Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRBIJA NASTAVILA SPOR SA HRVATSKOM U HAGU

Tuđman naredio da se Srbi unište

Autor: Ekipa Alo! | 14.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Srbija je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu dokazivala da su Srbi iz Kninske krajine „uništeni“ kao etnička grupa u operaciji „Oluja“, u leto 1995, čime je ostvarena „genocidna namera“ tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tudjmana.

Izbeglice iz Krajine u koloni kod Topuskog

Izbeglice iz Krajine u koloni kod Topuskog

Obrazlažući kontratužbu Srbije da je Hrvatska počinila genocid nad krajiškim Srbima, zastupnik Saša Obradović rekao je u Palati mira u Hagu da je Tuđman sa svojim vojnim komandantima isplanirao i ostvario plan za „nasilan nestanak“ srpske zajednice iz Krajine. Kao dokaz „genocidne namere“ hrvatskog državnog rukovodstva, Obradović je citirao Tuđmanove reči sa sastanka na Brionima, 31. jula 1995. godine, na kojem je ofanziva na Knin bila isplanirana.


Ubijeno najmanje 1.719 Krajišnika


Prema podacima Centra „Veritas“, na koji se Srbija pozivala, najmanje 70 osoba bilo je ubijeno u Kninu, većina u eksplozijama granata, a bar 15 Srba je bilo, po rečima svedoka, streljano. Hrvatski helsinški odbor utvrdio je da je „veliki broj žrtava“ pao u izbegličkim kolonama, koje su više puta napale hrvatske snage. Po mišljenju „Veritasa“, samo u koloni na putu Dvor na Uni-Glina stradalo je 189 ljudi, od kojih su dve trećine bili civili. Ukupan broj žrtava „Oluje“ nije moguće utvrditi, ali je, po kontratužbi Srbije, dokazano da je ubijeno najmanje 1.719 krajiških Srba. Oko 200.000 srpskih civila pred hrvatskom ofanzivom pobeglo je iz straha da će biti ubijeni i „istrebljeni“, a sudbina onih koji su ostali, naznačio je Obradović, potvrdila je da je taj strah bio opravdan.

„Moramo im naneti takve udarce da Srbi, praktično, nestanu“, rekao je hrvatski predsednik, nalažući da se „civilima ostavi izlaz...a vojska će ih pratiti“.

Obradović se pozvao i na Tuđmanove reči da će, kada se krajiške snage povuku, Hrvatska vojska „očistiti celo područje za nekoliko dana“. „Od koga, ako su se srpske snage povukle?“, zapitao je predstavnik Srbije.
Brionski sastanak, Tuđman je snimao, a Srbija je taj transkript uložila kao ključni dokaz najvišem sudu UN.

„Srbija veruje da su brionski transkripti direktan dokaz postojanja namere da se krajiški Srbi unište kao grupa“, podvukao je Obradović, citirajući da su Tuđman i komandant „Oluje“ Ante Gotovina govorili o „totalnom uništenju“ Knina.

Reči predsednika Hrvatske da „Srbima treba dati puta, sve im, tobož, garantujući ljudska prava“, Obradović je nazvao „zelenim svetlom za ubijanje onih koji ostanu“ u Krajini. Tuđman i njegovi saradnici, po srpskoj kontratužbi, nekoliko dana posle sastanka na Brionima, „pribegli su genocidu kao sredstvu etničkog čišćenja“ tokom „Oluje“, 4. i 5. avgusta 1995.

Franjo Tuđman, umro bez osude za genocid

Franjo Tuđman, umro bez osude za genocid


„Hrvatske snage, tokom i posle operacije „Oluja“, počinile su masovno ubistvo krajiških Srba u nameri da tu grupu unište kao takvu“, podvukao je Obradović. Dokaz te namere bila je, po Srbiji, i Tuđmanova izjava u Kninu, 26. avgusta 1995, da „nema povratka u prošlost, kada su Srbi bili tumor
koji se širio srcem Hrvatske, tumor koji je uništavao hrvatsko nacionalno biće i koji nije dozvoljavao hrvatskom narodu da bude gospodar u sopstvenoj kući“.

„Genocidna namera“ vlasti u Zagrebu tokom „Oluje“, ostvarena je masovnim ubistvima Srba tokom „hotimičnog i neselektivnog granatiranja“ Knina i drugih gradova u Kninskoj krajini; artiljerijskih napadima na bespomoćne izbegličke kolone” u Hrvatskoj i BiH; likvidacijama Srba, većinom starih i nemoćnih, koji su ostali u svojim domovima i sprečavanjem povratka onih koji su morali da odu.

Pozivajući se na iskaze svedoka, Obradović je detaljno opisao brojne zločine nad krajiškim Srbima. Kanadski general Unprofora Džon Lesli (John Lesley) posvedočio je da je na ulicama Knina, 5. avgusta 1995, video „15 do 20 leševa“, a u gradskoj bolnici „veliki broj tela“.

Istog dana, svedokinja Mira Grubor bila je očevidac „namernog granatiranja“ izbegličke kolone koja je, kraj kninske baze Unprofora, čekala da prođe kroz grad.
Poslednji komentari
  • др Vreme: 14.03.2014 07:40h

    Да се догоди правда и Србија добије спор,тј.осуде Хрватску, постављам питање коју корист од тога би имали протерани срби. Србија нема потраживања на том суду. Срби су оставили приватну имовину,део у изграђеним путевима,у творницама,школама па само 100000 запослених то је 400 хиљада година радног стажа. То Србију не интересује, а ми ћемо због старости и неимања посла,болести прећи у још већу беду, на срамоту наше државе где смо на једвите јаде и добили држављанство, а о избору послова да и не причам наравно због тешкоћа које има и домаће становништво. Народу Србији се захваљујем на огормној појединачној помоћи, али држава ради на томе да у што већим мукама нестанемо.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP