Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAJVEĆI INCIDENT KOJI SE DESIO NA JEDNOM MEĐUNARODNOM FUDBALSKOM MEČU

Topovi prekinuli utakmicu!

Autor: Gane Đorđević | 01.03.2015 - 07:31:00h | Komentara: 0

Najveći incident na jednoj međunarodnoj fudbalskoj utakmici odigranoj u Srbiji dogodio se u Beogradu još za vreme Prvog svetskog rata, za vreme susreta u kojem su „orlići“ podelili megdan s timom sastavljenim od pripadnika savezničkih vojnih i medicinskih misija stacioniranih u prestonom gradu.

utakmica

Igralište BSK-a na Trkalištu, gde su igrane dve istorijske utakmice 1915. godine
Zanimljivo je da ovaj nečuveni skandal nisu izavali igrači ni nezadovoljna publika, već mornari Austrougarske, koji su s Dunava bombardovali stadion BSK-a, na kojem je igrana ta važna utakmica.

Prava je sreća što nišandžije s carske ploveće tvrđave tog 17. maja (po starom kalendaru) 1915. godine nisu bile precizne, pa su fudbaleri, sudije i publika uspeli da pobegnu pre nego što je topovsko tane na centru igrališta napravilo krater. Ostaće upamćeno da je u trenutku prekida, koji se dogodio u 30. minutu, Srbija vodila sa 1:0!

utakmica

Borivoje Jovanović

Nedelju dana ranije, 10. maja, isti timovi odigrali su meč. U toj utakmici, ekipa „stranaca“, uglavnom sastavljena od engleskih mornaričkih artiljeraca, bila je potučena do nogu. Pred oko 300 gledalaca, tim u kojem su nastupali samo igrači beogradskih klubova slavio je sa 3:1!
Kako je tadašnja „Politika“ pisala, do izražaja je došla bolja fizička pripremljenost mladih igrača iz Srbije, a svi golovi su postignuti u drugom poluvremenu. Tako je meč, koji su prekinuli topovi, zapravo bio revanš, na kojem su insistirali Ostrvljani zbog poniženja.

Fudbal u Beograd doneo Hugo Buli
Srbija je fudbal upoznala u proleće 1896, kada je Jevrejin Hugo Buli, po povratku sa školovanja u Nemačkoj, doneo u Beograd prvu fudbalsku loptu. Suvenir iz studentskih dana nije smestio među dragocenosti donete iz Berlina, već je loptu odneo prijateljima iz Beogradskog gimnastičkog društva „Soko“. Iste godine, 12. maja, Buli je osnovao loptačku sekciju.


Dok je publika bezbrižno navijala gledajući sve žešće duele na terenu, austrougarski vojnici su s monitora na Dunavu otvorili paljbu. Trenutak je zabeležio poznati beogradski novinar Borivoje Jovanović, i sam akter ovog istorijskog fudbalskog duela.

- Za momenat, igra je zastala, svi smo sačekali da vidimo gde će tresnuti. Prva je eksplodirala malo podalje od terena, ali monitor je nastavio s paljbom.
Drugi i treći metak pao je bliže, na Tašmajdan. Očigledno je bilo da neprijatelj želi da nam uskrati ovo zadovoljstvo i ciljao je pravo na nas.

utakmica

Mihajlo Andrejević, Bora Vasiljević i Andrija Kojić, učesnici istorijskog fudbalskog meča

Četvrtu granatu niko nije dočekao. Ostala je samo usamljena lopta na terenu, a igrači su se raspršili po okolnim podrumima, u ono vreme najsigurnijim skloništima - napisao je Borivoje Jovanović, uz konstataciju da meč nije nastavljen i pored toga što su domaće haubice s Kalimegdana i Zvezdare baražnom paljbom oterale neprijatelja prema Zemunu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP