Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MARIHUANA U BOLNICAMA

"Trava" u pilulama terapija kod najtežih bolesti?

Autor: Bojana Rajić | 25.09.2014 - 11:54:00h | Komentara: 3

Ukoliko se u Srbiji, kao u nekim drugim zemljama, legalizuje marihuana, to neće značiti da će pušenje „džointa“ biti dozvoljeno, već da će se delovi te biljke prerađeni u tablete koristiti isključivo u medicinske svrhe tokom bolničkog lečenja.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da Ministarstvo zdravlja nema nameru da koči inicijativu koja može pomoći bolesnima u lečenju. On je kazao da „za sve što daje rezultate u lečenju, pa i za marihuanu, Ministarstvo zdravlja neće praviti problem ako se uvede u medicinu“. Lončar je pojasnio da su razne studije pokazale da kanabis ima dobre rezultate u medicini i ne treba bežati od nečega što ima efekta.

Hoće li marihuana biti korišćena u medicinske svrhe?

Hoće li marihuana biti korišćena u medicinske svrhe? | Foto: Profimedia.rs

Mira Kovačević, neuropsihijatar i vršilac dužnosti direktora Bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, kaže za „Alo!“ da „kontrola mora biti apsolutna“.
- Debate se vode decenijama. Marihuana je ilegalna supstanca, ali psihoaktivna supstanca tetrahidrokanabinol koju ova biljka sadrži može da pomogne kod raznih bolesti. Primena mora biti strogo kontrolisana od strane lekara, a za lek koji bi pacijenti dobijali u vidu tablete morao bi da postoji strog medicinski protokol - objašnjava ona za naš list.
Prema rečima Kovačevićeve, svaka zloupotreba i samovoljno korišćenje moglo bi imati negativne efekte. Sličnog je stava i Dušan Milisavljević, lekar i član skupštinskog odbora za zdravlje, koji za „Alo!“ kaže da se teškim bolesnicima daju i opasniji lekovi od marihuane.
- Bolesnicima koji boluju od tumora daju se i opasniji lekovi, ponekad i morfijum. Bitno je da se precizira u kojim slučajevima treba davati takvu terapiju i to mora da uradi lekar. Prodaja iz hobija ne dolazi u obzir - kaže Milisavljević.

Primena marihuane  bi morala da bude  strogo kontrolisana  od strane lekara

Primena marihuane bi morala da bude strogo kontrolisana od strane lekara | Foto: Profimedia.rs

Iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije poručuju da nisu dobili nijedan zahtev za registraciju ili dozvolu za kliničko ispitivanje lekova sa kanabisom i da upotreba takvih lekova nije moguća bez dobijanja dozvole. Za promet tih lekova, pored dozvola, koje izdaje ALIMS, neophodno je pribaviti i dozvolu za opojne droge izdatu od Ministarstva zdravlja, koje se izdaju na osnovu Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima i pravilnika koji regulišu promet psihoaktivnih supstanci. Upotreba medicinske marihuane je legalna u brojnim evropskim državama, kao i u delovima Sjedinjenih Američkih Država.

Često je koristili u prošlosti

6.000 godina pre nove ere, seme konoplje upotrebljavano je kao hrana u Kini, iz 2727. pre Hrista postoje prve zabeleške o upotrebi marihuane u kineskim farmaceutskim spisima. U mnogim delovima sveta ta biljka korišćena je kao lek. 500-100. pre nove ere, konoplja se širi po severnoj Evropi. 430 godina pre Hrista, Herodot piše o upotrebi marihuane u ritualne i zabavne svrhe. 1549. nove ere, robovi iz Angole doneli su biljku u Brazil. Dozvoljeno im je da sade kanabis između redova šećerne trske i da puše marihuanu između žetvi. U 1700. konoplja je bila najvažniji proizvod na plantaži Džordža Vašingtona, a druga po količini na posedu Tomasa Džefersona. U 19. veku, u Srbiji su nevestama pre prve bračne noći davali mešavinu jagnjećeg loja i marihuane da bi prvi koitus bio manje bolan. „Marihuana akt“ iz 1937. godine praktično stavlja „travu“ van zakona. U kafićima Amsterdama 1995. počinje legalna potrošnja hašiša. Kanada je 2003. postala prva zemlja na svetu koja svojim pacijentima nudi medicinsku marihuanu.

Česi travu gaje u saksiji

Prag

U Češkoj je prošle godine stupio na snagu zakon koji odobrava uvoz i lokalni uzgoj marihuane u posebno registrovanim firmama. Pacijentima će biti potreban lekarski recept da bi dobili lek u apoteci, a oboleli će moći i da gaje marihuanu kod kuće. Sprej na bazi ove trave koriste oboleli od multiple skleroze u Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Francuska je prošle godine odobrila korišćenje lekova na bazi kanabisa. Slovenija i Hrvatska pripremaju zakone za legalizaciju ove biljke.

I Slavica je podržala

Slavica  Đukić   Dejanović

Slavica Đukić Dejanović | Foto: Dejan Živančević

Bivša ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović je takođe prošle godine izašla u javnost i kazala da legalizacija marihuane u medicinske svrhe ne znači legalizaciju droge i da stručnjaci treba da ispitaju da li ona u nekim okolnostima kod pojedinih pacijenata može imati svojstvo leka. Ona je tada objasnila da je poznato da postoji morfinska zavisnost, ali da se morfin koristi i kao lek jer ublažava bol i dovodi do boljeg duhovnog stanja veoma teških pacijenata.
Poslednji komentari
  • milica Vreme: 25.09.2014 12:09h

    Vidie ljudi da ova danasnja vlada propagira marihuane,elektronske cigare sa etericnim uljem itd.jer su topravi otrovi za ljudski organizam.Cigarete su nam i alkohol najeftini u drzavi da bi se sto pre razboleli jer u normalnim drzavama cigarete se krecu od 5 eura.Zamislite a u drzavi Srbiji je luksus prehrambeni proizvodi jer su nenormalno skupi da bi pomrli od gladi.Gde je tu pravda i ljudsa humanost nas Srba.Hocemo da unistimo same sebe sa ovom danasnjom politikom koju kroje ovi nalickani lipicaneri sa kravaticama koji se neskidaju sa TV prijemnika.

  • Lola Vreme: 25.09.2014 19:35h

    Dobro za bolesne! Dobro za depresivne, dekintirane, ponižene koji će državnu krizu preživeti uz travu! Nude nam marihuanu kao spas, koja stiže u pravi čas. To je skrivena poruka DA DUVAMO, bolje nam biti neće!

  • IRKA Vreme: 29.09.2014 14:37h

    U ime IRKA in LEKALIZACIJA molim sve gradjane da odgledaju kratak video prilog iz linka pa tek onda da zakljucuju kome je potrebna i kome ne.Takodje molim ministre i ostale nadlezne da se obrazuju pravilno po pitanju kanabisa i prestanu da lazu narod da ima losa dejstava i da je psihoaktivan u toj meri u kojo ga predstavljaju.Ovoj zemlji trebaju ljudska prava,pogotovo za one koji zele da makar umru sa dostojanstvom ako ne i da se izlece.Hvala https://www.youtube.com/watch?v=iUEwMfa-KP0&feature=youtu.be

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP