Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DANAS SASTANAK PREDSEDNIKA SRBIJE SA KINESKIM PREMIJEROM

Toma Kinezima uvaljuje Bačevićev kanal!

Autor: V. P. | 18.12.2014 - 08:15:00h | Komentara: 2

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovaraće danas sa premijerom Kine Lijem Kećijangom, a jedna od tema koju će pokušati da nametne biće izgradnja kanala Dunav - Morava - Vardar - Egejsko more, koji je opsesija Milana Bačevića, aktuelnog srpskog ambasadora u Kini, koji je pritom i tast predsednikovog sina.

Milan Bačević

Milan Bačević | Foto: Oliver Bunić

Mnogobrojni grandiozni projekti o kojima se razgovaralo na samitu Kine sa 16 zemalja srednje i istočne Evrope potpuno su bacilli u zasenak najgrandiozniji od svih, kanal Dunav-Morava-Vardar, čiju izgradnju već duže vreme na sve načine želi da progura Bačević. Pošto okvirna cena ovog projekta premašuje 10 milijardi evra, koliko je Kina namenila za svih 16 zemalja zajedno, Tominom priki je ostala poslednja šansa, a to je da za njegov vizionarski poduhvat urgira lično predsednik. Međutim, kako tvrde izvori „Alo!“ bliski Vladi Srbije, šanse da dođe do kopanja ovog kanala su izuzetno male.


- Da su Kinezi umesto 10 milijardi dolara našem regionu namenili 10.000 milijardi dolara, kako je prošle godine izjavio Bačević, možda bi se i našlo para za ovaj projekat, ovako bi to zaista bilo veliko iznenađenje - kaže naš izvor.

Bačević je, inače, za ambasadora u Kini postavljen u oktobru ove godine, a spekulisalo se da je uhlebljenje sinovljevog tasta bilo glavni zahtev predsednika Nikolića prilikom konstituisanja nove vlasti nakon izbora. Sam Nikolić je inače više puta izjavio da je ovaj gigantski projekat „ostvariv san“.

Predsednik Nikolić bi, inače, premijera Kine trebalo da primi u takozvanom Titovom salonu u Palati „Srbija“, koji nije dozvolio da koristi bilo ko osim njega tokom samita, a nakon ovog sastanka Li Kećijang ide na ceremoniju otvaranja Pupinovog mosta preko Dunava.

O Đokoviću, Bati i lozovoj rakiji


Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija ponosna na to što su glumac Velimir Bata Živojinović i teniser Novak Đoković veoma popularni u Kini. „Mislim da Đoković u Kini nije izgubio nijedan meč ili skoro nijedan, ali ministri u mojoj vladi se uopšte ne razumeju u sport i ne mogu sad to da proverim“, uz osmeh je dodao Vučić. Kineski premijer je na to dodao da je u Kini poznata i srpska rakija loza za koju je čuo da je sve bolja što je starija.

Poslednji komentari
  • rikica Vreme: 18.12.2014 09:45h

    Bojim se da ce nam ovaj kanal u buducnosti biti i vise nego neophodan, ako nam sve godine budu kao 2013 po pitanju poplava

  • mornar Vreme: 18.12.2014 11:45h

    To je dobra ideja koja ce se uz pomoc kineskih finansija ostvariti, nadam se. Zasto su neki protiv toga, pitam se!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP