Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DATUM

Trideset tri godine od smrti Josipa Broza Tita

Autor: Beta | 03.05.2013 - 10:20:00h | Komentara: 2

Na sutrašnji dan pre 33 godine umro je dugogodišnji predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i lider jugoslovenskih komunista Josip Broz Tito, ličnost koja je obeležila jedan istorijski period na balkanskim prostorima

Tito je predvodio oslobodilački pokret koji je oslobodio Jugoslaviju u Drugom svetskon ratu 1945.
Tito je umro 4. maja 1980. u Kliničko-bolničkom centru u Ljubljani.
 

Tito

Josip Broz Tito

Četiri dana kasnije u Beograd je, na sahranu doživotnog jugoslovenskog predsednika, došlo oko 700.000 ljudi, među kojima 209 državnih i partijskih delegacija iz 128 zemalja. To je bio najposećeniji pogreb nekog državnika u 20. veku.
 
Poslednju poštu Titu, koji je bio i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, tada su odali 31 šef države, 22 premijera, četiri kralja, šest prinčeva i 11 predsednika skupština. Iz sveta podeljenog po hladnoratovskim linijama, došli su državnici iz oba bloka.

Josip Broz Tito

Ličnost koja je obeležila period u regionu: Josip Broz Tito | Foto: Goran Sivački

Tito je predvodio oslobodilački pokret koji je oslobodio Jugoslaviju u Drugom svetskon ratu 1945. i od tada, do smrti, bio je na čelu i države i Komunističke partije.
Period njegove vladavine, i pored kritičkog stava prema načina na koji je rešavao neka unutrašnja politička i ekonomska pitanja, među većinom građana bivše Jugoslavije i dalje važi za simbol boljeg, sigurnijeg i uređenijeg života od potonjeg.
Titovom smrću počeli su dezintegracioni procesi koji su doveli do raspada SFRJ, uz kritike njegove vladavine i distanciranja od njegovog lika i dela.



Raste broj posetilaca Kući cveća

Svake godine, na godišnjicu Titove smrti, u Kuću cveća u Beogradu u kojoj je sahranjen, dolaze poštovaoci, simpatizeri, porodica i posetioci iz svih krajeva bivše Jugoslavije.
 
Od 1980. godine Kuću cveća, u sklopu Muzeja istorije Jugoslavije, posetilo je više od 17 miliona ljudi. Broj posetilaca se 1990-ih godina znatno smanjio, ali poslednjih godina ponovo raste.
Poslednji komentari
  • Deda Drago Vreme: 03.05.2013 14:31h

    Zato NAIVNIH jugo-komuniste treba podsećati da je Tito bio AGENT KGB koji je nakon završetka rata napravio dogovor sa CIOM i počeo da radi za njih. U međuvremenu je napravio avnojevske republike i pokrajine i GRANICE i nove NARODE, sve na štetu Srba, a 1974.g. je doneo ustav koji je dao prava da se i pokrajine ODCEPE.. Sve su to bili preduslovi za GRAĐANSKI RAT 91-99. pod vođstvom titovih generala i CIA, a koji je faktički bio nastavak GENOCIDA nada Srbima 41-45.g. u ustaškoj NDH (kasnije Hrvatska i BiH)..

  • dragan Vreme: 03.05.2013 14:57h

    ,, da njega nije bilo Srbija bi danas cvetala..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP