Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NA KRUŠEVAČKOJ GINEKOLOGIJI ULTRAZVUK ODAVNO NE RADI

Trudnice prinuđene da idu kod privatnika!

Autor: S. Milenković | 22.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Zbog kvara sonde ultrazvučni aparat na ginekološkom odeljenju kruševačke bolnice nije u upotrebi već mesec dana. Ginekolozima i pacijentkinjama na raspolaganju je jedino stari ultrazvuk u dispanzeru za žene, gde su ogromne gužve, pa su brojne trudnice prinuđene da plate od 2.500 do 5.000 dinara za pregled u privatnim ordinacijama.

Pregled grlića materice

Pregled grlića materice | Foto: S. Milenković

- Otišla sam u privatnu kliniku i platila pregled jer nisam htela da se maltretiram i čekam u redu u dispanzeru. Strašno je što troše novac za razne gluposti, a nisu u stanju da obezbede jedan običan ultrazvuk za trudnice - ogorčena je Dragana Jovanović.


Na ginekološkom odeljenju kažu da je ultrazvučni aparat „logic 5“, koji je dobijen krajem 2006. godine, pretrpeo promenu četiri abdominalne ultrazvučne sonde i tri puta je repariran.

Doktor Blagoje Milovanović

Doktor Blagoje Milovanović | Foto: S. Milenković


- Vaginalnoj sondi se skinuo zaštitni sloj preko kristala, tako da je potrebna kupovina obe nove sonde. Došlo je i do kvara monitora, pa smo doneli odluku da je mnogo isplativije kupiti nov kolor dopler ultrazvučni aparat - objašnjava dr Blagoje Milovanović, načelnik ginekološkog odeljenja.

Popravka ultrazvučnog aparata bi koštala 1,3 miliona dinara, dok je cena novog aparata oko 30.000 evra i u zdravstvenom centru su započeli proceduru nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, što bi moglo da potraje i nekoliko sedmica.

Pacijentkinje se zbrinjavaju pomoću starog aparata koji nije kolor dopler. Brojne trudnice primorane da plate do 5.000 dinara za

Pacijentkinje se zbrinjavaju pomoću starog aparata koji nije kolor dopler. Brojne trudnice primorane da plate do 5.000 dinara za pregled privatniku | Foto: S. Milenković

Doktor Milovanović kaže da pacijentkinje za sada zbrinjavaju pomoću starog ultrazvučnog aparata, koji nije kolor dopler, ali je u funkciji.


- Invanzivne ultrazvučne metode i rane amniocenteze takođe radimo jer nam aparat dozvoljava rad od 5 do 10 minuta dnevno po uključivanju. Svaku sumnjivu pacijentkinju koja zahteva pregled na modernijem ultrazvučnom aparatu upućujemo u ustanovu višeg ranga, tako da su pacijenti maksimalno zbrinuti - uverava nas doktor Blagoje Milovanović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP