Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! PRVI DAN NOVE GODINE U POSETI RODNOM MESTU SPRSKOG PREDSEDNIKA

Tomino zabranjeno selo!

Autor: Mihailo Medenica | 03.01.2015 - 20:00:00h | Komentara: 12

Bajčetina - srpski Kumrovec, rodno mesto predsednika i verovatno jedino selo u Srbiji u kojem je zvanično zabranjeno fotografisanje i zaustavljanje bez preke potrebe, osim ako niste pozvani na čašicu „tomovače“ u vikendicu na brdu, pred sam kraj sela...

Imanje na bregu: Kuća predsednika Srbije u Bajčetini

Imanje na bregu: Kuća predsednika Srbije u Bajčetini | Foto: Aleksandar Stanković

- Prođite, ali će vas sigurno zaustaviti, selo je puno policije, izgleda da je neko od Nikolića tu ili treba da dođe - ustavismo seljaka u Adžinim livadama, selu pre, pitajući za putokaz i savet.


Koji kilometar dalje je Tomina „Nedođija“, pitoma šumadijska bestragija sa tek nekoliko duša koje žive u njoj, ali ne izviruju iz kuća niti otpozdravljaju na ono: „Dobra ti sreća, domaćine“! Nigde nikog osim policije - specijalaca na maloj raskrsnici odakle put levo vodi ka Nikolića čardaku, a desno, niz stranu ka čuvenoj zadužbini, bogomolji Svetom Dimitriju.

Snimanje strogo  zabranjeno

Snimanje strogo zabranjeno | Foto: Aleksandar Stanković


- Dobar dan, kuda - najavljeno i očekivano, iz stražarske kućice na putu ispod kuće izlazi policajac, „prašinar“, specijalci patroliraju imanjem, sasvim ih sigurno ima po šumi i gudurama, ćutke posmatraju neznane i nezvane goste.

Specijalci u džipovima  ispratili našu ekipu iz sela

Specijalci u džipovima ispratili našu ekipu iz sela | Foto: Aleksandar Stanković


- Dobar i Vama! Bajčetinom, kuda drugo...- pružamo lične karte, „organ“ odlazi u kućicu da nas utefreteri i proveri. Beli policijski džip polako pristiže za nama i staje na pristojnoj udaljenosti, koliko da se ne osetimo kao u zamci, mada...
- Izvolite! Ovde možete da se okrenete, prijatno... - dalje i nema kud, od Kragujevca do ove stope put je očišćen bolje nego na Terazijama, odavde tek prtina kroz smrznuti sneg koja vodi niže u selo...

Očistili put do Nikolića, ali  zatrpali kapije komšijama

Očistili put do Nikolića, ali zatrpali kapije komšijama | Foto: Aleksandar Stanković

 
Vraćamo se, prolazimo kraj planinarskog doma koji je preinačen u bazu specijalaca. Pred njom „hamer“ i nekoliko džipova. Nedaleko odatle samuje zadužbina, dobrano završena, na proplanku uz sami put. Nigde žive duše. Ni lavež seoskih pasa. Ništa. Baš ništa, ni vetar kroz golo granje...

Vraćamo se u Adžine livade, u jedini bircuz kilometrima naokolo. U Bajčetini osim najčuvanije vikendice, kamera na seoskim banderama i bogomolje - kafane nema!
- Znao je Toma nekada da svrati, dok još nije postao predsednik - veli Dragan, gostoprimnik planinske krčme, koju godinu stariji od predsednika, potpaljujući bubnjaru prvim i verovatno jedinim gostima danas.
- Svraća li danas- pitamo, čekajući da se prokletinja razgori i zagreje ovih nekoliko kvadrata ozidanog mraza?!

- Ne! Ranije, rekoh, jeste! Svrati, uzme pivo ako je zaboravio da kupi, popričamo se malo i ode ka vikendici. Znamo se, pa od detinjstva skoro, ali nismo se skoro gledali. Put nam, bogu hvala, čiste danonoćno, zbog njega, naravno, a ranije se nije moglo ni „ladom nivom“ kad presneži.

U ovoj krčmi je i Toma pio, dok predsednik nije bio

U ovoj krčmi je i Toma pio, dok predsednik nije bio | Foto: Aleksandar Stanković


Za nama su iz Bajčetine krenula dva policijska džipa, dikretno, na pristojnoj distanci. Možda sasvim slučajno, možda i ne, tek kako smo stali pred kafanu tako su nas obišli i nastavili putem ka Kragujevcu.
- Je l‘ bolja ova vaša, domaćine, ili legendarna „tomovača“...- kroz smeh i gutljaj oštre šumadijske „ljute“ pitamo onako, razgovora radi.
- E, ne znam, vala, „tomovaču“ probao nisam, a za ovu garantujem da je valjana...- otpijamo retku kafu i dobru domaću, gledajući put „zabranjenog“ sela kroz magličasto okno drvenih vrata.

- Srećan vam put, deco - pozdravlja domaćin sa stepeništa, otpozdravljamo: „Srećan vam ostanak, i pozdravite nam predsednika kad naiđe...“
- Hoću, hoću, hahahha... Da ste bili za Mitrovdan, policija ustavljala na svakih 100 metara, baš negde tih dana trebalo ono i Šešelj da se vrati u Srbiju...- dobacuje kroz grohot gorštaka.

Srećemo usput one džipove, parkrirani sa strane, u čeki. Možda kum nije svratio na slavu, ali valja biti na oprezu da ne zabasa za božićne praznike, ko položajnik... Nije kum dugme, bre, ali teško da bi Bajčetinom mogao nogu pred nogu, s rukama na leđima, uživajući u lepoti šumadijske bestragije... Opustelo selo, al’ rodilo ko blesavo - niklo kamera i specijalaca na sve strane...

Bajčetina - srpski Kumrovec. Ako vas put nanase, a pritera mala nužda izdržite, nije baš da se čovek olakša uz drvo, ko zna ko iza drveta čuči.
Poslednji komentari
  • Aca Vreme: 03.01.2015 20:32h

    Čiju kuću u Bajčetini čuvaju? Tominu? Proverite na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije pa ćete videti da Toma nema kuću u Bajčetini!

  • BgBoy Vreme: 03.01.2015 21:41h

    Selo moje lepše od Pariza! Toma je ostvario svoj san gde god se okrene kuća,stan,rezidencije, obezbeđenje džipovi i on i sinovi i supruga, a narod je u košmaru. Od čega ulaže u crkvu ovolike pare, jesu li i to one čuvene donacije tajanstvenih donatora, kao i kod Dragicinog humanitarnog fonda?! A nekada se lepo slikao pored rakijskog kazana u vunenom džemperu dok je obmanjivao glasače! Glasajte i dalje!

  • rade Vreme: 03.01.2015 22:08h

    Ma ljudi, ovi specijalci čuvaju Tminu veselu mašinu, da nam bude dosta tomovače!

  • nikola Vreme: 03.01.2015 22:25h

    A koga to cuvaju i zbog cega ga cuvaju? O cemu taj toma odlucuje i sta se on kao predsednik drzave pita? Meni se cini da ga cuvaju od jos jedne 'kumovske' veze....

  • misa Vreme: 03.01.2015 23:03h

    Cica Tomina Koliba

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP