Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RANI RADOVI

Tuđman mladi partizan!

Autor: D.D. | 18.12.2012 - 14:12:00h | Komentara: 1

Najranija fotografija Franje Tuđmana u partizanima snimljena je u Hrvatskom zagorju na proleće 1943. godine. Bivši hrvatski predsednik u partizane je otišao vrlo mlad, a već sa 22 godine dobio je čin majora.


Franjo Tuđman

Franjo Tuđman / foto: blogihrvati.com

Inače, porodica Franje Tuđmana podržavala je hrvatski nacionalni pokret pod vođstvom HSS-a i Vlatka Mačeka, dok se Franjo tokom Drugog svetskog rata pridružio komunistima. Sudeći po dostupnim podacima, Tuđman je pripadao Desetom zagrebačkom korpusu, gde je radio kao obaveštajni oficir. Još pre kraja rata, u januaru 1945. godine, upućen je u Beograd u Vrhovni štab NOVJ.

Franjo Tuđman

"Oslobodioci": Franjo sa bratom Ivicom Tuđmanom u Beogradu 1945.

Tada se dogodila i porodična tragedija koja ni do danas u potpunosti nije razjašnjena: Tuđmanov otac Stjepan umro je nasilnom smrću pod sumnjivim okolnostima, koje su kasnije različito tumačene, ali prevladala je varijanta po kojoj mu je oca, kao kritičara nove, totalitarne vlasti, likvidirala politička policija OZNA. Uprkos tome, Tuđmanov uspon u vojnoj hijerarhiji nije bio sprečen: radio je u Glavnoj personalnoj upravi Ministarstva obrane, u Generalštabu JNA, a završio je i Višu Vojnu akadmiju (1955-1957).
Poslednji komentari
  • Sava Savanović Komunista Vreme: 18.12.2012 18:16h

    Tito je veliki zlikovac: on je odredio da Franc bude prvi partizan koji če ući ući na belom konju u tzv. osdlobođeni Beograd, da bi tako pokazo da su truli rvati oslobodili, a ustvari su okupirali Beograd. Posle je Krcun sa izrodima za tri meseca, na osnovu ruskog i titovog odobrenja, pobio preko 40.000 preživelih Beograđana. A to za Francovog tatka, stvari stoje ovako: čovek je lovačkom puškom prvo ubio svoju ženu, Sranjinu maćehu, a posle je sa tom puškom utepao sebe. Franjo Tuđman potiče iz suicidne porodice i zbog toga je bio ludak.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP