Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREDSEDNIK NIKOLIĆ NAJAVIO NOVI GENIJALNI PLAN ZA KOSOVO

Tomina platforma Vučiću glavobolja!

Autor: I. Kljajić - V. Papović | 25.12.2014 - 08:00:00h | Komentara: 2

Pošto je premijera Kine uputio u proročanstvo Tarabića, predsednik Tomislav Nikolić uživeo se u ulogu mesije, pa je iznenada najavio svoj plan za rešenje problema Kosova, čime je nagovestio da se ubuduće neće zadovoljiti pozicijom engleske kraljice.

Pozdrav sa  Gazimestana: Nikolić

Pozdrav sa Gazimestana: Nikolić | Foto: Profimedia

Predsednik je Vladu Srbije upozorio da ne bi bilo dobro da ga ne podrži, čime je bacio rukavicu u lice premijeru Aleksandru Vučiću, koji pokušava da što duže balansira na tankoj žici između Brisela, Moskve i biračkog tela, posebno osetljivog kada je reč o nacionalnim temama, kakva je Kosovo.


„Neću da se namećem u SNS“


Upitan da li je SNS poslednja stranka u njegovoj karijeri, Nikolić je izjavio da odgovor na to pitanje zavisi, pre svega, od njegovog zdravlja i od toga šta ga očekuje u životu.
- Zavisi pre svega od mog zdravlja, ne bih želeo nikome da se namećem, pa ni da budem konkurencija svojoj stranci, ali moglo bi da se desi da ponovo budem član SNS-a - rekao je Nikolić.

Govoreći o svojoj novoj platformi za Kosovo, predsednik je naglasio da ima vremena da je pripremi natenane „jer takvo pitanje zahteva ozbiljan pristup“.


- Srbija treba da bude spremna, a posebno oni koji u njeno ime pregovaraju u Briselu. Kako spremna?

Tako što će Skupština ponovo da usvoji program mera, a da ne bih bežao od toga, spreman sam da uradim predlog toga, Vlada je spremna da zajedno sa mnom u tome učestvuje - najavio je Nikolić, i dodao da mu se čini da bi Srbija „u roku od mesec dana“ postala članica EU, ukoliko bi odlučila da prizna Kosovo kao nezavisnu državu. 

Teški razgovori:  Vučić i Nikolić

Teški razgovori: Vučić i Nikolić | Foto: Dušan Milenković


I pored toga što je predsednik u svoj kosovski projekat već uključio i Vladu, izvori „Alo!“ bliski izvršnoj vlasti nisu nimalo oduševljeni najnovijim Nikolićevim poduhvatom, koji pre svega tumače kao njegovu želju za medijskom promocijom na grbači Vlade.

- Srbija je u velikim problemima pošto je EU sprovođenje Briselskog sporazuma stavila kao uslov za otvaranje bilo kog poglavlja u pristupnim pregovorima. Samo nam je nedostajalo da Briselu još jednom gurnemo prst u oko Tominim novim „istorijskim“ planom - komentariše naš izvor.

I politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da je Nikolić izabrao ovaj trenutak i ovu temu kako bi se uspešno vratio u političku arenu.
- Nikolić se očigledno ne zadovoljava više ulogom engleske kraljice. Njegova namera i ambicija je da se vrati u epicentar političkog života, u kojem ga nije dugo bilo, što dobrovoljno, što sticajem okolnosti. Njegova nova inicijativa jeste neobična i neočekivana, ali je predsednik možda procenio da je za nju možda dobar ili makar poslednji trenutak, pošto Kosovo ubrzano zaokružuje svoju državnost, a Beograd je prestao, osim verbalno, da se tome protivi. Iako bi na ovaj način mogao izazvati sukob sa Vladom, predsednik to za sada vešto dozira - ističe Vukadinović.

Dušan Janjić

Dušan Janjić | Foto: Petar Dimitrijević

Janjić: I Toma hoće Nobela


Kao jedan od ciljeva zbog kojeg nameće svoje rešenje za Kosovo, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose vidi i predsednikovu potencijalnu želju da se okiti Nobelovom nagradom za mir.
- Nikolić mora imati u vidu da su se na pitanju Kosova mnogi političari podigli, ali i ulupali, pa bi to i njemu moglo da se desi - smatra Janjić. On kaže da je i ideja o zajednici srpskih opština na Kosovu potekla iz Nikolićevog kabineta, ali do sada po ovom pitanju nije urađeno ništa. Janjić smatra da Nikoliću treba dati šansu da kaže šta ima, ali da već sama najava, da sprema novu platformu za Kosovo, pre izaziva strepnju nego poverenje.

Veruje u Deda Mraza!

Zanimljivo je da Nikolić i svoju prethodnu platformu za Kosovo iz 2012. godine najavio baš kao i ovu, pred Novu godinu i dolazak Deda Mraza. On je smatra svojim uspehom, iako je ona u Brisel otišla potpuno promenjenjena.
- Plan je potekao od mene. Ne želim da se krijem ni iza koga - rekao je Nikolić, pohvalivši sam sebe da je jedini predsednik koji se usudio da predstavi plan iz kojeg je nastao Briselski sporazum.

Poslednji komentari
  • reanimator Vreme: 25.12.2014 08:18h

    toma jedino planira budžet fonda dragice nikolić a po isteku mandata povlači se u miran molitveni život u svoju crkvu pokajnicu

  • Stajko Vreme: 25.12.2014 09:45h

    Ne igraj se USTAVOM ! Sve je tamo jasno napisano vezano za Kosovo ! Ono ce jednog dana biti u potpunosti vraceno !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP