Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REŠAVA SE KO ĆE PREDSTAVLJATI SRBIJU U SVETU

Toma, Vučić i Dačić u ratu za ambasade

Autor: Ivana Kljajić | 10.06.2015 - 21:30:00h | Komentara: 3

Igra prestola predsednika Tomislava Nikolića, premijera Aleksandra Vučića i šefa diplomatije Ivice Dačića u vezi sa imenima novih ambasadora Srbije ulazi u odlučujuću fazu!

Dogovor još nije na vidiku: Državni vrh Srbije

Dogovor još nije na vidiku: Državni vrh Srbije

U narednim danima očekuje se završno lobiranje šefa države Nikolića da na spisku novih ambasadora zadrži svoje favorite, pre svih svog aktuelnog savetnika Olivera Antića, koji već odavno ima spakovane kofere za Portugal, naučnika Dejana Ilića, koga protežira za Nemačku, i bivšeg genseka Ministarstva spoljnih poslova Marka Blagojevića, koji je njegov izbor za Kipar.


Ninčićeva ide u Njujork


U ovoj turi imenovanja, nastavku ambasadorske karijere mogu da se nadaju i bivša ambasadorka u Španiji Jela Baćović (Argentina) i ambasadorka u Italiji Ana Hrustanović (EU-Brisel), dok bi Roksanda Ninčić iz kancelarije MSP-a, gde je pomoćnik ministra, trebalo da ode u Njujork na čelo naše misije pri UN-u.

Međutim, kako „Alo!“ saznaje u MSP-u, nijedno od ovih imena još nije prošlo kadrovsku komisiju Vlade jer premijer Vučić još ne želi da aminuje kadrove koji stižu s Andrićevog venca.

- Koplja su se najviše lomila kada je Vučić odabrao bivšeg demokratu Dušana Spasojevića da bude ambasador Srbije u Grčkoj. Nikolić se bukvalno razbesneo kada je video taj predlog i odbio je da potpiše ukaz o njegovom imenovanju. Nikolić je ubeđivao Vučića da nekadašnji internacionalni sekretar DS-a i neposlušni ambasador u Turskoj ne može da se šalje u Atinu.
S druge strane, Spasojević ima lična prijateljstva sa uticajnim ljudima u aktuelnoj srpskoj vladi. Tada je praktično počela bitka Vučića i Nikolića oko toga ko će da progura svoje kandidate. Naravno, obojica znaju da ništa ne može da prođe bez međusobnog pristanka i upravo u narednim danima će sesti za sto da uglancaju taj spisak - otkriva naš izvor.

Osim na Spasojeviću, Vučić posebno insistira na tome da upražnjena ambasadorska mesta popuni muftijom Muhamedom Jusufspahićem (Saudijska Arabija) i glumcem Predragom Mikijem Manojlovićem (Francuska).

- Uz to, treba namiriti i Ivicu Dačića i njegove socijaliste, jer on vodi srpsku diplomatiju i ima svoje kvote. Socijalista Jasminko Pozderac viđen je za ambasadora u Kataru ili Mjanmaru, a Dačić je na svoj spisak stavio čak i reditelja Srđana Dragojevića, znajući unapred da će taj predlog teško proći pored Vučića i Nikolića. I sa piscem Dušanom Kovačevićem je već razgovarao o novoj ambasadorskoj dužnosti i to je još otvoreno. I ostali koalicioni partneri imaju svoje apetite i njima su obećana ambasadorska mesta prilikom ulaska u Vladu - napominje sagovornik „Alo!“ iz srpske diplomatije.

Predsednik aminuje Vladi

Imena novih ambasadora Srbije nalaze se u predlogu Vlade Srbije, koji se šalje predsedniku Srbije. Potpis na ukaz o njihovom imenovanju stavlja šef države.

Aleksandar Čepurin

Aleksandar Čepurin | Foto: Dušan Milenković

Dačić i Čepurin o Ukrajini


Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je juče sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Čepurinom, kome je rekao da Srbija kao predsedavajuća OEBS-u ulaže maksimalne napore u pravcu smirivanja krize u Ukrajini i nastavku političkog dijaloga. Tokom susreta pokrenuto je više pitanja, posebno o situaciji u Ukrajini i angažmanu specijalne posmatračke misije OEBS-a u toj državi.

Poslednji komentari
  • lilit Vreme: 10.06.2015 22:25h

    Gsn Vučiću, pustite Nikolića i Dačića niz vodu, oni su diletanti i računđžije, vi odlučite

  • LUKA LABAN Vreme: 10.06.2015 22:46h

    Tu gospodin Odalović vedri i oblači ! Siguran sam da će i on doći na red istražnim organima !

  • Kosarah Vreme: 10.06.2015 23:03h

    Dušan Spasojević nije samo neposlušan, već ga za mesto ambasadora diskvalifikuje činjenica da je britanski državljanin. Državljanstvo VB je dobio preko supruge koja je Engleskinja.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP