Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POKROVITELJ, ALI NEMA VREMENA ZA KONJSKE TRKE

Toma ne miriše konje

Autor: I. Kljajić | 16.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nastavio je ružnu tradiciju svojih prethodnika, pa će i ove godine najprestižnija galopska trka “Pehar predsednika Republike”, zakazana za nedelju, proći bez onoga čije ime nosi.

„Nikolić je pokroviteljstvo odmah prihvatio, jer to ne košta ni dinara“

„Nikolić je pokroviteljstvo odmah prihvatio, jer to ne košta ni dinara“

“Alo!” je imao uvid u dopis Predsedništva u kojem je Nikolić još u aprilu obavestio Hipodrom da će “sa zadovoljstvom” biti pokrovitelj ovog događaja, ali je, kako saznajemo, o svom izostanku izvestio tek juče i najavio da će na Carevu ćupriju poslati svoje izaslanike - savetnicu Jasminu Mitrović Marić i generalnog sekretara Nedeljka Tenjovića.


- Pokroviteljstvo je odmah prihvatio, jer to ne košta ni dinara. Od aprila su nas njegovi saradnici držali u neizvesnosti da li će moći da dođe na trku koja traje od 1935. i kod nas ima najveći rejting. Evo, tek jutros su nas obavestili da ipak nije našao vremena od brojnih obaveza i da će poslati svoje saradnike. To vam je uvek tako s predsednicima. Čak i kad je ova trka nosila maršalovo ime, Tito se samo jedanput pojavio na njoj. Ovi posle njega nisu se nijedanput prevarili da dođu, ali vole da budu pokrovitelji - ispričao nam je izvor s Hipodroma.
Iz Predsedništva juče nismo uspeli da dobijemo komentar, jer se savetnik za odnose s javnošću nije javljao na telefon.

Uprkos dugovečnosti, ova najelitnija konjička manifestacija kod nas zbog tradicionalno nemarnog odnosa svih državnika nikada nije dostigla barem deo slave takvih događaja u Americi, Engleskoj ili Francuskoj. “Pehar predsednika Republike” nastao je po ugledu na francusku “Trijumfalnu kapiju” i engelsku “Kralj Džordž i kraljica Elizabeta”, najznačajnije i najelitnije trke u tim zemljama. Kolo jahača “Knez Mihailo” je 1935. ustanovilo trku “Memorijal kralja Aleksandra”, u znak sećanja na jugoslovenskog monarha ubijenog u atentatu prethodne godine u Marselju.
Istorija ove trke pratila je i istoriju zemlje, te joj se vrlo često i naziv menjao. Od 1953. nosila je ime “Pehar predsednika Republike”, potom “Pehar Maršala Tita”, da bi 1991. bila preimenovana u “Kup Jugoslavije”. Po raspadu SRJ, trci je ponovo vraćen naziv “Memorijal Kralja Aleksandra”, ali je od 2008, kada je naziv dodeljen trci na šabačkom hipodromu, ponovo promenjen u “Pehar predsednika Republike”. Josip Broz Tito svratio je na beogradski hipodrom jedini put 1962, iako je na tim trkama u posleratnim godinama nastupalo više grla u njegovom vlasništvu.

Obećanje zalud radovanje

“Poštovani, ovaveštavamo vas da će predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić sa zadovoljstvom biti pokrovitelj događaja “Trka za pehar predsednika Republike”. O detaljima u vezi s prisustvom predsednika Republike ćemo se dogovoriti naknadno. Srdačan pozdrav”, navedeno je u dopisu Predsedništva koji Hipodromu upućen 23. aprila.

Poslednji komentari
  • zoran m. Vreme: 16.08.2013 13:31h

    Pogodio sam ko je Toma na ovoj slici!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP