Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KRIVIČNA PRIJAVA ZBOG ŠPIJUNAŽE

Tužilac špijunira za Amerikance!?

Autor: S. V. | 27.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 0

Poslanik Srpske napredne stranke Marijan Rističević podneo je krivičnu prijavu protiv tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića i još četiri službenika tog tužilaštva zbog sumnje da su počinili krivično delo špijunaže.

Rističević i Drecun tužili  Vukčevića i Vekarića

Rističević i Drecun tužili Vukčevića i Vekarića | Foto: Zoran Ilić

Rističević je rekao da su oni pravnim savetnicima američke ambasade u Beogradu 10. novembra 2010. godine neovlašćeno dostavljali službenu tajnu - podatke o istragama koje su u toku ili su u fazi pretkrivičnog postupka. Prijava je, objasnio je on, podneta zbog sumnje da su službenu tajnu dostavili “licima koja služe stranoj državi”.

Rističević je dodao i da su se funkcioneri tužilaštva protiv kojih je podneo prijavu na tom sastanku obavezali da će jednom mesečno službenicima američke ambasade dostavljati podatke u predmetima koji su u toku. Prema rečima Rističevića, iz Ministarstva pravde je dobio odgovor da tužilac Vukčević i njegovi saradnici nisu imali pravo, niti odobrenje, da stupe u kontakt sa predstavnicima strane države i daju im podatke.

I poslanik SNS-a Milovan Drecun podneo je prijavu disciplinskom tužiocu Državnog veća tužilaca protiv Vukčevića i njegovog zamenika Bruna Vekarića, zbog sumnje da su od 2004. godine nezakonito obavljali funkciju i nisu štitili čast i ugled profesije. On je podsetio da je grupa od 10 poslanika podnela krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja protiv članova Državnog veća tužilaca koji su na sednici 10. decembra 2009. godine nezakonito izabrali Vekarića za zamenika tužioca, iako su znali da ne ispunjava uslove. Zbog nezakonitog izbora, kako stoji u prijavi, država je do danas oštećena za 14,75 miliona dinara, jer Vekarić prima mesečnu platu od 250.000 dinara.

Vladimir Vukčević

Vladimir Vukčević | Foto: Petar Dimitrijević

Tužioci: Ugrožena nam je bezbednost

Vukčević i Vekarić juče nisu želeli da komentarišu navode dvojice naprednjaka već su nas uputili na saopštenje Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca u kojem se apeluje na medije da se uzdrže od neproverenih informacija i komentara o postupanju javnih tužilaca. Na taj način se, kako se navodi u saopštenju Udruženja, ozbiljno ugrožava nezavisnost sudstva i samostalnost javnog tužilaštva, a neretko i lična bezbednost imenovanih i njihovih porodica.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP