Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UTISCI

Tri tipa Jatovih stjuardesa

Autor: 24sata | 18.04.2013 - 13:29:00h | Komentara: 1

Novinar i autor Andreas Ernst za švajcarski dnevnik "Noje Cirher Cajtung" izneo je neke svoje utiske o letenju JAT-om.

Aerodrom

Tri tipa Jatovih stjuardesa | Foto ilustracija: foter.com

Letenje JAT-om je doživljaj. U zapadnim aviokompanijama, osoblje najčešće zrači uniformnom, lako aseptičnom ljubaznošću. JAT, međutim, ima tri posebna tipa stjuardesa i stjuarda: zovemo ih "manekenka'', "mama'' i "Crnogorac'', piše Ernst a prenose 24 sata. "Manekenka'' je, naravno, mlada atraktivna žena. Nosi visoke štikle, tesnu suknju i kreće se kroz prolaz između sedišta kao da je na modnoj pisti. Ten joj je besprekoran, pogled leden. Obraća joj se samo onaj ko ima neku preku potrebu.

Na visokim štiklama je i drugi tip. Ali, "mama'' je punačka i ima izblajhanu punđu koja podseća na Istočni blok 60-ih godina. "Mama'' je nadrndana. Pred njom je bolje sakriti novinama svežu fleku od kafe na sedištu. Ona može da bude i ljubazna. Tada zna da brzo udeli nekome i dva kolača. Ali, njih tada valja i pojesti.

Aerodrom

Andreas Ernst ispričao svoje iskustvo | Foto ilustracija: foter.com

"Crnogorac'' se ređe viđa. On najčešće sedi u poslednjem redu. Zapravo je izvaljen preko dva sedišta, jer visok je najmanje metar i devedeset. Ranije je verovatno igrao vaterpolo. Prava je zagonetka kako je dospeo među letačko osoblje. Kada, u retkim prilikama, deli obroke putnicima, čovek i nehotice pomišlja na vojnu obuku.

Stjuardese i stjuardi sasvim složno delaju kada zakukaju mala deca. Negde drugde se u takvim prilikama povade bojice i papir. U srpskoj aviokompaniji, "Crnogorac'' se pretvara u strica, "mama'' u mamu, a "manekenka“ u veliku sestru. Onda nosaju dete, pričaju mu priče. Daju mu da pritiska kojekakve dugmiće po avionu - dok se ne smiri.
JAT ima više od hiljadu zaposlenih i dug od 130 miliona evra. Njega je sada preuzela država, koja za ovu aviokompaniju pokušava da hitno nađe strateškog partnera. Kompanija ''Etihad'' iz Ujedinjenih Arapskih Emirata pokazala je interesovanje.
Novi menadžeri će svakako preuzeti u radni odnos "manekenku''. Ali, šta će biti sa "Crnogorcem'' i "mamom''?
Letenje će svakako uskoro postati dosadno.
Poslednji komentari
  • Djole Vreme: 19.04.2013 15:32h

    HAHAHAHAHAHHAHAHAAHAHHAHAAHAHHAHHAHAAAHAHHAA!!! Ziva istina :D nedavno sam leteo jatom i valjao sam se na sta nam lice stjuardese, ne zna se koja je zrelija za penziju, kada sluze pice, kao da sam u lokalnoj kafani :D molim boga tokom celog leta da samo sletim ziv i zdrav :D jeste dozivljaj leteti JAT-om :D ali kako za koga. Za mene jeste :D :D :D

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP