Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAŠ INSTITUT ZA VAKCINE ČEKA SUDBINA HRVATSKOG PANDANA

„Torlaku” preti stečaj?!

Autor: A. Medaković | 30.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 5

Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ čeka sudbina hrvatskog imunološkog zavoda, u kojem je najnovija članica EU ovih dana uvela stečaj, saznaje „Alo!“ iz dobro obaveštenih izvora iz „Torlaka“.

Pokretanje proizvodnje vakcina protiv gripa i dalje je samo na nivou obećanja nadležnih vlasti

Pokretanje proizvodnje vakcina protiv gripa i dalje je samo na nivou obećanja nadležnih vlasti | Foto: Petar Marković

Hrvati uveli stečaj u Imunološkom zavodu u Zagrebu, čiji je scenario propadanja preslikan i u slučaju nekadašnjeg srpskog lidera u proizvodnji vakcina

To, kako ističe naš sagovornik, potvrđuju gotovo identični scenariji propadanja institucija od vitalnog nacionalnog značaja. Naime, oba instituta su, doduše u različitim momentima i zbog različitih stvari, ostajala bez sertifikata Svetske zdravstvene organizacije, a Hrvati su prošle godine ostali i bez dozvole za proizvodnju lekova iz ljudske krvi i plazme, dok mi već godinama zbog zastarelosti tehnologije i rekonstrukcije pogona ne proizvodimo vakcine protiv gripa.


U „Torlaku“ bez odgovora
Odgovore na pitanja o budućnosti Instituta, proizvodnji vakcina za grip i finansijskom stanju ustanove do zaključenja broja nismo dobili iz „Torlaka“.

- Obe insitutucije, koje su svojevremeno bili lideri u istraživanju i proizvodnji vakcina i seruma, danas se nalaze pred kolapsom. Dok u imunološkom zavodu hrvatska vlast uvodi stečaj i otpušta više od 200 radnika, „Torlak“ je na izdisaju, bez mogućnosti da proizvodi vakcine protiv gripa, čija bi proizvodnja bila dovoljna da se Instutut održi.

Nekada moćna kuća: Institut „Torlak“

Nekada moćna kuća: Institut „Torlak“ | Foto: Petar Marković

Ono što takođe bode oči jeste činjenica da i za obe ustanove postoje procene da je neophodno uložiti oko 30 miliona evra kako bi se uzdigle iz pepela. Potpuno je neverovatno da je suma gotovo identična i na isti način faktički nedostižna kako za nas, tako i za Hrvate - navodi naš izvor. Međutim, dok se hrvatska vlast uhvatila u koštac sa problemom i pokrenula proces restrukturiranja zavoda, kod nas se traži način da se deo „Torlaka“ proda, odnosno da se za nekada najmoćniju zdravstvenu instituciju nađe „strateški partner“.

- Iako se zvanično govori da država traži strateškog partnera, a nadležni iz „Torlaka“ tvrde da su uveli red u finansije Instituta, činjenica jeste da ta kuća, ukoliko se ne pokrene proizvodnja vakcina za grip, srlja u propast, odnosno u ruke stranaca, a bez nezavisnog nacionalnog instituta, građani Srbije ostaju bez najosnovnije odbrane od sve agresivnijih virusa i bolesti - objašnjava izvor „Alo!“, koji dodaje da je to potpuno izvesno jer je do sada u obnovu uloženo više od 10 miliona evra, a vakcina protiv gripa, koja bi na godišnjem nivou mogla da donese zaradu veću od milion evra, i dalje je u pretkliničkoj fazi.

Strateški partneri odustali?

Slavica Đukić Dejanović rekla je krajem novembra prošle godine da se razgovara sa predstavnicima dve farmaceutske kompanije koje su zainteresovane za saradnju sa Institutom „Torlak“. „Mislim da će to biti dobra prilika da postavimo vrlo konkretna pitanja ponuđačima da li su raspoloženi da investiraju... Naš cilj je da ‚Torlak‘ ostane naša kuća i da funkcioniše na višem nivou“, rekla je tada Slavica Đukić Dejanović. Kao zainteresovani strateški partneri tada su pominjane farmaceutske kompanije „Novartis“, „GlaksoSmitKlajn“, „Sanofi Paster“, kao i „Fajzer“. Međutim, nakon toga, novih informacija do zaključenja ovog broja nije bilo.

Poslednji komentari
  • Zoran M Vreme: 30.01.2014 07:34h

    Moramo da sacuvamo Torlak Pa to je ustanova od drzavnog i bezbednosnog znacaja

  • momazver Vreme: 30.01.2014 08:36h

    SRA-MO-TA. To je toliko prozirna igra domacih zainteresovanih krugova da je zapravo cela situacija JADNA. Institut, svojevremeno jedna od VELIKIH ,SVETSKIH referentnih marki u svom domenu zbog sitnosicardzijskih ,srpskih i velikig belosvetskih interesa/sve pomenutih i inih farmaceutskih kompanija/ bice UDAVLJEN, a mi koji smo bili izvoznici najkvalitetnij9h vakcina,postacemo zavisnici medicinskog smeca koje nam se vazda uvaljuje,za DEBELE pare/ zbog interesnog uvoznickog lobija/.Slavice ni TOMICA /Milosavljevic/ nije bio dobar,ali ti si UGASILA sve zdravo u zdravstvu.

  • Sandra Vreme: 30.01.2014 11:32h

    Moramo da sacuvamo ovu ustanovu. nasa vlast se brine za tamo neke hotele, Beograd na vodi i kojem kakve gluposti a uztanova od vitalnog znacaja propada uzas. E zbogom pameti.

  • borchaSRS Vreme: 30.01.2014 12:03h

    Necemo moci da sacuvamo nista jer vakcine i serume moramo da uvozimo iz EU, a Torlak to proizvodi pa zato mora biti ugasen. Na to su se obavezali i bivsa Zuta vlada i sadasnja Nazadnjacka. Bice i dobro ako ostane na Torlaku, jos mnoge firme koje nesto zaradjuju u Srbiji su trn u oku EU. Najbolji primjer neuspjeha je srpska autoindustrija koja nije uspjela ni logo zadzati, kao sto su uspjele sve autoindustrije koje su kupili druge velike autoindustrije, pobogu cak je i Dacija uspjela zadrzati logo, a stojadin je bio limuzina naspram njenih vozila.

  • ana Vreme: 31.01.2014 01:55h

    Mozda bismo nesto I mogli da uradimo , a da ne pricamo o sramoti, jer nam to ne pomaze. Mogli bismo da se organizujemo, svi, kao narod, gradjani I napravimo fond iz koga bismo spasavali ustanove I Javna preduzeca. U tom slucaju bismo mi bili strateski partner drzavi, ne bi morali da ih traze medju strancima. Na taj nacin bismo uradili mnogo vise za nasu decu, nego sto cinimo sa skupljanjem pomoci za pojedinacne slucajeve, a ovde nam se radi o glavi. AKO SE MI NE PROBUDIMO I NE URADIMO NESTO ZA SEBE, N I K O N E C E.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP