Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TAJNI IZVJEŠTAJ CIA IZ 1995. GODINE

Tuđman hteo da raketira Beograd!

Autor: Jutarnj list | 09.10.2013 - 10:03:00h | Komentara: 4

Zagreb ima rakete u čijem je dometu Beograd, izvestili su agenti specijalizovani za Balkan!

Franjo Tuđman

Franjo Tuđman | Foto: Reuters

- Franjo Tuđman bio je spreman da raketira Beograd ukoliko bi “Jugoslovenska” vojska krenula u pomoć krajiškim Srbima u slučaju ofanzive Hrvatske vojske. Zagreb ima rakete koje mogu doći do Beograd - izvestili su 21. jula 1995. godine radnici specijalnog odreda CIA-e za Balkan svoju centralu u Vašingtonu.

U deklasifikovanim dokumentima CIA-e koji su nedavno objavljeni nalazi se i dokument u kojem radnici američke obaveštajne službe na deset stranica vrlo detaljno opisuju trenutno stanje u Hrvatskoj i predviđaju dalji razvoj događaja.

Njihov zaključak je jasan - Hrvatska će krenuti u napad na krajiške Srbe.

Međutim, pogrešili su u proceni kada će se napad dogoditi. Mesec dan pre Oluje oni su svoje šefove obavestili da će se napad dogoditi tek na jesen.


TAJNI DOKUMENTI CIA OTKRIVAJU

"Tuđman je naterao Hrvate u BiH da pristanu na Federaciju!

Razmatrajući moguću reakciju Beograda na ofanzivu Hrvatske vojske, obaveštajci CIA-e su procenili kako bi Milošević u odbranu “SAO Krajine” mogao poslati oko 22 hiljade vojnika i 700 tenkova i teško oklopnih vozila. Ipak, visoki hrvatski funkcioner uverili su obaveštajce CIA da bi u tom slučaju Zagreb sigurno odgovorio raketiranjem Beograda.

Sudeći prema izveštaju od 21. jula, radnici CIA u to su poverovali iako je stvarno stanje bilo sasvim drukčije. Naime, u tom trenutku Hrvatska vojska nije imala nikakvu operativnu mogućnost za gađanje ciljeva na daljini većoj od 27 kilometara.

Nekoliko meseci ranije na vojnoj paradi pokazan je rakteni sastav S300 kojim se mogu gađati dalekometni ciljevi na zemlji, ipak ovaj sastav nikad nije bio operativan. Osim S300, Hrvatska nije imala ni jedan drugi raketni sastav kojim bi mogla dosegnuti Beograd ili neke bliže ciljeve.


Na primer, u samoj operaciji Oluja za gađanje aerodroma Udbina na prednje linije dovučena je artiljerija kako bi gađali taj objekt jer nije bilo druge mogućnosti. Tek je nakon Oluje kod krajiških Srba zarobljen jedan raketni sastav, Orkan. Iako će se u kasnijim izveštajima radnici CIA čuditi što Milošević nije reagovao na ofanzivu Hrvatske vojske, sasvim je sigurno da su i do njega došle informacije da je Tuđman spreman da napadne Beograd, a sigurno je video i raketni sastav S300, što ga je pokolebalo u eventualnoj odluci da svojoj vojsci naredi ulazak u Hrvatsku.

Poslednji komentari
  • Velko Vreme: 09.10.2013 10:29h

    Milošević je decidirano rekao Tuđmanu-KRAJINA ME NE ITERESUJE. Niti je bilo plana za pomoć (bilo je za evakuaciju) niti je bilo opasnosti od reketiranja!

  • Autohton Vreme: 09.10.2013 10:54h

    Smesnog li teksta.Pazi Milosevica pokolebao eventualni napad na Bg? Ludilo..A i kakve veze ima PVO sistem S300 (koga hrvati nemaju ni sad a kamoli 95) sa gadjajem Bg-a? Dajte molim vas..Ovaj tekst nije za stampu..Milosevic je vecinu dogadjaja ocekivao jer je bio deo dogovora oko istih..Uz burbon i kohibu je u Karadjordjevu sve dogovoreno..

  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 09.10.2013 11:48h

    За крст часни и слободу златну!

  • Mile Vreme: 09.10.2013 15:50h

    Hrvati su pokušali 1995 da kompletiraju S-300, međutim falili su im bitni delovi.Amerikanci su im ga bukvalno oduzeli zainteresovani za Rusku tehnologiju pravdajući se da bi S-300 u rukama mlade Hrvatske države bilo isto kao dati dozvolu za pištolj maloletnom delikvantu!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP