Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI

Torte se ne uništavaju na deponijiama

Autor: Tanjug | 05.01.2015 - 10:20:00h | Komentara: 0

Načelnik Šumadijskog okruga Damjan Srejić izjavio je danas da je veterinarski insprektor napravio grešku kada je naložio kragujevačkoj firmi da torte, zbog kvara rashladnih uredjaja, uništi na deponiji u Jovanovcu kod Kragujevca, jer to nije adekvatno mesto za takvu vrstu proizvoda.

Deponija

Deponija | Foto: RAS

Srejić je u izjavi Tanjugu rekao da torte nisu komunalni otpad i da deponija u Jovanovcu nije mesto za uništavanje namirnica animalnog porekla, pogotovo ne u komercijalnom pakovanju, u kakvom se prodaju.

- Veterinarski insprektor koji je vodio ovu procediru, po meni, a to će pokazati i istraga, je napravio grešku. Ove torte su trebale da budu uništene u kafilerijama, odnosno posebnim postrojenjima koja se bave unistavanjem namirnica animalnog porekla - rekao je Srejić.
Prema njegovim rečima, adekvatnije mesto je "Proteinka" Sombor koja ima posebna postrojenja za uništavanje takvih proizvoda.
Naglašavajući da torta sadrži vrlo malo mleka, Srejić je rekao da po Zakonu o bezbednosti hrane spada u proizvode animalnog porekla, te da je obaveza veterinarskog inspektora u vodjenju čitavog postupka i da prisustvuje njihovom uništavanju.
Srejić je naveo i da po Zakonu o bezbednosti hrane, proizvod koji se upućuje na uništavanje, uništava se u preradjenom stanju, a ne u komercijalnom pakovanju.
To znači, dodao je on, da su torte koje su upućene na deponiju morale da budu posebno obeležene bojom, farbom ili kiselinom uz obaveznu naznaku da nisu za ljudsku ishranu, a takvu meru veterinarski inspektor nije naložio.
Oko 18.000 torti renomiranog kragujevačkog proizvodjača, koji taj slatkiš izvozi isključivu u Zapadnu Evropu, 24. decembra oko 14 časova dovežene su na deponiju u Jovanovcu, a sat vremena kasnije prema snimcima video kamera, one su odvežene sa deponije.
 
Zbog odvoženja torti sa deponije gde je trebalo da budu uništene, 10 radnika je suspendovano, a osam dobilo upozorenje pred otkaz.
Slučaj je dospeo u javnost tako što je gradonačelnik o tome slučajno saznao 2. januara, nakon čega je obavestio policiju koja sprovodi opsežnu istragu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP