Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BAKA DANICA ĐURIČIĆ (81) BIĆE AMNESTIRANA

Tražila od Borisa, Dobila od Tome

Autor: B. Jelovac - D. Ćuruvija | 08.11.2012 - 23:07:00h | Komentara: 0

Danica Đuričić (81), osuđena na sedam godina zatvora zbog pokušaja ubistva svog supruga Slobodana (83), koji je svojevremeno molio bivšeg predsednika Borisa Tadića da mu pomiluje suprugu i preispita sudsku odluku i drakonsku kaznu, dočekaće bar umanjenje kazne za gotovo dve godine zahvaljujući juče usvojenom Zakonu o amnestiji!

Danica  Đuričić (81)

Danica Đuričić (81) | Foto: Branislav Puljević

Ona je u decembru 2009. udarila supruga tučkom za meso po glavi nakon svađe oko vrele supe, a čak ni Slobodanove molbe kancelariji predsednika nisu urodile plodom, tako da je Danica odslužila oko godinu i sedam meseci od svoje kazne, i to mahom u zatvorskoj bolnici, zbog zdravstvenog stanja.

Boris Tadić

Boris Tadić | Foto: Ognjen Radošević

Njen sin Ljubomir kaže za “Alo!” da Slobodan nije bio u stanju da joj ode u posetu “jer je već imao dva moždana udara i strahuje da bi ga i novi strefio kada bi video gde se ona nalazi”. Danica se, sa druge strane, nadala bar amnestiji, koja će joj “skratiti put” do uslovnog otpusta. Skupština Srbije juče je usvojila Zakon o amnestiji, kojim će se prema grubim procenama oko 3.600 od ukupno oko 8.000 osuđenika naći na slobodi.

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić | Foto: Ognjen Radošević

- Novi Zakon o amnestiji propisuje da će zatvorske kazne biti umanjene za deset odsto pravosnažno osuđenima za teško ubistvo, tešku razbojničku krađu i razbojništvo, dok će osuđenicima za ta krivična dela koji su do dana stupanja zakona na snagu navršili 70 godina zatvorska kazna biti umanjena za 25 odsto. Osuđeni na kazne do tri meseca će biti oslobođeni, kazne će biti prepolovljene osuđenima do šest meseci, dok će amnestija između ostalog važiti i za one koji kaznu izdržavaju u kućnom pritvoru - objašnjava za “Alo!” Milisav Čogurić, pomoćnik ministra pravde.

Nema pomoći:  Uroš Mišić

Nema pomoći: Uroš Mišić

Od brojnih imena o kojima su poslanici spekulisali da će se naći na slobodi većina se neće zapravo okoristiti o ovaj zakon. Tako će Sretenu Jociću, zvanom Joca Amsterdam, koji je osuđen zbog ubistva Gorana Marjanovića na 15 godina zatvora, kazna biti umanjena za 18 meseci. I tada mu ostaje još više od 13 godina zatvora s tim da mu se trenutno sudi i za ubistvo Ive Pukanića. Sa druge strane, Andrija Drašković, koji je već odslužio oko sedam godina od devet, na koliko je osuđen zbog ubistva Zvonka Plečića, ima prava na amnestiju, čime bi mu kazna bila smanjena za deset meseci, a toliko bi mu još i ostalo da odsluži i na slobodi će se naći početkom jeseni 2013.

- Novi Zakon je restriktivniji od onog iz 2001. Amnestiji ne podležu osuđeni za ubistva na kazne zatvora od 30 do 40 godina, ratne zločine, polne slobode, nasilje u porodici, preprodaju droge, dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti, za primanje mita, kao za krivična dela sa elementima organizovanog kriminala, ali ni oni sa pravosnažnim presudama za kojima postoji poternica - objašnjava Čogurić za “Alo!”.

Ostaje u zatvoru:  Miladin Kovačević

Ostaje u zatvoru: Miladin Kovačević | Foto: Beta AP

Sudeći po “listi krivičnih dela za amnestiju” koja je ušla u Zakon, manje kazne ne mogu tražiti ni u skupštinskoj raspravi spominjani Stefan Karić niti Luka Karadžić, koji su osuđeni zbog saobraćajnih nesreća, ni Uroš Mišić, koji robija zbog napada na službeno lice, Miladin Kovačević osuđen zbog nanošenja teških telesnih povreda, ali ni Arkanove ubice Dobrosav Gavrić i Milan Đuričić, jer su obojica u bekstvu, niti Dragan Nikolić pošto je osuđen na 30 godina.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP