Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ISTRAGA U TOKU

Tri teorije o padu helikoptera

Autor: Blic | 16.03.2015 - 09:06:00h | Komentara: 0

Nakon saopštenja Vojske o padu helikoptera u kojem je poginulo sedam osoba javnosti je ostalo da se pita samo jedno - ko je kriv?

hELIKOPTER, MESTO PADA Foto: Vesna Lalić

Foto: Vesna Lalić

Kako su juče na konferenciji za štampu u Domu vojske saopštili nadležni, helikopter je bio ispravan, imao je odličnu opremu i prošao je sve provere.


Što se tiče pilota i tehničara, oni su bili veterani koji su iza sebe imali nebrojeno sati leta, ali i koji su učestvovali u herojskim podvizima tokom akcija spasavanja u Obrenovcu i Feketiću.

U Vojsci kažu da su stradali piloti bili najbolje što su imali u svojim redovima i da su šanse da je do pada došlo njihovom greškom gotovo mizerne. Na pitanje da li su to možda bili meteorološki uslovi koji su preksinoć bili krajnje nepovoljni, starešine su rekle da „jesu bili složeni vremenski uslovi, ali da se u takvim situacijama sa ovim helikopterom i posadom to moglo prevazići“.

Formirane su dve komisije koje treba da utvrde zašto je do nesreće došlo, ko je odgovoran, kao i uzroke tehničke prirode. Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković rekao je da je rok za izveštaj komisije koja treba da utvrdi odgovornost 18. mart, dok je tehničkoj komisiji dat rok do 30. marta.

1. Helikopter ostao bez goriva

U javnosti se spekuliše kako je helikopter ostao bez goriva i da je to razlog zašto nije eksplodirao prilikom pada. Kako za „Blic“ kažu spasioci, letelica je izgledala poput „limenke“ i tri tela su ispala iz nje prilikom pada. Iako je ekipa „Blica“ pokušala na jučerašnjoj konferenciji da postavi pitanje o gorivu, to nam nije dopušteno i odgovor nismo dobili.
 

2. Loši vremenski uslovi u Beogradu

Ukoliko je istina da je helikopter bio u potpunosti ispravan, kao jedan od glavnih krivaca navode se loši vremenski uslovi u kojima piloti nisu mogli da se snađu, pa je tako došlo do pada letelice. Poznato je, međutim, da je ova posada helikoptera učestvovala i u ekstremnijim akcijama, gde su vremenski uslovi takođe bili podjednako katastrofalni.


3. Otkazala oprema na letelici

Iako se to u samom startu jučerašnje konferencije decidno odbacilo, postoji sumnja da je u nekom trenutku otkazala oprema na helikopteru. Vojni analitičari upozoravaju da se u opremu ne samo ovog helikoptera već i ostalih u vlasništvu Vojske Srbije, odavno nisu ulagale „ozbiljnije“ pare i da je kvar mogao dovesti do ove velike tragedije.

NELOGIČNOSTI

Zašto Vojska nije tražila pomoć civilnih službi

U slučajevima kada civilne letelice imaju problem prilikom sletanja ili bilo kakav kvar, oni o tome obaveštavaju Kontrolu leta koja, shodno situaciji, upućuje urgentni poziv civilnim službama za spasavanje. Međutim, iako je posada helikoptera pokušala čak dva puta bezuspešno da sleti, niko iz Vojske nije uputio preventivni urgentni poziv.

- Helikopter smo pronašli tako što smo pozvali sve stručne službe u pomoć i uzeli smo civilnu radarsku sliku od Aerodromske kontrole leta. To smo uporedili sa signalom mobilnih telefona koje su poginuli imali kod sebe i na taj način smo locirali mesto pada - kaže za „Blic“ izvor blizak vazduhoplovnim vlastima.
Naš sagovornik napominje da se pomoć od spasilačkih ekipa nije tražila sve do trenutka pada.

Zašto se uopšte letelo pod lošim uslovima

Preksinoć su zbog loše vidljivosti, u isto vreme dok je trajala agonija sa helikopterom, tri aviona „Er Srbija“ koja su letela iz Milana, Ciriha i Brisela za Beograd preusmerena na aerodrom u Temišvaru.
Postavlja se pitanje kako je mogla biti doneta odluka da helikopter poleti usled tako loših meteoroloških prilika.
- Ne mogu da verujem da je neko uputio helikopter pod takvim vremenskim uslovima. Nakon istrage saznaćemo okolnosti, nikad nemate samo jedan uzrok koji dovodi do nesreće. Mislim da će ovo da preraste u jednu ozbiljnu aferu - kaže za „Blic“ vojni analitičar Aleksandar Radić.
U izvorima bliskim vojnom vazduhoplovstvu nezvanično se može čuti da je helikopter poleteo mimo pravila s ciljem da ipak život bebe pošto-poto bude spasen.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP