Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KLANICA ODUZETA „AGROŽIVU“ ČAMI DUŽE OD PET GODINA

Trune oprema od 2,5 miliona evra!

Autor: Ivana Žigić | 28.04.2015 - 15:18:00h | Komentara: 1

Moderna oprema za klanicu koja je nekada bila u vlasništvu kompanije „Agroživ“, a čija je vrednost procenjena na oko 2,5 miliona evra, već duže od pet godina propada po magacinima jer država već nekoliko puta otkazuje licitacije za njenu prodaju uz nejasna obrazloženja.

U vreme  kupovine oprema bila najmodernija u Evropi

U vreme kupovine oprema bila najmodernija u Evropi | Foto: Slavko Surla

Oprema je, naime, nekada pripadala „Agroživu“, a prešla je u ruke države jer je zaplenjena na ime nevraćenih pozajmica iz Fonda za razvoj. Iako postoje brojni interesenti za kupovinu opreme koja je u vreme kupovine bila najmodernija u Evropi, sa kapacitetom klanja od 6.000 pilića na sat, ta oprema trenutno skuplja prašinu u skladištu preduzeća „Novi Bek“, koje je jedan od poverilaca „Agroživa“, a kojem je ta kompanije još ranije dala opremu na čuvanje.


Sa 2,5 miliona na manje od 800.000

Kako su naveli u kompaniji „Novi Bek“, procenjena vrednost opreme za klanicu „Agroživa“ bila je 2,5 miliona evra (314 miliona dinara).
- Tako je na prvoj javnoj prodaji nuđena za 60 odsto vrednosti, odnosno za 1,58 miliona evra, a već na drugoj za samo 30 odsto, odnosno 780.000 evra - navodi Borivoje Beštić.
 

Prema rečima sudskog izvršitelja Dragana Nikolića, problem je što razne, kako kaže, interesne grupe iz oblasti živinarstva sa zrenjaninskog područja žele da se baš oni dokopaju te opreme, te ne prezaju ni od pretnji i ucena.

- Poslednja javna prodaja bila je zakazana za 20. mart ove godine. Međutim, pošto su direktoru kompanije „Novi Bek“, koja je jedan od poverilaca, na razne načine pretili i ucenjivali ga, postupak prodaje smo obustavili, iako je njemu prvom u interesu da se oprema proda kako bi se naplatio - tvrdi Nikolić i napominje da i Fond za razvoj ima višemilionska potraživanja od „Agroživa“. Kako dodaje, predmet je sada predat sudu, koji treba dalje da ga vodi.

- Najgore od svega je što je ta oprema nova, a konstantno gubi na vrednosti, kao i automobil koji stoji u garaži i ne vozi se. Pitanje je u kakvom su stanju softveri i koliko su delovi mašina zarđali nakon toliko godina stajanja - zaključuje Nikolić.
On navodi da je na ime potraživanja kompanije „Novi Bek“ najpre prodao određenu količinu pašteta koje su zaplenjene „Agroživu“, što je prošlo bez ikakvih problema.

- I Razvojnom fondu je u interesu da se ta oprema proda jer je potraživanje „Novog Beka“ višestruko manje nego potraživanja Fonda - zaključuje Nikolić.
U kompaniji „Novi Bek“ poručili su za „Alo!“ da samo žele da se oprema „Agroživa“ proda kako bi naplatili svoja potraživanja od te firme.

- Rečeno nam je da će biti zakazana nova javna prodaja i nadamo se da i hoće. Oprema je već skoro šest godina stara i stalno gubi na vrednosti, a smanjuje se i vrednost na licitacijama - kaže Borivoje Beštić iz „Novog Beka“.
Poslednji komentari
  • Mile Vreme: 28.04.2015 18:32h

    Neko ne može da izvuče proviziju pa koči!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP