Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RADIKALNO

Tri prirodna načina da se
oslobodite aflatoksina!

Autor: | 28.02.2013 - 14:04:00h | Komentara: 4

Afera oko aflatoksina u mleku svela se na prepucavanje dva Gorana, jednog iz republičke, a drugog iz pokrajinske vlasti, jednog iz SNS-a a drugog iz DS-a, sa ciljem prikupljanja jeftinih političkih poena, zbog čega su građani Srbije ne samo otrovani aflatoksinom, već i dodatno dezinformisani i zastrašeni, izjavila je dr Ana Simonović, molekularni biolog i biljni fiziolog, naučni saradnik Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

Ana Simonović

Jedite kupus i pijte jogurt sa probiotikom: dr Ana Simonović

- Kako se još jesenas znalo da je kukuruz, oštećen sušom, zaražen gljivicama Aspergillus i stoga kontaminiran aflatoksinom, nadležni iz sektora poljoprivrede i zdravstva su morali da spreče ulazak tog kukuruza u lanac ishrane i da ga unište, a ne da dozvole poljoprivrednicima da takav kukuruz otkupljuju po nižim cenama i njime hrane stoku - izjavila je Simonovićeva koja je i generalni sekretar SRS.
Najavljeno je da će se 5. marta u Skupštini Republike Srbije raspravljati o aferi aflatoksin.

- SRS pita na osnovu čega će se raspravljati o ugroženosti zdravlja građana, kada nema podataka o količini konzumiranog tosksina, bilo putem mleka ili drugih prehrambenih artikala. Zato apelujemo da država sprovede analizu uzoraka urina od slučajnog uzorka od barem 1000 građana na prisustvo biomarkera aflatoksin -N7-guanina, pokazatelja oštećenja organizma, i posebno jetre, aflatoksinom - rekla je dr Simonović. Ona je građanima ponudila i neke korisne savete:

- Postoje prirodni načini da se znatno umanji štetno kancerogeno dejstvo unetog aflatoksina, a to su: komzumiranje zelenog povrća – spanaća, blitve, zelja (jer hlorofil sprečava vezivanje aflatoksina za DNK), povrća iz familije kupusa, a posebno brokolija (jer sadrže supstance koje pomažu neutralizaciju ovog otrova u jetri) i probiotika (jer bakterije mlečno-kiselinskog vrenja pomažu da se aflatoksin izbaci iz creva), istakla je dr Simonović.

Poslednji komentari
  • Pametna zena Vreme: 28.02.2013 14:43h

    Konacno da neko strucan izadje u javnost sa postenom i validnom i ocenom i preporukom za gradjane. Dakle, jeste sve ispolitizovano i naduvano. I jos jednom - ko ce kome nego svoj svome, SRAMOTA!

  • Nemanja Vreme: 28.02.2013 16:12h

    ja pijem dosta mleka a pijem i surutku.. el surutka pomaze nestpo

  • milesa Vreme: 28.02.2013 21:11h

    Pa Nemanja vidiš ovako, jedan deo aflatoksina je ostao u siru, a onaj drugi se ocedio u surutku, tako da ispada da ti je surutka sa manjim sadržajem aflatoksina. Moj ti je savet, da izguglaš kako se prave mleka od piriča i orašastih plodova pa da praviš dnevnu količinu za sebe. Ima tih mleka i gotovih ali oni su pa sa aditivima i kukuruznim sirupom, i budi sad pametan da li u tom kukuruznom sirupu ima lil nema aflatoksina.

  • DSV Vreme: 28.02.2013 21:12h

    Pametna Zena ali si ti"@PAMETNA ZEBNA" sve njene reci izvrnuo . Ona lepo poise sta piti a sta ne ,znaci ne MLEKO ali probioticneu hranu DA! I kad vec sve svodite na politiku TRUJTE SE i ovako VAS JE NATO ONESPOSOBIO DA RAZMISLJATE SVOJOM VEC GROBAROVOM GLAVOM !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP