Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LEKAR KOJI JE PREŽIVEO REDAK I AGRESIVAN RAK:

Trebalo je da sam mrtav!

Autor: Radmila Briza | 15.02.2015 - 13:45:00h | Komentara: 12

Dr Predragu Nikoliću, kliničkom farmakologu, kolege su saopštile da ima jednu od najsmrtonosnijih vrsta raka - plućne maramice koji je dao metastaze na trbušnoj maramici. Još su mu kazali da ne mogu da ga operišu, kao i da terapija zračenjem ne dolazi u obzir, a da citostatici u njegovom slučaju neće dati dobre rezultate. Čak su doktori procenili da mu je od života ostalo od šest do 12 meseci. Dr Nikolić je tada proveo najtežu noć u životu, probudio se i rešio da - preživi! Ovaj intervju je dokaz da je u tome i uspeo, jer je prošlo tih 12 meseci do kada je trebalo da bude mrtav!

Za izlečenja je bitno da ste psihički jaki: Predrag Nikolić

Za izlečenja je bitno da ste psihički jaki: Predrag Nikolić | Foto: Petar Dimitrijević

- Da sam bolestan saznao sam prošle godine u ovo vreme. Pre toga sam dobio suvi, iscrpljujući kašalj. Brzo sam se zamarao. Počeli su neki bolovi u stomaku. Sve je to prošlog januara kulminiralo kada sam otišao u Kliniku za plućne bolesti KCS. Videlo se da mi je čitavo plućno krilo pod vodom. Počela su ispitivanja koja su trajala dva meseca. Šetali su me od odeljenja do odeljenja. Na kraju, kolege su mi rekle dijagnozu: vrlo redak, ali vrlo agresivan tumor - maligni mezoteliom. On se ne operiše, nema zračenja zbog vode na plućima, a citostatici ne daju dobre rezultate.


Sećate li se svoje prve misli tada?
- Bio sam u šoku! A noć koju sam proveo posle tog saznanja pamtim kao najgoru u životu. Zarekao sam se da sve to mora da prevladam! Govorio sam da je to sada jedna ozbiljna prepreka u mom životu i da mora da je preskočim. Posle te noći sve ostalo mi je, čini mi se, bilo lakše.

Izgleda da mi je bila potrebna ta bolest

Šta vas je, kao lekara, naučio rak?
- Bolest nije samo oboleli organ, čovek kada je bolestan, bolestan je u celini. Tako sam shvatio i svoju bolest. Trčeći za poslom, čovek zanemari život, a tada ti se desi bolest. Sada mnogo više uživam u deci, porodici, običnim stvarima, životu. Izgleda da mi je trebala ta bolest, kako bih shvatio sve ovo što sada znam.


Dobili ste citostaike?
- Znao sam da to mora. Isto tako sam znao, kao klinički farmakolog koji se bavi bolničkom terapijom, koliko su teške nuspojave tih lekova. Čvrsto sam verovao da je za izlečenje bitno da ste psihički jaki i da imate svog lekara. U ovom slučaju, sam sam sebi bio lekar i propisao terapiju za koju sam mislio da će me spasiti.

Kako ste sami sebe lečili?
- Citostatike sam dobijao na Klinici za pulmologiju. Pre njih sam počeo da uzimam ulje od kanabisa u obliku ulja. Pošto sam sam sebi bio lekar, konsultovao sam se sa kolegama i napravio sebi plan lečenja koji je obuhvatio simbiozu alternativne i zvanične medicine, kao i ishranu. Propisao sam sebi dijetu, ulje kanabisa, sodu bikarbonu koju sam pripremao sa kolegama i davao je sebi intravenski kao infuzioni rastvor. Uzimao sam lekove za jačanje imuniteta, kao i lek hidrazis-sulfat, koji prekida lanac ishrane maligne ćelije.
Kako vam je organizam reagovao?
- Od citostatika mi nije opala kosa, ali sam imao takve užasavajuće mučnine da sam razumeo ljude koji su digli ruke od lečenja i prepustili se. Bio sam prikovan za krevet sedam meseci. Na svaka dva dana su mi iglom izvlačili po dve litre vode iz pluća. Ukupno su mi izvukli preko 35 litra. Bolovi koje sam trpeo tokom bolesti bili su životno ugrožavajući.

Kada ste osetili prvi put da ide nabolje?
-Prvo što sam primetio je da ne moraju da mi na dva dana vade vodu iz pluća. Bilo je na sedam, pa 14. Evo već šest meseci nisam išao na taj “tretman”. Počeo sam da vozim kola, izlazim. Bolovi su sve sve ređi.

Šta su pokazale kontrole?
- Lekari na klinici bili su iznenađeni, jer metastaza na trbušnoj maramici više nema. Proces na plućnoj maramici se povlači. Tamo gde je bio tumor, sada je ožiljno tkivo. Osećam se zdravim. Jedem sve normalno, osim šećera.

Saznanje može da ubije!
Šta ubija - rak ili saznanje da ga imate?
- Kada čovek odluči da preživi, on nađe načina za to. Problem je u načinu saopštavanja ljudima da imaju rak. Stvorena je fama da vas je bog kaznio time što ste dobili tu bolest. Da je gotovo. Mnogi ljudi nisu jaki da se izbore sa tom informacijom. U tom času kod njih, imam utisak, dođe do zamiranja imuniteta. A kada se to desi, organizam prestaje da se bori i nikakav lek ne može da mu pomogne.

Poslednji komentari
  • viganj Vreme: 15.02.2015 15:24h

    Godine 1931. nemački naučnik Oto Hajnrik Varburg (1883.-1970.) primio je Nobelovu nagradu za pronalazak osnovnog uzroka raka.

  • kiven Vreme: 15.02.2015 17:11h

    Da li neko moze da me uputi kako da kontaktiram sa dr Predragom Nikolicem? Moja mama vec godinu dana ima izliv. Punktiranje je stalno, krenuli su i bolovi. Hvala!

  • LAVINIJA Vreme: 15.02.2015 19:26h

    Covek prosto sija/ Jako lepa prica/ Zelim mu sve najlepse i da svoja znanja i postignuca ucini dostupnim svojim kolegama i naucnicima kako bi se pomoglo mnogobrojnim bolesnim ljudima koji nemaju ni nade ni sanse da se izvuku/ Sada i kao lekar i covek ima novu misiju/

  • Nikolija Vreme: 15.02.2015 21:47h

    Moje licno iskustvo zdrava ishrana, aloja arborescens i psihicka stabilnost.

  • pera peric Vreme: 15.02.2015 22:20h

    Da smo zivi i zdravi jos godina 100 !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP