Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TOTALNA ZABRANA PUŠENJA

Treba li zabraniti pušenje i na otvorenom? (ANKETA)

Autor: B92 | 08.08.2013 - 15:55:00h | Komentara: 0

Američki pušači su prvo proterani iz barova, restorana i kancelarija. Sada se borba protiv duvanskog dima proširuje i na parkove. Tu su i javne plaže, dvorišta studentskih domova i razne bašte u kojima ubuduće pušači možda neće smeti da zapale cigaretu.

Na stotine studija povezuje pušenje u zatvorenim prostorijama sa pasivnim pušenjem koje izaziva razna oboljenja. Iako nema dovoljno istraživanja na temu pušenja “pod vedrim nebom”, to ipak nije sprečilo političare da u poslednjih pet godina predlože niz zakona za zabranu pušenja na igralištima, parkovima, zoo vrtovima i plažama.
“Pasivno pušenje je štetno, naročito za decu”, tvrdi Meri Čeh iz Veća distrikta Kolumbija, koji je jedan od 90 opština ili država u SAD koji planiraju da zabrane pušenje na javnim površinama.

U Srbiji  se dnevno popuši  68 miliona cigareta

Da li je pušenje napolju zaista tako opasno?

Američki federalni zvaničnici zaduženi za oblast zdravstva smatraju da je odgovor potvrdan. Studije su pokazale da čak i kratka izloženost duvanskom dimu u zatvorenoj prostoriji, može učiniti krv lepljivom i sklonijom zgrušavanju. Koliko takvi efekti traju, još nije poznato. Dugotrajna izloženost je još opasnija i pogoršava probleme sa holesterolom, povećava rizik od nakupljanja arterijskog plaka, izaziva bolove u plućima, slabost, a može da dovede i do srčanog udara. U dve manje studije naučnici su ispitali dvadesetak nepušača u restoranima na otvorenom u kojima je dozvoljeno pušenje i uzeli uzorke pljuvačke. U njima je pronađena velika količina kotinina, supstance koja se proizvodi kada telo metaboliše nikotin. To ne znači i da dovodi do hroničnih bolesti, ali bi u ozbiljnom riziku mogle da budu osobe sa hroničnom astmom i osoblje kafića na otvorenom koji dozvoljavaju pušenje. Osim pomenutih argumenata, američki političari žele da ugode i osobama kojima duvanski dim smeta, kao i glasna muzika, ili izmet pasa na ulici. U Atlanti je zabrana pušenja u parkovima već stupila na snagu, a kazna za onog ko se ogluši o zakon ide i do 1.000 dolara. Međutim, još ni jedna osoba nije uhapšena.


Šta vi mislite?

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP