Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SKANDALOZNI RAČUNI ZA GREJANJE U NIŠU

Toplani godišnje 800.000 dinara za sport i rekreaciju!

Autor: B. R. | 31.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Nišlije uz račune za grejanje toplani godišnje uplate 800.000 dinara za sportske aktivnosti radnika, pet miliona za jubilarne nagrade i još dva miliona kroz troškove za reprezentaciju, upozorava predsednik Centra za zaštitu potrošača „Forum“ za “Alo!”.

Toplana

Toplana | Foto: K. Kamenov

Iz JKP „Gradska toplana“ kažu da verovatno sličnu praksu imaju i ostale toplane u Srbiji, samo što prikrivene troškove ne žele javno da objave. Jovanović objašnjava da je situacija alarmantna i da bi neko od nadležnih trebalo da reaguje.


Grejanje najskuplje u Beogradu


Na sajtu Udruženja toplana Srbije dostupne su cene toplotne energije po gradovima, pa se vidi da Niš nema najskuplje grejanje. Daljinsko grejanje u Beogradu košta 103,64 dinara po kvadratu, u Smederevu 92,40 dinara, a u Leskovcu 91,50 dinara - poručuju iz niške toplane. Predsednik Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić kaže za “Alo!” da nije upoznat sa načinom formiranja cene grejanja, i da napamet ne zna da kaže šta sve, osim fiksnih troškova, ulazi u cenu koju građani plaćaju.

- Nišlije kroz račune za grejanje godišnje uplate toplani 800.000 dinara za sportske aktivnosti njenih radnika, pet miliona dinara za jubilarne nagrade i dva miliona dinara za troškove za reprezentaciju, donatorstvo i sponzorstvo. Iz fiksnih troškova koje Toplana naplaćuje treba izbrisati „troškove kapitala“ i „rashode obezvređenja“, koji na godišnjem nivou iznose 75 miliona dinara, a već su obuhvaćeni stavkom „finansijski rashodi“.
Treba preispitati i visinu troškova amortizacije, jer je cifra od 68 miliona previsoka. Sa njom bi svi objekti i postrojenja Toplane bili amortizovani za svega par godina - objašnjava on, i dodaje da je Niš jedan od gradova koji ima najskuplje grejanje po kvadratu. Iz toplana pak kažu da cena grejanja nije najviša u Nišu i da pretpostavljaju da i ostale opštine imaju slične stavke koje su uračunate u cenu grejanja.

- Građani Beograda i Novog Sada više plaćaju grejanje, samo što toplane tih gradova nisu javno objavile šta sve ulazi u varijabilne troškove. Uredba Vlade iz oktobra 2012, u periodu kada je toplana uveliko poslovala sa starom cenom po metru kvadratnom, uslovila je povećanje cene grejanja. Nakon više opomena, lokalna samouprava bila je prinuđena da izvrši korekciju cene grejanja, i to u dva navrata.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP