Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRAVO IZ HILANDARA

Trojeručica za vernike i manastir svetog Luke u Bošnjanima

Autor: Alo.rs | 06.05.2015 - 15:11:00h | Komentara: 0

S blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa kruševačkog Davida manastir svetog Apostola i Jevanđelista Luke u Bošnjanu 9. maja 2015. organizuje doček Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice koja je izrađena u Hilandaru i koja će trajno ostati vernicima i manastiru svetog Luke.

Sveti Luka najava plakat

Doček ikone Presvete Bogorodice Trojeručice u manastir svetog Apostola i Jevanđelista Luke koji se nalazi nedaleko od Varvarina planiran je za 16. časova nakon čega slede Akatist i svenoćno bdenje. Vladika kruševački David će u nedelju 10. maja služiti Liturgiju od 9 časova.


Manastir svetog Apostola i Jevanđelista Luke podignut je na mestu gde se, prema narodnom predanju, u 14. veku, za vreme kneza Lazara, nalazio prvobitni manastir koji je poharan i uništen za vreme Turaka. Nakon priče jednog meštanina da je u snu od nekog svetitelja dobio naredbu da na mestu nekadašnjeg počne da se podiže novi manastir, vernici iz Bošnjana, nakon blagoslova Episkopa šumadijskog Save, 1990. godine otpočeli su zidanje manastira Svetog Luke, koji će 21. jula 1996. godine osvetiti Vladika Sava.

Manastir je do 2002. godine bio ženski, da bi od tada, dolaskom arhimandrita Alekseja za nastojatelja, postao muški.


U manastiru se pored mirotočivih ikona svetog Luke i carevića Alekseja Romanova nalaze i druge crkvene dragocenosti i odabrani primerci crkvenog mobilijara, darovani od mnogobrojnih poklonika ove svetinje.


Ikona Bogorodica Trojeručica najpoštovanija je ikona u Srba i jedna je od najpoštovanijih u hrišćanskom i pravoslavnom svetu. Po predanju ovu ikonu ikonopisao je apostol i jevanđelist Luka prvi slikar hrišćanstva po kome je i posvećen manastir u Bošnjanima.

Ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice koja će od 9. maja u 16. časova stići u Manastir svetog Luke iz Hilandara dolazi u pratnji donatora, arhimandrita Alekseja i monaha sa Hilandara. Na dočeku ikone u Manastiru Bošnjane očekuje se više od hiljadu vernika.


Bratstvo manastira uputilo je poziv svim vernicima da 9. Maja u 16 časova posete Manastir svetog Luke u Bošnjanima i dočekaju najpoštovaniju ikonu u Srba.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP