Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HRANITELJI VEĆ DVE GODINE DOKAZUJU NEZAKONITO USVAJANJE DEVOJČICE

Trgovina decom u Požarevcu?!

Autor: A. Medaković | 27.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Centar za socijalni rad iz Požarevca dozvolio je starijem bračnom paru iz Sremskih Karlovaca usvajanje dvogodišnje devojčice M. I., koja se nalazila u hraniteljskoj porodici, iako su je usvojitelji videli samo dva puta u životu!

Jedna od hraniteljica  je odavno podnela  zahtev za usvajanje  M. I., ali uopšte nije  upisana u jedinstveni  spisak usvojitelja

Jedna od hraniteljica je odavno podnela zahtev za usvajanje M. I., ali uopšte nije upisana u jedinstveni spisak usvojitelja

Pored toga, kako tvrde članovi hraniteljske porodice u kojoj je devojčica bila od rođenja, usvojitelji su mnogo stariji nego što zakon dozvoljava?!
Naime, kako za „Alo!“ navodi K. M., čija je ćerka V. M. bila zakonski staratelj devojčice, malenu M. I. su novi usvojitelji odveli već prilikom drugog viđenja, odnosno 11. 3. 2011, a usvajanje je završeno brzinski i bez adekvatnog perioda adaptacije devojčice.


- Nismo ni znali da je M. I. stavljena na spisak za usvajanje, a mi smo kao hraniteljska porodica o tome morali da budemo obavešteni. Pri tom ja sam podnela zahtev za njeno usvajanje, ali nisam upisana u jedinstveni spisak usvojitelja. Kada sam digla prašinu oko toga kako je moguće da se dozvoli usvajanje tako malog deteta ljudima koji su stariji od zakonski propisanog praga od 42 godine, na kućnu adresu mi je stiglo preteće pismo - navodi K. M. i dodaje da se u protekle dve godine obraćala svim nadležnim institucijama, ali bezuspešno.

Na adresu hraniteljica  stiglo je i preteće pismo  nakon što su tražile  preispitivanje odluke  o usvajanju

Na adresu hraniteljica stiglo je i preteće pismo nakon što su tražile preispitivanje odluke o usvajanju


Ipak, njenoj borbi ovih dana priključile su se nevladine organizacije iz Požarevca i Beograda, a kako navodi Jelena Kokotović, direktorka Regionalne građanske unije iz Požarevca, njena organizacija odlučila je da podrži hranitelje jer je iz dokumentacije jasno da su radnici centra za socijalni rad više puta doveli hraniteljsku porodicu u zabludu.

Jelena Kokotović, Regionalna  građanska unija

Jelena Kokotović, Regionalna građanska unija


- Na osnovu svedočanstva hranitelja V.M. i K.M., kao i obimne dokumentacije o celom postupku koju je advokat naše organizacije pregledao, vidljivo je da postoje elementi nesavesnog i nepropisnog rada radnika Centra za socijalni rad iz Požarevca. Prvenstveno mislim na način na koje je maloletno dete spremano za adaptaciju za usvojenje jer postoje dokumenti koji jasno pokazuju da postupak nije sproveden u najboljem interesu deteta - navodi Kokotovićeva i dodaje da je njena organizacija ceo predmet predala Javnom tužiocu, nakon što su ga obradila dva nezavisna advokatska tima.

Ministarstvo: Službena tajna


U Ministarstvu rada i socijalne politike ističu da je konkretan predmet u više navrata bio u postupku nadzora nad stručnim radom po inicijativi K. M. i da je nadzorom konstatovano da je organ starateljstva u konkretnom slučaju postupao „u okviru svojih zakonom utvrđenih ovlašćenja, standardima stručnog rada i najboljim interesom maloletnog deteta“.
- O sadržaju i toku postupka organizovanja zaštite bilo kog deteta u postupcima usvojenja nismo u mogućnosti da dostavimo na uvid javnosti, s obzirom na to da je odredbom člana 323 Porodičnog zakona propisano da je u postupku zasnivanja usvojenja javnost isključena, a podaci o usvojenju spadaju u službenu tajnu - navode u ministarstvu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP