Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRIŠTINA UOČI PREGOVORA U BRISELU POKUŠALA DA UCENJUJE

Traže povlačenje poternica za koljačima!

Autor: Svetlana Vojinović | 23.06.2015 - 14:50:00h | Komentara: 8

Samo dan uoči odlučujućih pregovora u Briselu, kosovske vlasti na perfidan način pokušale su da izvrše pritisak na Srbiju i, pozivajući se na podršku međunarodne zajednice, na briselski sto stave teme kojih nema u zvaničnoj agendi, a tiču se najosetljivijih tema.

Traže  ukidanje 300 srpskih poternica za kosovskim zločincima

Traže ukidanje 300 srpskih poternica za kosovskim zločincima

Naime, oni su juče nezvaničnim kanalima zatražili da Srbija povuče 300 međunarodnih interpolovih poternica za kosovskim Albancima, među kojima su i Hašim Tači, Ramuša Haradinaja, Agima Čekua, Sabita Gecaja, Sulejman Selimija, poznatiji kao Sultan.


Nebojša Stefanović: Nema odstupanja u formiranju ZSO


Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je juče da politička pozicija Srbije ostaje potpuno ista u vezi sa formiranjem ZSO i da neće biti odstupanja od ugovorenog. On je rekao da je njihovo formiranje bio ključni dogovor u ranijim pregovorima u Briselu i izrazio nadu da će svi poštovati ono što je ranije dogvoreno. On je ocenio da se na Srbiju vrše pritisci iz raznih centara. „Čuli ste premijera, očigledno je da se vrši veliki pritisak na Srbiju po raznim osnovama... međutim, naš posao je da zaštitimo interese Srbije i naše građane“, rekao je ministar.

Kako se juče moglo čuti u Briselu, otežavajuća okolnost po srpsku stranu mogao bi biti zahtev Prištine da se na dnevnom redu današnjeg sastanka predsednika Vlade Srbije Aleksanadra Vučića sa kosovskim premijerom Isom Mustafom nađe i pitanje o ukidanju Interpolovih poternica koje je MUP Srbije raspisao za oko 300 kosovskih Albanaca, koji su se našli na ovom spisku zbog najsvirepijih ratnih zločina koje su činili nad Srbima.

- Za pripadnicima bivšeg OVK koji se sumnjiče za ratne zločine nad srpskim civilima na KiM raspisano je preko 100 poternica. Na poternicama se uglavnom nalaze glavešine bivšeg OVK, kao što su Ramuš Haradinaj, Agim Čeku i ostali, ali ima i manje poznatijih imena - izjavio je ranije tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Jedan od najvećih krvnika koga Priština pokušava da skine sa Interpolove poternice je Sulejman Selimi, zvani Sultan, pripadnik albanske terorističko-kriminalne Dreničke grupe, jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Kosova i jedan je od vodećih albanskih kriminalaca.
Tokom rata na Kosovu bio je povezan i sa Ekremom Avdijuom, komandantom mudžahedinske jedinice Abu Bekir Sadik. U zimu 1999. godine, od strane Privremene vlade Hašima Tačija imenovan je za komandanta takozvane Nacionalne garde Kosova. Selimi je imao važnu ulogu u organizovanju prebacivanja terorističkih grupa sa podrčuja Drenice u Makedoniju tokom sukoba 2001. godine.
Euleks je započeo istragu protiv njega zbog sumnje da je počinio zločine u Drenici, a istovremeno Selimi je postao ambasador takozvane Republike Kosova u Tirani. Sabit Gecaj se potražuje zbog ratnih zločina u selu Banjica na Kosovu. Značajna je njegova uloga u organizovanim kriminalnim aktivnostima. U vezi je sa Kadrijem Veseljijem, Džavitom Haljitijem i Redžepom Selimijem, kao i sa pojedinim kriminalnim strukturama iz Albanije, među kojima su Ismet Osmani, zvani Curi, jedan od vodećih dilera narkotika u zemljama zapadne Evrope, i Zano Ćauši, lider albanske kriminalne organizacije koja se bavi nelegalnim prometom oružja iz Albanije na područje Makedonije, Crne Gore i Kosova.

Među onima koje Srbija potražuje zbog ubistva, trgovine oružjem, kidnapovanja su i Jeton Vokri, Florim Karnići, Redžep Maluti, Osman Haziri, Sami Kajtazi, Bajram Aslani...

Na stolu četiri teme


Premijeri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, nastavljaju danas dijalog u Briselu novom rundom u kojoj će razgovarati o energetici, telekomunikacijama, Zajednici srpskih opština i mostu u Kosovskoj Mitrovici. Prema pisanju medija, EU će od Vučića i Mustafe tražiti potpise na konkretne dogovore. Provocirajući pred početak pregovora, prištinski mediji preneli su izjave iz vrha kosovske vlasti da je za njih pitanje formiranja ZSO periferno?!

Premijera Vučića danas u Briselu čekaju teški pregovori

Premijera Vučića danas u Briselu čekaju teški pregovori

Dačić: Očekujemo velike pritiske!


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će srpska strana biti konstruktivna, ali da nijednim potezom neće priznati nezavisnost Kosova. „Očekujemo napredak, ali ne po cenu naših nacionalnih interesa“, rekao je Dačić. On je istakao da očekuje velike pritiske. „Prema saznanjima iz diplomatskih krugova, mnogo se očekuje od tih razgovora. To nesumnjivo znači da će pritisak biti veliki.“

Poslednji komentari
  • miodrag Vreme: 23.06.2015 16:26h

    Nema yapad reyervne igrace na nasoj politickoj sceni, pa Vucic moye da diktira sve i da ih dryi u saci.

  • BgBoy Vreme: 23.06.2015 17:41h

    Super, oteli su teritoriju od Srbije sa sve fabrikama i rudnicima u koje je Srbija investirala decenijama, proterali su sve Srbe sa Kosova, na hiljade pobili zverski i još sad da im Srbija oprosti zločine i povuče poternice! E pa da vidimo da li će i to da im daju u vidu ustupaka, baš me interesuje dokle može ići to samoponižavanje!

  • alex Vreme: 24.06.2015 14:23h

    Hahahahhaa placem...pa ako je u zalosti kao sto pisu to mu ne daje za pravo da kvari ljudima veselje sta ne sme niko da se vencava, to je mogao drugacije da resi a ne tako da se ponasa a I ako je vencanje logicno I ocigledno je da ce biti I muzike cenu iznenadjenje ljudi nisu usli u crkvu da sviraju nego su docekali mladence napolju..hahah pope menjaj posao

  • Antifamo Vreme: 24.06.2015 14:28h

    Ko dize spomenik teroristi.Da ubije stranog drzavnika i trudnu mu zenu i to je herojski cin.Vidjeli smo "skorpione"junake.Nista nivo

  • Jano Vreme: 24.06.2015 15:23h

    OK Super.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP