Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAPOKON

Trudnice i deca bez overenih knjižica kod lekara od 1.janura!

Autor: Tanjug | 15.11.2013 - 09:23:00h | Komentara: 0

Šef poslaničke grupe naprednjaka Zoran Babić izjavio je danas da očekuje da će zakon o zdravstvenoj zaštiti dece, trudnica i porodilja, koji omogućava zdravstvenu zaštitu bez obzira da li su im overene zdravstvene knjižice zaživeti u praksi od 1. januara naredne godine.

Uskoro opraštanje od starih zdravstvenih knjižica

 | Foto: Vesna Lalić

On je za RTS rekao da će se o ovom zakonu glasati posle 20. novembra i da je realno očekivati da u praksi zaživi početkom naredne godine.

Ovaj zakon, kako kaže, omogućava besplatno zdravstveno osiguranje za sve majke , trudnice, porodilje, decu mlađu od 18 godina koji iz bilo kog razloga nemaju overene zdravstvene knjižice.

Babić je naglasio da sva deca moraju imati ista prava i ne mogu se kažnjavati ona kojima su roditelji u poslednjih nekoliko godina ostali bez posla.

Šef poslaničke grupe naprednjaka je ukazao i na važnost izmene i dopune krivičnog zakonika jer se, kako objašnjava, targetira veoma važna oblast koja je neuređena u našem društvu.

"To su javna preduzeća, javne ustanove, energetski sistem, telekomunikacioni sistem, sistemi vodosnadbevanja i javnog transporta koji su ugroženi sitnim kradjama. Meni je veliko zadovoljstvo što je SNS ne samo uočila taj problem , već adekvatno i reagovala zakonskim rešenjima", naglasio je Babić.

On je ukazao da će svi koji se upuste u takva krivična dela rizikovati, bez obzira na vrednost imovine i štete koju prouzrokuju, da budu kažnjeni sa jednom do devet godina zatvora.

Babić je podsetio da je šeta od kradje dijagonala na dalekovodima nešto više od 90 miliona dinara, šteta u JP Zzeleznice Srbije od 1. januara 2007. do danas 1,5 milijardi dinara.

Govoreći o usvajanju budžeta za narednu godinu on je rekao da je predlog budžeta u skupštinu stigao na vreme, da ima dovoljno vremena da se amandmani predaju i usaglase, kao i da će ga skupština usvojiti na vreme.

Upitan šta podrazumeva predlog izmene poslovnika kojim se predlaže radni kvorum, on je rekao da svima smetaju poliuprazne sale u parlamentu i da će to podrazumevati da svaka poslanička grupa u sali svakog momenta mora da ima jednu trećinu svojih poslanika.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP