Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VELIKI DAR

Trojeručica na poklon vernicima i manastiru Svetog Luke

Autor: Alo! | 10.05.2015 - 12:08:00h | Komentara: 1

Ikona Presvete Bogorodice Trojeručica iz Manastira Hilandar uz Blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa kruševačkog Davida i na radost svih vernika stigla je juče u manastir Svetog Apostola i Jevanđeliste Luke u selu Bošnjane kod Varvarina.

Ikona Trojeručica

Ikona Trojeručica

Nakon svenoćnog bdenija, Njegovo preosveštenstvo Episkopa kruševački David služio je danas pred stotinama vernika Svetu liturgiju.

Ikona je iz Hilandara pristigla u pratnji donatora i nastojitelja manastira Svetog Luke oca Alekseja, a dočekalo je preko hiljadu vernika koji su nakon Akatista satima čekali kako bi celivali ikonu i zahvalili se na velikom daru za vernike i sam manastir.
Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice identična je onoj na Hilandaru, izrađena je u istim dimenzijama i trajno će ostati vernicima u manastiru Svetog Luke
U manastiru Svetog Luke, pored ikone Presvete Bogorodice Trojeručice nalazi se i Ikona Bogorodice Mlekopitateljice i dve mirotočive ikone- ikona svetog Luke i carevića Alekseja Romanova kao i druge crkvene dragocenosti i odabrani primerci crkvenog mobilijara, darovani od mnogobrojnih poklonika ove svetinje.

Otac Aleksej i Otac Luka donose ikonu

Otac Aleksej i Otac Luka donose ikonu

Manastir svetog Apostola i Jevanđelista Luke podignut je na mestu gde se, prema narodnom predanju, u 14. Veku, za vreme kneza Lazara nalazio prvobitni manastir koji je poharan i uništen za vreme Turaka. Nakon priče jednog meštanina da je u snu od nekog svetitelja dobio naredbu da na mestu nekadašnjeg počne da se podiže novi manastir, vernici iz Bošnjana, nakon blagoslova Episkopa šumadijskog Save, 1990. godine otpočeli su zidanje manastira Svetog Luke, koji će 21. jula 1996. godine osvetiti Vladika Sava.
Manastir je do 2002. godine bio ženski, da bi od tada, dolaskom arhimandrita Alekseja za nastojatelja, postao muški.
Otac Aleksej, namesnik manastira, u manastir je došao sa 12 godina, bio je manastirski đak, pa bogoslov, iskušenik, monah, teolog, jeromonah, arhimandrit, iguman.
Njegovim dolaskom, uz pomoć vernika Manastir Svetog Luke koji se nalazi na na 190 km od Beograda postao je jedan od najlepših manastira u Šumadiji.
Poslednji komentari
  • Johan Vreme: 12.05.2015 15:36h

    Tu je sahranjen i monah Gavrilo, prorok !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP