Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NIŠLIJE PAMTE 7. MAJ KAO NAJGORI DAN U NOVIJOJ ISTORIJI

Trudnicu ubili dok je išla po trešnje

Autor: Branko Janačković | 07.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 2

Trudnica Ljiljana Spasić (26) pošla je do pijace da kupi prve trešnje. Nije stigla ni da se skloni s ulice, koju su zasule kasetne bombe iz NATO aviona. Jedan joj je geler presekao vratnu arteriju i iskrvarila je za nekoliko sekundi...

Ljiljana Spasić je  sahranjena u isti dan i čas kada se venčala

Ljiljana Spasić je sahranjena u isti dan i čas kada se venčala | Foto: K. Kamenov

Ljiljana je samo jedna od 15 žrtava iz Niša koje su poginule tog strašnog 7. maja 1999.godine, dok je 18 Nišlija ranjeno. U najstrašnijem napadu na Niš, NATO bombarderi su toga dana u 11.20 izbacili tovare kasetnih bombi na prostor oko Univerziteta, Tvrđavske pijace i Kliničkog centra.

Krv je bila  svuda  po pijaci

Krv je bila svuda po pijaci


- Sve je stalo za nas te 1999. godine. Da nije bilo rata, naša ćerka bi bila živa, završila bi medicinu i imali bismo unuče od 16 godina... Vreme ne leči naše rane, kako dani prolaze, naš bol je samo veći - kažu Ljiljanini roditelji Radica i Miloje Ilić. Ljiljanu je rat zatekao u poodmakloj trudnoći, pa se sklonila u selo nadomak Niša kada su počele da padaju prve bombe na Srbiju. Ali toga dana morala je da dođe na kontrolu. Trebalo je da se vrati u selo pošto ode do pijace po trešnje. Tada su se začuli bombarderi...

Geleri usmrtili  i prodavca jaja

Geleri usmrtili i prodavca jaja | Foto: K. Kamenov


Nesrećna žena sahranjena je 11. maja 1999. godine, u 11.30. U isti dan i u isti čas kada se venčala.

- Svake godine obeležavamo godišnjicu sahranjivanja na taj dan, umesto da joj slavimo godišnjicu braka - kažu neutešni roditelji.

Neutešni  roditelji

Neutešni roditelji


Medicinska sestra Gita Jović (56) uspela je da preživi ranjavanje „žutih ubica“, kako se drugačije naziva ova vrsta bombi, ali je ostala doživotni invalid - izgubila je nogu, ima veliko oštećenje sluha i celo telo joj je puno gelera. Slike užasa ne može da izbaci iz glave ni 16 godina kasnije.

- Čula sam avione, sećam se i jakog udarca. Odjednom, oko mene je sve je počelo da puca. Uspela sam da pređem na drugu stranu ulice. Kako, ni danas ne znam, jer mi je jedna noga bila maltene iskidana. Videla sam jednu ženu ispred ambulante kako maše rukama kao da pliva. Bila je izrešetana gelerima, kasnije sam čula da je umrla - seća se Gita.

Gita  Jović teško  ranjena

Gita Jović teško ranjena | Foto: RAS


U Šumatovačkoj i okolnim ulicama, mrtvi prolaznici su ležali na trotoarima. Goreli su automobili i krovovi kuća. Zbrinjavanje povređenih bilo je otežano jer je u isto vreme gađana i okolina Kliničkog centra, gde se nalazi i Hitna pomoć.

U kafani „Tri fenjera“, nedaleko od Tvrđavske pijace, na radnom mestu poginula je kuvarica Gordana Sekulović (27), kada je ovaj ugostiteljski objekat pogođen sa devet kasetnih bombi. Tragovi bombardovanja vide se i danas u Šumatovačkoj ulici po izrešetanim fasadama.

Crni dan i za Kineze


Li Mančang, ambasador Narodne Republike Kine, položiće vence u Ulici trešnjinog cveta u Novom Beogradu, na mestu gde je u bombardovanju kineske ambasade 1999. poginulo troje kineskih novinara. U napadu NATO, 7. maja 1999. godine, u 23.45, u zgradi kineske ambasade poginuli su Sin Sing i Đi Đing, dopisnici lista „Guang Ming žibao“, i Šao Junhuan, novinar agencije Sinhua. U bombardovanju kineske ambasade teško je povređena 21 osoba.

Poslednji komentari
  • jeca Vreme: 08.05.2015 21:17h

    Kako ga do sada komunalci nisi izprebijali, oni to izgleda samo na sirotinji treniraju strogocu. Sramota

  • Doktor Vreme: 08.05.2015 21:48h

    Citakovic polozio oruzje pred argumentima. Pravda je na strani ove porodice

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP