Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREDSEDNIK PISAO BRITANSKOJ KRALJICI

Toma od Elizabete tražio da povuče rezoluciju o Srebrenici

Autor: Blic | 06.07.2015 - 22:35:00h | Komentara: 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić zatražio je od britanske kraljice Elizabete Druge da povuče spornu rezoluciju o Srebrenici iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić pisao britanskoj kraljici | Foto: Aleksandar Dimitrijević

 
Predsednik Nikolić je 2. jula kraljici Elizabeti drugoj poslao pismo, na ćirilici, u kom je moli da britanska vlada povuče rezoluciju o Srebrenici.

Nikolić u pismu kraljici poručuje da je rešio lično da joj se obrati, iako taj njegov potez može biti protumačen kao nediplomatski.

Pismo Tomislava Nikolića kraljici Elizabeti

Pismo Tomislava Nikolića kraljici Elizabeti / klikni za uvećanje (+)

- Vaše veličanstvo, lično Vam se obraćam svestan činjenice da bi moje obraćanje moglo da bude protumačeno kao nediplomatsko, ali moram kako ne bismo napravili grešku i region Balkana vratili u teška vremena sukoba, koja bismo svi da zaboravimo, stoji u pismu predsednika Srbije.

On je potom objasnio da želi da zamoli njeno Veličanstvo da upotrebi svoj autoritet i da ukaže britanskoj vladi na "složenost i teškoće pitanja" koje navodi.

Pismo Tomislava Nikolića kraljici Elizabeti

Pismo Tomislava Nikolića kraljici Elizabeti / klikni za uvećanje (+)

- Nacrt rezolucije vidim kao moguće ugrožavanje stabilnosti regiona, koja je stvorena uz veliki trud i zalaganje svih nas. Vaše veličanstvo, velika je nepravda neistinito i neodgovorno svoditi užase genocida na ratni zločin koji je počinjen u Srebrenici. Da li je normalno da Savet bezbednosti, na osnovu rezolucije, donese odluku da čitav svet pod izrazom genocid podrazumeva samo Srebrenicu? U nacrtu teksta rezolucije se ne pominju jeziva istrebljenja Jermena, Jevreja, Roma, Etiopljana, brojnih Afrikanaca, australijskih starosedelaca, američkih starosedelaca, autohtonih naroda u Južnoj Americi, Rusa, Belorusa, Ukrajinaca, Kineza i nažalost mnogih drugih? - zapitao je Nikolić i objasnio da su u Srebrenici i okolini “muslimanske snage Bosne i džihadisti” hladnokrvno ubili hiljade srpske dece, žena i starih lica, da je sravnjeno sa zemljom 39 sela u tom području.

On je na kraju zamolio kraljicu da britanska vlada odustane od svog predloga koji "objektivno pospešuje otvaranje starih rana, a ne stvaranje osnove za bolju budućnost Balkana i istonskog pomirenja nacija koje su činile bivšu Jugoslaviju”.

- Moja administracija i Vlada Srbije su, verujem, do sada pokazale da su spremne da daju svoj doprinos napretku svih država u regionu i boljitku svih naciju u našem bliskom i daljem susedstvu. Sve što nam je svima potrebno jeste blagovremena podrška mudrih i moćnih kako bismo uplovili u eru mira i razvoja.Ako ovom rezolucijom samo jedan, srpski, narod bude osuđen za, ni manje ni više, jedini genocid svetskih razmera, napori Srbije, Vlade Srbije i moji lični da ponovo živimo u miru, kao dobre komšije, biće uzaludni - zaključio je predsednik Nikolić u pismu britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj, opširnije na blic.rs.

Podsetimo, Velika Britanije je Savetu bezbednosti UN podnela novu, šestu verziju rezolucije o Srebrenici koja je pogoršana u odnosu na prethodne predloge.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP