Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BLAGE KAZNE I ZA UBICE ŽIVOTINJA

Tužilac častio slobodom
trovača keruše Beti!

Autor: Ekipa Alo! | 04.03.2014 - 09:51:00h | Komentara: 3

Nišlija V. B. kažnjen je sa 30.000 dinara jer u dvorište kuće u Kosovskoj ulici u Nišu ubacio zatrovano meso, od kojeg je u teškim mukama uginula keruša Beti, vlasništvo Nišlijke Dejane Stankov.

keruša Beti

Komšija kažnjen sa 30.000 dinara za ubistvo kuje

 

Komšija V. B., koga su
kamere snimile kako
baca otrovano meso u
dvorište, posle čega je
pas uginuo, kažnjen sa
svega 30.000 dinara

Kako saznaje „Alo!“, ova kazna predviđena je naredbom Osnovnog javnog tužilaštva o odlaganju krivičnog gonjenja i postaće pravosnažna po uplaćivanju pomenutog iznosa na račun humanitarnog udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom.

Dejana Stankov, vlasnica psa, šokirana je bila kada je od novinara saznala za epilog krivičnog postupka.

keruša Beti

Za uspomenu: Dejana Stankov i Beti

- Pa ovo je strašno! Ne mogu da verujem da je kažnjen kao za saobraćajni prekršaj, a ubio je jedno živo biće, i to otrovom koji je izuzetno opasan po okolinu. Na šta liči kazna od 30.000 dinara, a uzeo je život mom psu. Ogorčeni smo jer nas niko nije pozvao da nas pita da li se slažemo kao oštećeni sa takvom kaznom, niti smo bilo kome dali izjavu. On je bogat, za njega ta kazna ništa ne znači. Šta je trebalo, da ga snimimo kako kolje psa, pa da dobije neke ozbiljnije sankcije - kaže Dejana.

Kaznena politika

ne daje rezultate
Veličković navodi da će se FAPS obratiti Ministarstvu pravde sa zahtevom da se preispita kaznena politika.
- Kaznene mere koje se primenjuju u proteklih 10 godina nisu dale rezultata jer nije zaustavljeno ubijanje životinja. Takođe, tražićemo od Ministarstva da se ova dela gone po službenoj dužnosti, kako zakon nalaže - dodaje Veličković.

U Fondaciji za zaštitu životinja u Srbiji (FAPS), koja je podnela krivičnu prijavu zbog ubistva keruše, kažu da se ovakvom kaznenom politikom ne može zaustaviti ubijanje životinja.

- Kazna je smešna. To praktično znači da ko ima para može slobodno da truje koliko hoće. Pa sa koliko će se onda kažnjavati odsecanje šapa i druga iživljavanja nad životinjama? Ako vlasnik psa iz kozmetičkih razloga skrati psu rep, za to sledi kazna od 5.000 dinara, a ovde se za ubistvo životinje izriče kazna od 30.000 dinara. To je smešno - navodi Veličković.

U Osnovnom tužilaštvu kažu da je alternativna sankcija izrečena u skladu sa zakonom.

- Postupajući po krivičnoj prijavi policije protiv V. B. zbog sumnje da je počinio krivično delo ubijanja i zlostavljanja životinje (iz člana 269, stav 1), javni tužilac je doneo naredbu o odlaganju krivičnog gonjenja i naložio mu da uplati pomenuti iznos u humanitarne svrhe. Odlaganje gonjenja se može izreći za krivična dela do pet godina zatvora, a za ovo je zaprećeno godinu dana zatvora ili novčana kazna. V. B. je primio naredbu i prihvatio je da plati kaznu. Rok za plaćanje ističe 9. aprila. Ako uplati do tada, sledi odbacivanje krivične prijave, a ako ne uplati, nastavlja se sudski postupak - objašnjava Jelena Branković, portparol Osnovnog tužilaštva. Ona objašnjava da će oštećeni moći da u parničnom postupku ostvare imovinski zahtev i da ova sankcija ne dira u to pravo.

Keruša Beti ubijena je u noći između 16. i 17. avgusta prošle godine, nakon što je u dvorište kuće u kojem je bila ubačeno zatrovano meso. Trenutak ubacivanja mesa snimile su i sigurnosne kamere.

Oporavlja se pas kojem su  odsekli šap

keruša Beti

Policija i tužilaštvo nakon podnošenja krivične prijave istražuju slučaj psa Itana, koji je nađen 27. februara u šumi kod Niške Banje sa odsečenim prednjim šapama. Prema rečima Ane Mitrović iz Udruženja „Pseća sreća“, pas je bio dehidriran jer je u šumi proveo 20 dana i preživeo je zahvaljujući ribolovcima, koji su ga hranili.


- On se oporavlja polako. Utvrđeno da nema drugih težih povreda, a uskoro bi trebalo da dobije kolica, pomoću kojih će se kretati dok ne dobije proteze - kaže ona.

Poslednji komentari
  • sandra Vreme: 04.03.2014 10:51h

    a komunalna policija kad izadje po pozivu ima pravo da naplati kaznu od 5 h do 50 h za nista ,sramota ako uzmes psa sa ulice iprijave te komsije u zgradi tolika je kazna a za ubijanje 30 h pa gde je tu pravda?

  • sandra Vreme: 04.03.2014 10:53h

    kad uzmes psa sa ulice i komsiluk te prijavi komunalna policija ti naplati kaznu od 5 h do 50 h a za ubitstvo psa 30 h ?gde je pravda?ili je bogatima i kriminalcima u Srbiji sve dozvoljeno?kakva sramota i bruka za drzavu i koliko je takvih situacija nepravednih ?

  • giant Vreme: 05.03.2014 17:30h

    Shodno odredbama zakona o kr.postupku u delu koji se odnosi na primenu instituta oportuniteta, nadležno JT je moralo da sasluša oštećenu vlasnicu ubijene životinje i potom zatražnji njenu eventualnu saglasnost za primenu instituta oportuniteta. Shodno tome, oštećena je mogla da traži isplatu predložene sume kao obeštećenje za pričenju štetu a ne uplatu iznos u humanitarne svrhe, ali to nije dužnost JT da je poduči. Tako npr., I osnovno JT u Bgd-u primenjuje načelo oportuniteta odn. isplatu min. iznosa od 50.000 rsd i to ako okrivljeni nije u prekršajnoj, odn. k.e evidenciji.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP