Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HAOS U UŽICU NAKON ŠTO JE UTVRĐENO PRISUSTVO ALGI U VODI

Tukli se za flašu vode!

Autor: Ekipa Alo! | 28.12.2013 - 08:34:00h | Komentara: 1

U vodi iz gradskog vodovoda u Užicu registrovano je prisustvo algi, zbog čega nije za piće, ali ni za kuvanje, potvrđeno je juče, a nakon što je vest objavljena, u ovom gradu nastao je haos. U prodavnicama je razgrabljena flaširana voda, a zabeležene su i tuče oko nje!

Građani se vodom snabdevaju iz cisterni

Građani se vodom snabdevaju iz cisterni | Foto: Miloš Cvetković

Doktorka Zavoda za javno zdravlje Užice Olivera Janjić rekla je da je Republička ekološka inspekcija 14. decembra obavestila ovu ustanovu da je došlo do pogoršanja kvaliteta vode u jezeru Vrutci.


“U vodi su izolovane alge, prema današnjem nalazu Instituta „Batut“. Posledica algi u vodi za piće je posledica intenzivnog razmnožavanja algi u jezeru Vrutci. Zavod nema potvrdu o povećanom broju obolelih u gradu i može se reći da nije došlo do ozbiljnog ugrožavanja zdravstvenog stanja stanovništva”, rekla je Janjićeva.
Zamenik gradonačelnika Užica Vidoje Drndarević izjavio je da je pojava algi u jezeru Vrutci prirodni fenomen i ne zna se do kada će ta situacija trajati, dodajući da ipak nema razloga za paniku.

Mulj u jezeru Vrutci

Mulj u jezeru Vrutci | Foto: Miloš Cvetković


“Prema uveravanjima koje sam dobio iz Instituta „Batut“, koji radi uzorkovanje vode iz jezera Vrutci, zabrana korišćenja vode je preventivna mera. Zdravlje Užičana, u smislu izazivanja stomačnih problema, bilo bi ugroženo posle korišćenja ovakve vode duže od godinu dana”, rekao je Drndarević.

Kao potvrdu Drndarević je naveo da u Domu zdravlja u Užicu nema povećanog broja registrovanih pacijenata sa stomačnim tegobama.

Drndarević je rekao i da je grad poslao na analizu Institutu „Batut“ uzorke vode sa alternativnih izvorišta u Turici i na Velikoj brani kako bi se utvrdilo da li ona može da se koristi za snabdevanje grada dok traje problem sa jezerom Vrutci.

Drndarević je zahvalio gradovima koji su Užicu izašli u pomoć, među kojima je Čačak, koji je prvi uputio dve cisterne vode, a očekuje se i šleper od 7.200 litara negazirane vode koja će biti podeljena školama, vrtićima i bolesnicima u Užicu, dok su apoteke već snabdevene vodom za pravljenje neophodnih rastvora.
I Crveni krst Srbije uputio je juče pomoć, koja se sastoji od 14 rezervoara za vodu od 1.000 litara i 200 balona za vodu od 15 litara.
Poslednji komentari
  • era Vreme: 28.12.2013 12:07h

    Negde su cistije otpadne vode nego nasa pijaca sramota za grad i rukovodstvo. A mozda je sve ovo isplanirano i sistematsko resenje kako da uniste nas kao naciu. Vreme ce reci svoje

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP