Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STEVAN STOJANOVIĆ

Triput su mi bombe padale na glavu!

Autor: Maja Keranović | 07.04.2013 - 08:15:00h | Komentara: 0

Preživao sam, nažalost, tri bombardovanja u Beogradu. Svako od njih je bilo strašno, ali je najgore bilo ono šestoaprilsko. Imao sam samo pet godina te 1941, ali tog osećaja još ne mogu da se oslobodim, priča za „Alo!“ Stevan Stojanović, predsednik udruženja Beograđana „6. april“.

Stevan Stojanović

Stevan Stojanović | Foto: Z. Ilić

- Bila je nedelja, pa se ljudima nije žurilo da ustanu. Bili su u posteljama kada su se oglasile sirene. Bio sam sa majkom i sestrom od dve godine u našoj kući. Otac je već bio pozvan na vojnu vežbu. Sećam se samo da je majka povikala: „Deco, ustajte!“ Navukli smo prvo čega smo se dohvatili i istrčali na ulicu - priseća se Stojanović.


Zajedno sa komšijama uputili su se u tunel udaljen nekoliko minuta od njihove kuće, koja se nalazila na početku Lazarevačkog druma na Čukarici.

- Ubrzo potom čuli smo brujanje aviona, a onda i eksplozije. Bilo je toliko strašno da se teško može rečima opisati. Deca su vrištala, a stariji su u strahu ćutali. Bili su isprepadani jer nisu znali šta se dešava. Niko nije pričao o bombama. Možda su političari i vojnici znali šta se sprema, ali običan narod nije znao ništa - priziva sećanja Stojanović.

Iz aviona su pucali i na  ljude koji su u  panici bežali

Iz aviona su pucali i na ljude koji su u panici bežali

Iz tunela su izašli nakon dva sata. Tek tada su saznali da nemački avioni bombarduju Beograd.


- Najviše je stradao centar. Čukarica je bila donekle pošteđena. Nije bilo razrušenih zgrada, ali jeste bilo žrtava, za koje smo čuli kasnije. Nemci su iz aviona i pucali na ljude koji su trčali po ulicama - priča Stojanović i ddodaje da je potom usledila bežanija. Ljudi su odlazili van Beograda, uglavnom u sela. Stojanovići su se uputili u Barajevo, gde su imali rodbinu, i tamo su ostali desetak dana.

Napad je počeo u ranu zoru

Napad je počeo u ranu zoru

- Kada se situacija malo smirila, vratili smo se u grad. Tek tada videli smo posledice bombi. Terazije su bile potpuno razrušene. Poginulo je više hiljada Beograđana. Mnoge porodice bile su zavijene u crno. Naša je imala sreću da nikoga nije izgubila. Nemci su bombardovali bolnice, porodilište, čak su gađali i skloništa u Karađorđevom parku i porti Vaznesenjske crkve, gde je poginulo više stotina sugrađana - navodi Stojanović, koji je sa petnaestak prijatelja koji su takođe preživeli bombardovanje pre 21 godinu osnovao udruženje „6. april“, koje danas broji oko 200 članova.


- Na taj način želeli smo da od zaborava sačuvamo našu tragediju... - ističe on.

Šaul Ladani

Šaul Ladani

Neuništivi Beograđanin!
Rođeni Beograđanin Šaul Ladani postao je sinonim za neustrašivost. Ovaj Jevrejin najpre je u svojoj porodičnoj kući u Beogradu preživeo nemačko bombardovanje, a potom je osetio i sve strahote nacističkog logora Bergen-Belsena. Iako se u životu izvlačio još nekoliko puta, najopasnije je bilo kada je 1972. godine na Olimpijskim igrama u Minhenu za dlaku izbegao smrt. Bio je jedan od članova izraelskog atletskog tima na Igrama na kojima je jedan Palestinac u olimpijskom selu ubio 11 njegovih kolega. Ubica je ušao u sobe jedan i tri i pobio sve koji su se u njima nalazili. Šaul je bio u sobi broj dva.

Knjiga

Knjiga

Jedna knjiga slučajno „preživela“!
Zbornik srpskih žitija, koji se do pred Drugi svetski rat nalazio u staroj Narodnoj biblioteci na Kosančićevom vencu, izbegao je kobnu sudbinu biblioteke, koja je u prvom naletu nemačkih bombardera izgorela do temelja zajedno sa knjigama. Ovo delo hilandarskog monaha Marka iz 14. veka sačuvano je zahvaljujući profesoru Vladimiru Ćoroviću, koji ga je uzeo na revers.

Poginulo više hiljada ljudi
Bombardovanje Beograda 6. aprila 1941. označilo je početak Drugog svetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji, a počelo je u 6.30 bez prethodne objave rata. Nemački bombarderi su u četiri naleta bombama zasuli grad. Potpuno je razoreno 714, teže oštećeno 1.888, a delimično oštećeno 6.829 zgrada. Tačan broj žrtava nikada nije precizno utvrđen. Na spisku poginulih u Beogradu, koji je tada imao 370.000 stanovnika, vode se 2.274 osobe, a prema nekim procenama poginulo je oko 4.000 ljudi, dok pojedini tvrde da je bilo i više.

Aligator Muja!

Aligator Muja! | Foto: Jelena Vučetić

Nije se dao ni aligator Muja!
Aligator Muja, stanovnik beogradskog zoo-vrta i najstariji aligator na svetu, takođe je preživeo tri bombardovanja. Prvo nemačko 1941, zatim savezničko 1944. i NATO 1999. Zoološki vrt je razoren i 1941. i 1944, a većina životinja je poginula. Međutim, Muja je preživeo!

Kafana Zora

Kafana Zora | Foto: M. Mitrović

Piloti iz „Zore“ krenuli u odbranu Beograda

U kafani „Zora“ organizovano je veče sećanja na pilote koji su branili Beograd.
- Oni su se sastali 5. aprila na ovom mestu. Nije se znalo kad će tačno Nemci napasti. Pevala im je Divna Kostić, koja je bila zaljubljena u jednog od pilota. Druženje je prekinuo poziv. Milošu Žunjiću, komandiru eskadrile, saopšteno je da nemački avioni kreću na Beograd. On se pozdravio sa devojkom i sa pilotima vratio na aerodrom - priča Petar Nedeljković. Prva patrola poletela je oko dva sata ujutru. Sledeća, u kojoj je bio i Žunjić, naišla je na nemačke bombardere.
- Žunjić je uspeo da obori jedan, ali je ostao bez municije i njegov avion je pogođen. Iskočio je, ali je ubijen dok se spuštao padobranom. Tog jutra, pogođen je i kapetan Mihailo Nikolić, ali je ranjen uspeo da iskoči iz aviona i da se spase - kaže Nedeljković. Inače, 6. lovački puk oborio je 47 nemačkih aviona, a poginulo je deset pilota.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP