Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NADA POSLE DESET GODINA

Turci kupuju paraćinsku "Štofaru"

Autor: Tanjug | 30.04.2015 - 09:59:00h | Komentara: 0

Turska kompanija "Fisek internacional" kupila je Fabriku tekstila "Branko Krsmanović", "Štofaru" u Paraćinu, firmu u stečaju.

Tekstil

Ilustracija | Foto: Profimedia

Kompanija "Fišek interenacional", čije je sedište u Beogradu, je 25. aprila potpisala predugovor o kupovini i već uplatila depozit od 30 miliona dinara, izjavio je novinarima stečajni upravnik fabrike Saša Jovanović.
"Štofara" je prodata za 108 miliona dinara, a kupac ima obavezu da za 90 dana plati celu sumu, objasnio je Jovanović.On je dodao, da ako kupac za taj period ne plati celi iznos, gubi depozit i da zato ne sumnja u prodaju.
Po isplati celog iznosa oni postaju vlasnici, a sa načinom i uslovima prodaje slažu se i poverioci, napomenuo je Jovanović.
Reč je o prodaju 30.000 kvadratnih metara proizvodnog, magacinskog i drugog prostora u objektima i sedam hektara zemljišta.
Od ove prodaje oko 180 bivših radnika "Štofare" očekuje isplatu zaostalih zarada i uplatu doprinosa, koje im nisu uplaćivani poslednje dve godine. Ne zna se šta će "Fišek internacional" raditi sa "Štofarom".
Na osnovu rešenja o bankrotstvu stečajnog sudije Privrednog suda u Kragujevcu, oglašena je prodaja imovine "Štofare" Paraćin u stečaju, nekadašnjeg ponosa tekstilne industrije Srbije i Jugoslavije u junu 2014.godine, ali nije bilo kupaca.
Na prodaji su bili magacini, hangari, proizvodni pogon, Bojačnica, zgrada tekstilne industrije, radionice... a vrednost nepokretne imovine je tada bila 167.950.000 dinara, a proizvodnih tekstilnih mašina koje spadaju u pokretnu imovinu, 121.160.000 dinara, stajalo je u oglasu o prodaji.Početna cena je bila 144.555.000 dinara, a depozit 57.822.000 dinara.
Industrija tekstila "Branko Krsmanović" iz Parćina bila je i jedna od najstarijih tekstilnih fabrika u Srbiji. Radila je od 1904. godine, pod raznim imenima, a narod je uvek zvao "Štofara".
Osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka izvozila je 65 odsto proizvodnje, a na poslednjme sajmu mode 1995.godine u Beogradu "Moda u svetu" osvojila je "Srebrnu košutu" za kvalitet tkanina i diplomu za dizjan "u veoma jakoj konkurenciji domaćih pamučaraca", zapisali su hroničari te godine.
Tih godina godišnja proizvodnja "Štofare" bila je 2,5 miliona metara tkanine, 320.000 komada konfekcijskih proizvoda i 170.000 trikotažnih odevnih predmeta. Bavila se preradom čiste runske vune i hemijskih vlakana, proizvodnjom prediva, tkanina od vune i mešavine vune - sintetika, konfekcijskih i trikotažnih odevnih predmeta.
"Štofara" ne radi već oko deset godina.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP