Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OCENIO VERSKI ANALITIČAR ŽIVICA TUCIĆ

Tucić: Vartolomej u Vatikanu
jasan signal nastavka saradnje

Autor: Tanjug | 16.03.2013 - 18:54:00h | Komentara: 1

Odluka patrijarha Vartolomeja, koji je duhovni vođa svetskog pravoslavlja, da ide u Rim na ustoličenje pape Franje, veoma je jasan signal Katolickoj crkvi i novom papi da se želi nastavak intenzivne međucrkvene saradnje, ocenio je verski analitičar Živica Tucić.

Novi papa

Papa Franja | Foto: AP

Vaseljenska patrijaršija saopštila je ranije da će patrijarh Vartolomej prisustvovati inauguraciji pape Franje u Rimu u utorak, 19. marta, ukazavši da će to biti prvi put da jedan vaseljenski patrijarh prisustvuje takvoj ceremoniji od 1054. godine, kada je došlo do podele crkve. Tucić smatra da papa Franja odgovara pravoslavlju jer je konzervativan, a ne reformator, što predstavlja garant ostanka u okvirima dosadašnje hrišćanske etike, koju savremenost relativizuje i dovodi u pitanje.
- Ti postulati koji se tiču života, začeća, abortusa, eutanazije, istopolnih odnosa, braka, porodice, savremene medicine, dvema crkvama su gotovo identični - rekao je Tucić Tanjugu.
Prema njegovim rečima, papa Franja neće dovesti versku i crkvenu tradiciju u pitanje i suprotstavljaće se sekularizaciji sveta. Koliko Carigradu, to odgovara i Moskvi, odakle na ustoličenje pape odlazi drugi čovek ruske crkve, mitropolit Ilarion Alfejev, kaže Tucić i dodaje da su iz Moskve novom papi već poslate reči podrške i zadovoljstva njegovim izborom. Patrijarh Kiril mu je, podsetio je, u svojoj poruci ponudio ''saradnju i uzajamnost'' u očuvanju ''tradicionalnih hrišćanskih vrednosti'', ocekujući ''nove impulse'' i ''dinamiku'' u saradnji.
- Sa istom otvorenošću je primljen i prethodni papa Benedikt XVI. On se s patrijarhom Vartolomejem više puta susretao, posetio je i Carigrad, pa se očekuje da Vartolomej naredne sedmice pozove papu Franju da poseti Carigrad - veruje Tucić.
Međutim, primećuje on, iako Carigrad i Moskva pokazuju i sada i ranije veliku spremnost za saradnju s katoličanstvom, pojedine pravoslavne crkve ne slede ovu liniju, one prema Vatikanu imaju još uvek znatne rezerve, iz raznih razloga, istorijskih ili teoloških. ''Otuda je pravoslavno - katolički odnos kompleksan, takav ostaje, pa je u dijalogu potrebno uložziti puno napora i dobre volje'' zaključio je Tucić.
Poslednji komentari
  • Bata Vreme: 16.03.2013 22:49h

    Daleko je sunce

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP