i Priština normalizuju odnose i da se u celom regionu učvrsti mir i stabilnost - poručio je Dežer.

Ketrin Ešton

Ketrin Ešton | Foto: FoNet

Eštonova prolongira izveštaj?!


Izveštaj Evropske komisije o Kosovu i Srbiji biće odobren u utorak 19. aprila, dok će visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton 22. aprila šefovima diplomatije EU podneti izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine, preneli su juče kosovski mediji.

Poslednji komentari
  • duda Vreme: 12.04.2013 10:18h

    tri ugursuza,teska nama s njima!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP