Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DRŽAVA BEZ KONKURSA FINANSIRA ANDRIĆEV INSTITUT U VIŠEGRADU

Toma dao Kusti 170.000 evra mimo zakona!

Autor: S. Đorđević | 29.03.2014 - 07:15:00h | Komentara: 11

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u tehničkom mandatu, koje vodi Tomislav Jovanović uplatilo je 170.000 evra, tačnije 21 milion dinara, Andrićevom institutu u Višegradu, čiji je direktor Emir Kusturica, za finansiranje rada u 2014. godini.

Budžetom smanjena sredstva za projekte u Srbiji: Jovanović

Budžetom smanjena sredstva za projekte u Srbiji: Jovanović | Foto: FoNet

Prethodno nije bio sproveden konkurs za dodelu tih budžetskih sredstava niti je pomenuti institut akreditovan u Srbiji, upozoravaju za „Alo!“ predstavnici naučne zajednice, okupljeni u pokretu „Spasimo nauku“. Članica tog pokreta Vesna Miletić, docent na beogradskom Stomatološkom fakultetu, smatra da su na taj način sve domaće naučno-istraživačke ustanove stavljene u neravnopravan položaj, jer za budžetska sredstva moraju da se bore na konkursima, i to sa već gotovim projektima.


„U Srbiji bi te pare otišle na plate, a mi finansiramo seminare“: Kusturica

„U Srbiji bi te pare otišle na plate, a mi finansiramo seminare“: Kusturica | Foto: FoNet

- Svi se zalažemo za finansiranje nauke, ali se pitamo zbog čega su neki povlašćeni i dobijaju sredstva za projekte van konkursa. Država može da dogovara među državne projekte, ali ako se oni finansiraju iz budžeta, onda to mora da bude u skladu sa Zakonom o naučno-istraživačkoj delatnosti i drugim propisima koji regulišu osnivanje ili finansiranje naučnih ustanova - ocenila je Miletićeva, ističući da joj „nije bitno ko stoji iza instituta, već princip i poštovanje zakona pred kojim svi treba da budu jednaki“.


- Naučnički sindikati i organizacije mesecima ukazuju na neprimeren odnos Vlade prema nauci. Ministar Jovanović se deklarativno zalaže za veća ulaganja u nauku, a zapravo su budžetom za ovu godinu četiri puta smanjena sredstva za finansiranje projekata, tako da nijednog naučnog saradnika nismo mogli da angažujemo - zaključila je ona.

Domaći naučnici diskriminisani: Vesna Miletić

Domaći naučnici diskriminisani: Vesna Miletić

Kako je moguće da Srbija finansira u našoj zemlji neakreditovan Andrićev institut i to bez konkursa, iz Ministarstva prosvete nisu objasnili, već su kao osnov isplate budžetskih sredstva naveli Zakon o potvrđivanju sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Srbije i Republike Srpske iz 2007. godine i zaključak Vlade Srbije od 10. juna 2013. godine, kojim je usvojen ugovor između Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske o osnivanju Javne ustanove „Andrićev institut“ u Višegradu u Republici Srpskoj.


Andrićev institut u Višegradu nije akreditovan u Srbiji

Andrićev institut u Višegradu nije akreditovan u Srbiji | Foto: Miloš Cvetković

- U skladu sa navedenim osnivačkim aktom predviđeno je da se finansijska sredstva obezbeđuju iz budžeta Srbije i budžeta Republike Srpske u srazmeri 50 odsto prema 50 odsto . Na osnovu navedenog, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je zaključilo ugovor o realizaciji i sufinansiranju naučno-istraživačkih projekata iz osnovnih, primenjenih i razvojnih istraživanja od opšteg interesa u oblasti društvenih i humanističkih nauka u 2014. godini i uplatilo sredstava u iznosu od 21 milion dinara, čime je izvršilo obavezu Srbije kao suosnivača ove javne ustanove - navedeno je u odgovoru iz Ministarstva, ali bez odgovora na pitanja da li je na taj način Andrićev institut favorizovan u odnosu na domaće naučno-istraživačke organizacije, niti za koje je konkretne projekte institut u Višegradu dobio novac srpskih građana.

Kusturica: Srpski naučnici su ljubomorni i zavidni


Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica negodovonje srpskih naučnika pripisuje ljubomori.
- Oni nisu diskriminisani, već ljubomorni i zavidni. To su toliko mala sredstva koja bi u Srbiji bila potrošena na plate, a mi od toga pravimo seminare. Bilo bi mnogo bolje da se svi nađemo na zajedničkoj tački i da zaštitimo od zaborava i Andrića i Njegoša, a upravo to je ono na čemu mi radimo - izjavio je Kusturica za „Alo!“. On tvrdi da je Andrićev institut akreditovan u Republici Srpkoj, a da će zvanični podaci o toj ustanovi biti dostupni na sajtu do Vidovdana, kad formiranje instituta bude u potpunosti završeno.

Ništa bez konkursa

Prema važećem Zakonu o naučno-istraživačkoj delatnosti, za ostvarivanje programa od opšteg interesa za Srbiju, kao i za ostvarivanje posebnih programa i projekata, a koja se obezbeđuju iz republičkog budžeta, Ministarstvo raspisuje konkurs. Konkursom se utvrđuju: rok za podnošenje prijave, uslovi i vreme za ostvarivanje programa, odnosno projekta, kao i druga pitanja od značaja za sprovođenje konkursa. Za finansijska sredstva iz budžeta Republike namenjena realizaciji programa od opšteg interesa, konkurišu, pod jednakim uslovima, naučno-istraživačke organizacije koje su upisane u Registar naučnoistraživačkih organizacija i istraživačko-razvojni centri i inovacioni centri koji su upisani u Registar inovacione delatnosti, u skladu sa zakonom kojim se uređuje inovaciona delatnost.

Poslednji komentari
  • aca Vreme: 29.03.2014 09:38h

    Podrska Kusti jer ovi ..vajni..naucnici samo otimaju pare a efekat nula.Od Kuste bar ostaju DELA.

  • Milica Vreme: 29.03.2014 10:25h

    Tomislav bi najpre trebao da resi aferu prodaja laznih diploma Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, posto lazni profesori predaju sirom Srbije, pa onda da se bavi Kusturicom. Ima svu dokumentaciju i prijave inspekciji.

  • Alfa Vreme: 29.03.2014 11:38h

    Ala se rasipaju narodne pare,kao Alajbegova slama..

  • Sandra Vreme: 29.03.2014 12:16h

    Zasto je drzava Srbija finansirala tamo nesto u Bosni tj. u drugoj drzavi? Sramota i necuveno za nase talente, kulturne manifestacije i kulturu nemaju para a ovamo finasirali sto nema veze sa Srbijom i sto nije ovde.Za ovo bi trebao neko da odgovara.

  • Горислав Музикравић Дрнч Vreme: 29.03.2014 12:32h

    Какви смио ми Срби! Кустурица је изградио од својих пара. Ово је симболилчно учешће државе Србије у финансирању рада Андрићевог института. Кустурици треба одати максимална признања, а не да му подмећу клипове и они тамо у Српској и ови овде у Србији.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP