Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AMNESTIJA

Toma oslobađa 3.000 robijaša?

Autor: A. M. - V. P. | 24.10.2012 - 07:02:00h | Komentara: 2

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pustiće na slobodu do 3.000 zatvorenika, među kojima bi se mogli naći i kriminalci poput Andrije Draškovića ili Aleksandra Golubovića, samo kako bi ispunio svoje predizborno obećanje o amnestiji osuđenika, tvrde predstavnici Helsinškog odbora za ljudska prava u svom izveštaju.

Helsinški odbor za ljudska prava prozvao predsednika: Tomislav Nikolić

Helsinški odbor za ljudska prava prozvao predsednika: Tomislav Nikolić


Oni navode da je priča o prebukiranosti zatvora i usklađivanju sa evrposkim standardima vlastima poslužila kao paravan za donošenje Zakona o amnestiji.

I Malovićeva radila na strategiji


U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, koja je u sastavu Ministarstva pravde, ističu da je amnestija predviđena u sklopu Strategije za socijalnu reintegraciju i prihvat osuđenih lica za period od 2012. do 2015. godine, na kojoj je radilo i prethodno ministarstvo na čelu sa Snežanom Malović, a pod okriljem OEBS-a.
-U zatvorima je 70 odsto povratnika, od kojih oni koji su osuđivani tri i više puta ne podležu amnestiji. Amnestija bi trebalo da obuhvati i zatvorenike osuđene zbog težih krivičnih dela, ali isključivo one koji su odležali dve trećine kazne i njom nisu obuhvaćeni oni osuđeni za dela za koja amnestija po zakonu ne važi - kažu u Upravi.

Ovaj predlog zakona juče je naišao i na oštru osudu opozicije u Skupštini Srbije, a glavna primedba se odnosila na to da je obim predložene amnestije preširok i da će ona obuhvatiti “veoma opasne kriminalce”.


- Amnestija će se odnositi i na Andriju Draškovića, Sretena Jocića, Uroša Mišića, Luku Karadžića, kao i na lica koja su učestvovala u ubistvu Brisa Tatona, Željka Ražnatovića Arkana, ali i na one osobe koje su učestvovale u neredima na sportskim terenima ili su zloupotrebile službeni položaj.
Šaljete nedosledne i konfuzne poruke - istakla je bivša ministarka pravde Snežana Malović i upitala kako vlast na taj način misli da se bavi borbom protiv kriminala.
Na sličan način reagovali su i poslanici LDP-a, koji tvrde da će zakon omogućiti amestiju i Miladina Kovačevića, koji je osuđen za nanošenje teških telesnih povreda, i Uroša Mišića, koji je osuđen zbog napada na službeno lice.
Helsinški odbor navodi i činjenicu da je upravo predsednik obećao amnestiju u predizbornoj kampanji.

Miladin Kovačević

Miladin Kovačević | Foto: AP - Darko Vojinović


- Jasno je da predsednik države želi da ispuni svoje predizborno obećanje i spreči eventualne pobune u zatvorima, ali pitanje je po koju cenu. Pozivati se na evropske standarde i pustiti na slobodu do 3.000 osuđenika, svakako nije korisno za državu jer bi se na slobodi mogao naći veliki broj osuđenika koji tokom boravka u zatvoru nije prošao nikakvu obuku, edukaciju, neki oblik resocijalizacije - navode u ovom odboru.

Andrija Drašković

Andrija Drašković | Foto: RAS Zoran Ilić

Amnestija i za teže kriminalce


Prema Predlogu zakona, koji se trenutno nalazi u skupštinskoj proceduri, pravo na amnestiju imaju ona lica koja su osuđena na tri meseca zatvora i ona bi se automatski, stupanjem na snagu ovog zakona, našla na slobodi. Pravo na umanjenje kazne do polovine imaju osobe osuđene na kaznu zatvora od tri do šest meseci. Zakon predviđa umanjenje kazne za četvrtinu zatvorenicima koji su osuđeni na kazne zatvora i duže od šest meseci, kao i amnestiju svih osuđenika starijih od 70 godina. Izuzeci od amnestije su osuđeni zbog organizovanog kriminala, terorizma, teškog ubistva, teških oblika nasilja, ratnih zločina, trgovci drogom i oni koji su davali ili primali mito, kao i svi oni koji su više od tri puta osuđeni na zatvor.

Poslednji komentari
  • Bruka Vreme: 24.10.2012 12:48h

    Obezbedjuje sebi i stranci nove glasace!

  • ksenija Vreme: 24.10.2012 23:10h

    Nepodrzavanje zakona o amnestiji je tipican pokusaj opozicije da od komarca napravi magarca i uzburka javnost......

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP