Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSLODAVCI UPOZORAVAJU:

Trgovci dižu cene zbog reketa države!

Autor: S. Đ. | 16.07.2013 - 23:06:00h | Komentara: 4

Nelogični, suvišni i neprecizni propisi i birokratske procedure samo u trgovinskom sektoru koštaju firme više od 107,8 miliona evra godišnje, što “pojede” minimalno 19.113 potencijalnih radnih mesta u grani trgovine.

Kad bi skresali namete,  sve bi bilo jeftinije

Kad bi skresali namete, sve bi bilo jeftinije | Foto: Nebojša Marković

Ovaj trošak na kraju plate potrošači kroz povećane maloprodajne i veleprodajne cene, pokazalo je istraživanje koje su prvi put u našoj zemlji sproveli Unija poslodavaca Srbije i CEFE Srbija.


Za četiri godine bez posla ostalo više od 13.000 prodavaca


Prema podacima Zavoda za statistiku, promet u trgovini prošle godine bio je za 30,4 odsto manji u odnosu na 2008. godinu, što je najviše u odnosu na druge zemlje u okruženju. Za skoro četiri godine u Srbiji se zatvorilo 27 odsto trgovinskih radnji, dok je u istom periodu bez posla u grani trgovine ostalo 13.205 ljudi, odnosno 6,7 odsto.

- Ovde je, u suštini, reč o reketu države prema trgovcima koji su primorani na mnoge besmislene, a skupe obaveze, pa se posle čudimo zašto su nam cene najviše u okruženju - ocenio je Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca.

Istraživanje je, između ostalog, pokazalo da trgovci na uzorkovanje proizvoda radi provere ispravnosti godišnje potroše 3,6 miliona evra, a da ni jedno preduzeće nije dobilo refundaciju za ispravne uzorke iako je garantovana Zakonom o bezbednosti hrane.

Takođe, troškovi izrade planova protivpožarne zaštite za objekte koji imaju samo jedan izlaz (vrata) trgovce godišnje koštaju blizu 450.000 evra, dok zbog neujednačenih tumačenja propisa od strane različitih inspekcija kroz različite kazne i penale trgovce košta više od 6,9 miliona evra. Zbog neažurnosti administracije trgovinske firme godišnje gube 12 miliona evra, dok troškovi za zaposlene koji se bave birokratskim procedurama na godišnjem nivou iznose čak 69,8 miliona evra.

Čudimo se što  je kod nas skupo:  Dragoljub Rajić

Čudimo se što je kod nas skupo: Dragoljub Rajić | Foto: FoNet

Poslodavci smatraju da bi ukidanje suvišnih administrativnih procedura, pored rasterećenja poslovanja trgovinskih preduzeća, uticalo i na osetno smanjenje maloprodajnih i veleprodajnih cena. Zbog toga će Unija na današnjem sastanku u parlamentu poslanicima iz Odbora za privredu predložiti osnivanje radne grupe za promenu propisa u trgovini i reformu inspekcijskih organa najkasnije do kraja avgusta koja bi obavila prikupljanje i analizu svih problematičnih propisa.

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Zoran Nikolić pozdravio je inicijativu poslodavaca jer takođe smatra da je neefikasna i skupa država uzrok previsokih cena.

- NOPS će podržati zahtev poslodavaca za ukidanje nepotrebnih procedura i rado ćemo im biti partner u pronalaženju propisa koje treba ukinuti od čega bi i potrošači i trgovci imali koristi - izjavio je Nikolić za “Alo!”.
Poslednji komentari
  • sasa Vreme: 17.07.2013 00:45h

    I tako uvedose kese za dva dinara koje ne vrede ni 50 para..Sramote a te kese ni ulaz ni izlaz siguran..NEKE SE DAJU ZA DZABE ,NEKE SE PLACAJU A SVE ISTE KESE.Te pare idu kao u humanitarne svrhe..Kome i koliko para je otislo i gde... I kakva je to humanitarna pomoc koja se otima narodu bez njegove saglasnosti..Zasto ta firma koja je uvela namet od 2 dinara po kesi ,ne da umesto gradjana humanitarnu pomoc,uostalom vreme je da se ove plasticne kese izbace i da se predje na ekoloske kese..Ko hoce profit mora nesto i da ulozi a ne da sve svali na ovaj narod....Lako je preko tudjeg dzepa biti humanitarac...

  • Nina Vreme: 17.07.2013 08:17h

    Baš me interesuje šta radi ministar trgovine.Hoće li neko već jednom odgovarati za svoj rad odnosno nerad.Dokle ćemo istaštati kao narod za razne rekete i bahatosti države.

  • mima Vreme: 17.07.2013 08:41h

    Ako je to istina da je drzava REKETAS i to najveci, zasto je ta ista drzava najveci DUZNIK? Da li se, uopste zna koliko drzava duguje domacim firmama?

  • QQ-LELE Vreme: 17.07.2013 09:34h

    Mom drugaru koji ima STR. Sokoj je skinuo sa racuna 50 000 din. zbog autorskih prava. A ovaj u prodavnici uopste nema radio uredjaj. Naravno iznervirao se i zatvorio prodavnicu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP