Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AFERA "SIEPA"

Traži se svedok protiv Dinkića!

Autor: S. Đorđević - S. Vojinović | 28.03.2014 - 17:57:00h | Komentara: 5

U rokovnicima koje je policija zaplenila u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), a u kojima je detaljno vođena evidencija o raspolaganju fondom od lažnih autorskih ugovora, ne pominju se ime Mlađana Dinkića niti URS, iako postoji sumnja da je od tog novca finansirana stranka koju je osnovao. Partijskog i resornog šefa do sada nije pomenulo nijedno od četvoro uhapšenih bivših čelnika SIEPA, ali tužitelji očekuju da će kroz njihova dalja svedočenja ipak uspeti da potpuno rasvetle eventualnu Dinkićevu odgovornost i povezanost sa ovim slučajem, s obzirom na to da je Agencija uvek pripadala ministarstvima koja je on vodio.

Mlađan Dinkić

Mlađan Dinkić | Foto: Aleksandar Dimitrijević

 Prema saznanjima našeg lista, u sredu uhapšena Jasna Matić, bivša ministarka telekomunikacija i nekadašnja direktorka SIEPA, kao i Vesna Perić, Božidar Laganin i Bojan Janković, juče su sarađivali na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal i nadali se da će biti pušteni, ali je tužilac ipak tražio da im se produži pritvor, što je u toku popodneva i potvrđeno. Sudija za prethodni postupak im je na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal odredio pritvor zbog opasnosti da bi u toku istrage mogli da utiču na svedoke, izjavila je Dušica Ristić, portparol suda. Oni su, podsetimo, osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja, odnosno da su sa zaposlenima u Agenciji kojom su upravljali od 2006. do 2013. godine zaključivali fiktivne ugovore o autorskom delu, čime su oštetili budžet za 119 miliona dinara, a sebi i drugima pribavili protivpravnu imovinsku korist od 91 milion dinara. Zaprećena kazna zatvora za ovo delo je od dve do 12 godina.

Jasna Matić

Jasna Matić | Foto: Nenad Đorđević

 Deo dobijenog novca zaposleni su vraćali u takozvani sivi fond, kojim je raspolagao menadžment Agencije, o čemu svedeče rokovnici koje je policija našla u finansijskoj službi SIEPA.
- Tu su imena svih zaposlenih i po ugovoru angažovanih osoba koje su vraćale deo novca od fiktivnih honorara. Tim novcem je dalje raspolagao menadžment. Zabeleženo je ko je od njih uzimao novac, uz navođenje da je dalje trošen za plaćanje raznih ručkova, večera, putovanja po zemlji ili inostranstvu i slične lične troškove. Deo tih para iskoristili su i za lična primanja, kako bi nadomestili smanjenje plate koje bilo naređeno u državnoj upravi - navodi izvor „Alo!“ iz tužilačke istrage.
Kako nema pisanih tragova o bilo kakvim direktnim uplatama stranci, u tužilaštvu se nadaju da bi na vezu „sivog fonda“ i partije mogla da ukaže privedena Vesna Perić, koja je, kako saznajemo, bila najotvorenija i najspremnija za saradnju sa istražiteljima. Ona je, podsetimo, u maju 2007. nasledila Matićevu na funkciji direktora SIEPA. Agencijom je rukovodila do juna 2010, kada je podnela ostavku, zvanično zbog prezasićenja tim poslom, ali se u medijima nezvanično spekulisalo da je otišla zbog sukoba sa Mlađanom Dinkićem, tadašnjim ministrom ekonomije i regionalnog razvoja.

SIEPA

SIEPA | Foto: Zoran Ilić

 Na čelnoj poziciji SIEPA nasledio ju je Laganin, koji tvrdi da je nestranačka ličnost, ali važi za bliskog saradnika Matićeve, a koji je odgovornost za mahinacije takođe pokušao da prebaci na Dinkića. Naime, nakon što je novembra prošle godine Ministarstvo privrede podnelo krivičnu prijavu protiv njega jer nije prijavio da SIEPA ima osam nenaplativih bankarskih garancija u vrednosti od 555.250 evra, Laganin se branio da su garancije izdavane u korist Ministarstva finansija i privrede i da je ono jedino moglo da ih aktivira.

Takođe, Ministarstvo privrede ukazivalo je da prethodno ministarstvo finansija i privrede, koje je vodio Dinkić, nikada nije donelo pravilnik o kontroli davanja podsticaja investitorima za otvaranje novih radnih mesta, koji je po uredbi bilo dužno da donese.

URS: Nije nas finansirala SIEPA!

Predsedništvo URS-a saopštilo je da ta stranka, a ni G17 plus, „nikada nijedan jedini dinar nije primila od SIEPA ili bilo kog zaposlenog pojedinca u toj državnoj instituciji“, a takve insinuacije ocenilo zlonamernim. U toj stranci smatraju i da je paradoksalno da se upravnim i prekršajnim sporom protiv bivših funkcionera SIEPA bavi Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal.
- Zato zahtevamo da se istražni postupci koji se ovih dana vode protiv Branislava Jovanovića u Nišu i Jasne Matić u Beogradu, a medijski se koriste kao politička ekskluziva i linč bez prethodno dokazane krivice, vrate u okvir redovnih postupaka, a osumnjičenima omogući odbrana sa slobode - navedeno je u saopštenju URS-a.


Savet: Sve partije koriste državne fondove

U praksu da političari preko javnih funkcija finansiraju svoje partije veruje i Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije, iako napominje da nema dokaza za to.
- Finansiranje stranaka je u nadležnosti Agencije za borbu protiv korupcije. Ipak, u Srbiji nijedna institucija do sada nije u potpunosti istražila sve načine na koje stranke dolaze do para, a verujem da sve partije imaju koristi od svojih funkcionera koje postavljaju na državne pozicije. Kako drugačije objasniti bespoštednu bitku stranaka da postave svoje ljude za direktore javnih preduzeća bez konkursa? - ukazala je članica Saveta za „Alo!“.

Dinkić zanemeo!

Bivši ministar i lider URS-a Mlađan Dinkić ni juče nije želeo za „Alo!“ da komentariše hapšenje njegovih nekadašnjih saradnika.


Dimitrijević: Ništa sumnjivo nisam primetio

Bojan Dimitrijević, koji je član Upravnog odbora SIEPA od kraja 2012, tvrdi za „Alo!“ da nije bio upoznat sa mahinacijama menadžmenta čiji je rad trebalo da nadzire.
- Na sednicama kojima sam prisustvovao nije bilo reči ni o kakvim autorskim ugovorima, sa njima ja nisam bio upoznat i nisam imao u šta da sumnjam - izjavio je Dimitrijević, inače kadar SNS-a.
 
Poslednji komentari
  • VITEZ Vreme: 28.03.2014 18:18h

    Bojan Dimitrijević, bio u SPO. SAMO ZAMENE STRANKE I FOTELJE, AMAN , ZAMAN KAKO IH NIJE SRAMOTA.

  • baba Vreme: 28.03.2014 19:31h

    svedok je narod obecao 1000 evra a doveo nas dovde hapsi i pravac babusnica na kopanje kukuruza kakav fakultet koga ce ona da uci i cime i sta ja sam predao biznis plan u fond za razvoj nisu mi dali trazili su mito

  • ilma Vreme: 28.03.2014 20:48h

    dabogda ti nasih 1000E bila nocna mora.E ako nam od tih para sto si drpio isplatis po 1000e oprostcemo ti ostatak

  • Луди Милојко Vreme: 29.03.2014 08:22h

    Луди народе, све су то велике игре мајстора у врху власти. Сигуран сам да Динкић планирао тих 1000 евра, али јачи од њега нису дали а он испао главни кривац, просто и провидно. Главни Муфрија, Вучук-Алија, је фантастичан менаџер странке, убира поене где стигне, сада очарава Европу, борба против корупције и криминала... која је то паламуђевина, Србија ће бити једина земља у свету где је то искорењено, која утопија за народне масе. Најбоље ОРТАЧКО ДРУШТВО НА БАЛКАНУ И ШИРЕ, испуњава све жеље чланова, наравно СНС, еј, бре Томина ташта добила дипломатски пасош, да има ту човека, побегао би у то село, овако се забавља без последица... јадна Србијо, жмуриш а гаће палееее.

  • Cistunac Vreme: 29.03.2014 08:25h

    Covek je lagao za drugoga ne za sebe, to je jasno stavio do znanja. Videli ste i u kakvom stancicu zivi. Beda. Jedino mu preostao Kopaonik i Stara planina.Tamo ima besplatan smestaj i ski pas. Nema on veze ni sa bankama ni stedionicama, ni regionima. Ne dirajte coveka, sta ce paprikari bez njega

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP