Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAKON SUSRETA SA ŠTAJNMAJEROM:

Tomislav Nikolić: Nisam optimista!

Autor: Tanjug | 29.04.2015 - 08:12:00h | Komentara: 2

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da nije veliki optimista posle susreta sa šefom nemačke diplomatije Frank-Valterom Štajnmajerom, pošto mu on u razgovoru nije jasno rekao da će pregovaračka poglavlja sa Evropskom unijom biti otvorena do kraja godine.

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić | Foto: O. Radošević

"Nisam veliki optimista posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Nemačke. Nažalost, ne mogu da kažem da mi je gospodin Štajnmajer jasno rekao da će pregovaračka poglavlja sa EU biti otvorena do kraja godine. Istina, rekao je da misli da će se steći uslovi za to tokom godine", izjavio je Nikolić za današnje "Večernje novosti".


Na pitanje šta konkretno Berlin zahteva od Beograda kad je u pitanju Kosovo i Metohija, predsednik je, nekoliko minuta posle razgovora sa Štajnmajerom, rekao da mu je on preneo da Nemačka čvrsto podržava Srbiju na evropskom putu, ali da traži potpunu primenu Briselskog sporazuma.

Upitan je li ga podsetio da je i formiranje Zajednice srpskih opština deo Briselskog dogovora, Nikolić je rekao:

"Naravno, rekao sam mu da Briselski sporazum podrazumeva formiranje ZSO i to sa punim kapacitetom koji je predvidjen. U Briselskom sporazumu nije predvidjeno da se nadležnost ZSO i njeno konstituisanje dovodi u vezu sa prištinskim zakonodavstvom, kao ni da budu u skladu sa srpskim. Ali, zašto bismo mi odbacili srpsko zakonodavstvo i isključivo se vodili time šta piše u zakonima Prištine? Pa neka i oni promene neki zakon ako već pregovaramo."

Nikolić kaže i da mu je nemački ministar rekao da ne postoji nijedan uslov koji se tiče priznanja Kosova i Metohije, a koji utiče da ne možemo da otvorimo poglavlja.
Poslednji komentari
  • radovan Vreme: 29.04.2015 10:17h

    Sa tobom na celu ni ja nisam optimista. Na cega je jadna srbija spala, ovo je dno. Vucicu ako imas nacina otarasi se ovog balasta. On je teg koji Srbiju vuce u propast, svi cemo sa njim u ponor.

  • Rafael Rafo Vreme: 30.04.2015 11:10h

    Nikoliću se smrklo i nije optimist oko uvjeta za otvaranje poglavlja,a što će tek bit oko uvjeta za zatvaranje,pa puta 35.Kada vas je Milošević,zvani Sloba od milja,bacao u trans svojim govorom na Gazimestanu 28.6.1989.,onda vam je nebo bila granica.Sada vam se samo pripisuje negat. kamata na negativnu politiku koja je trajala 25 g.Da ste HR pustili da ide svojim putom,odrekli se projekta Velika Srb. i svoje sunarodnjake kojima je Hrvatska domovina,pustili da u miru žive u svojoj domovini,a ne zastrašivali ih ustašama koji će im doći da ih kolju,i ne ih huškali da se pobune protiv HR,ne bi se desila kninska pobuna na Veliku Gospu 15.8.1990. (kada su gosti iz D,A,CS,PL,H panično prekidali godišnji odmor i bježali zbog barikada pred Kinom,preko Bosne kući svojoj) i sigurno Božićnim Ustavom HR od 22.12.1990. Srbi bi ostali konstitutivni narod u HR,a Tuđman bi zbog nesklonosti trenutka za HR pomogao (i to iz golog interesa) da SRB sredi situaciju oko Kosova,koja tada nije otišla predaleko.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP