Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RAT?

Turčinov odobrio početak akcije!

Autor: Agencije | 14.04.2014 - 17:38:00h | Komentara: 0

V.d. predsednika Ukrajine Oleksandar Turčinov potpisao je ukaz o početku specijalne operacije na istoku zemlje, saopštila je njegova pres služba.

Turčinov je ranije najavio pokretanje "sveopšte antiterorističke operacije" sa ciljem da ukrajinske vlasti povrate kontrolu nad policijskim i vladinim zgradama koje su prethodnih dana zauzeli proruski demonstranti u desetak gradova na istoku zemlje.

Oleksander Turčinov

Oleksander Turčinov | Foto: Profimedia

 Prethodno je Turčinov pozvao je UN da razmeste snage na istoku zemlje, gde su proruski demonstranti zauzeli javne zgrade u 10 gradova. Za to je neophodan mandat Saveta bezbednosti, gde Rusija ima pravo veta.

U telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, Turčinov je pozvao UN da se pridruže "antiterorističkoj" operaciji na istoku Ukrajine, navela je služba ukrajinskog predsednika.
"Bila bi dobrodošla vaša pomoć u vođenju zajedničke antiterorističke operacije na istoku Ukrajine", gde su u više oblasti proruski demonstranti, među kojima ima i naoružanih, zauzeli javne zgrade, rekao je Turčinov.
"Profesionalci i posmatrači mogli bi da provere legitimitet naših akcija", dodao je on.
Ban je, kako se navodi u saoštenju iz Kijeva, rekao da Ukrajina može da računa na "punu podršku" UN. "Učiniću sve u svojoj moći kako bi se situacija sredila na miran način i što je pre moguće", rekao je Ban prema tom izvoru.
Demonstranti su zauzeli zgradu policije u gradu Gorlovki na istoku Ukrajine nekoliko sati posle isteka ultimatuma Kijeva. Postavljaju barikade i traže NR Donjeck. Ultimatum za predaju oružja istekao je jutros u 8 sati.

Zauzet vojni aerodrom u Slavjansku

Proruski aktivisti uspostavili su danas kontrolu nad vojnim aerodromom u Slavjansku, na istoku Ukrajine, rekli su očevici na koje se poziva ruska agencija Itar-Tass. 

Prema njihovim izjavama, pristalice federalizacije strahuju da će privremene vlasti u Kijevu preko tog aerodroma slati svoje snage da uguše demonstracije protiv Kijeva u Slavjansku, gde su u prethodnim satima aktivisti zauzeli zgradu policije i Državne bezbednosti.
Na video snimku objavljenom na internetu prikazani su kako naoružani ljudi u civilnim odelima okružuju aerodrom. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP