Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREDSEDNIK SRBIJE PORUČUJE

Tomislav Nikolić: "Nismo čuli iskreno izvinjenje"

Autor: Tanjug | 24.03.2014 - 14:56:00h | Komentara: 1

Tomislav Nikolić, povodom 15 godina od napada NATO, istakao da do sada "nismo čuli iskreno izvinjenje" za to bezobzirno raketiranje mosta na verski praznik.

Tomislav Nikolić | Foto: FoNet

Tomislav Nikolić | Foto: FoNet

Predsednik Srbije je položio venac na spomen obeležje stradalima od bombardovanja u Varvarinu.
"Od mene ne očekujte da zaboravim šta se dešavalo za vreme agresije na Srbiju, 78 dana i noći, od 24. marta do 9. juna 1999. godine. Ni to, da su vazdušne snage NATO 30. maja iste godine, na dan verskog praznika Svete trojice i velike nedeljne pijace, oko 13 časova sa četiri projektila bombardovali most na Velikoj Moravi", rekao je Nikolić.
On je dodao da većina nas nije zaboravila i oprostila, a možda bi neko to i učinio, "ali nismo čuli iskreno izvinjenje".
Nikolić je podsetio da je tada poginulo desetoro ljudi, da je 17 teško, a više desetina lakše ranjeno.
"Svih ovih godina nabrajamo žrtve ostvarivanja političkih ciljeva silnika. Kada bismo uz imena hiljada nevinih žrtava koje pominjemo i žalimo svi, a ne samo porodica, saznali ime makar jednog kažnjenog dželata, naredbodavca ili izvršioca, bilo bi nam lakše. Čudan smo narod mi Srbi, možda bismo većini i oprostili ", istakao je Nikolić.
Predsednik Srbije je prokomentarisao da se bezdušno nazvana akcija "Milosrdni anđeo" obrušila uglavnom na nedužne i da su avioni 18 zemalja članica NATO, kao u virtuelnim igrama, bacali bombe uništavajući civilne ciljeve, decu i stare, a propagandna mašinerija ih je nazivala kolateralnom štetom.
"Naša je obaveza da nikada ne bude zaboravljena nepravda koja je okončala život svih nevinih koji su stradali na području Srbije i koju je nemoguće ispraviti za čitavu večnost", rekao je Nikolić.
On je posebno istakao da tražimo istinu po svaku cenu "zbog mira u duši koji je moguć i pomirenja koje je i nama potrebno".
Tokom 78 dana bombardovanja, u Rasinskom okrugu poginulo je ukupno 52 osobe, od čega 39 vojnih rezervista, aktivnih vojnika i rezervnih policajaca, kao i jedno civilno lice koji su život su izgubili na Kosovu i Metohiji.
Dve osobe poginule su prilikom bombardovanja mosta u Trsteniku, a na Varvarinskom mostu poginulo je 10 ljudi.
Na teritoriji Kruševca i okolnih opština porušeno je većina važnijih mostova i više industrijskih postrojenja i stambenih objekata.
 
Poslednji komentari
  • Dejan Vreme: 25.03.2014 01:38h

    "Milosrdni andjeo" nije zvanicni naziv operacije koja je sprovedena 1999-e. To je izmisljeni tj. prilepljen naziv od nase, srpske strane tokom bombardovanja. Nas predsednik malo siri dezinformacije, a mozda se i okoristava za rejting kod naroda nazivajuci patriotski tu operaciju nasim, lokalnim imenom a time pojacavajaci nesporno licemerstvo onih kojima se uvlaci u anus sredom i petkom...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP